Ja zauwazylem ze niektore rawy sa skrajnie niedoswietlone w ACR, jednoczesnie robilem w jpgach i one mialy juz prawidlowa ekspozycje...nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze reczna zmiana ekspozycji nie jest prawidlowo odczytywana przez ACR...kolory to inna sprawa. Sek w tym ze chce miec pelna kontrole nie tylko nad kolorami ale i ekspozycja, nie zawsze aparatek dobrze naswietli scene. Stad mimo wszystko chce w rawach robic.
Coś w tym jest, odkąd kupiłem X100 przestałem być zadowolony z tego, co wypluwa Lightroom. Już wcześniej mnie wkurzała sprawa z zarządzaniem bibliotek, ale kwestia koloru, profili - koszmar. Przesiadłem się na Aperture i jestem zachwycony, bardzo fajnie rozwiązane proste sprawy, nie muszę siedzieć godzinami nad zdjęciem, a efekty (mz) lepsze od lightroomowych. :-)
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Dziwne. Zawsze robiłem w RAW i rzeczywiście podgląd na LCD (miniatura w jpg) była jasniejsza. Pomogło zmniejsZenie jasnosci wyświetlacza
Co do WB to X100 dobieral mi doskonały zawsze. Chyba jedyny aparat gdzie prawie nigdy nie musiałem ruszać Suwałkach od WB (pracuje na lightroom).
Aperture spoko ale nie ma trial więc nawet nie mam jak porównać. No i tylko OSX więc trochę szkoda. Chociaż kiedyś bym go sprawdził. Czytałem ze M9 tez kolory ma lepsze pod nim!
Ja przeszedłem długa drogę prób nad Rawami. SILKYPIX - porażka w dużym ISO, Capture One, dość szybki ale tez nie to z kolorami. Generalnie żaden program nie ma takiego algorytmu co soft aparatu do JPG i kolory z aparatu są najlepsze i nie do podrobienia. Zostałem przy ACR ze swoimi profilami które choć trochę podrabiają oryginał. Jeszcze spróbuję DXO mam już triala, podobno rewelacja właśnie w kolorach.
Ja tam nei wiem. Ja byłem zadowolony z kolorów w LR/ACR na maksa!
Krótkie pytanie dla użytkowników tego aparatu - jaki program do obróbki / archiwizacji zdjęć polecacie, który jednocześnie będzie zrozumiały dla osoby posiadającej pierwszą cyfrówkę w życiu?
Oraz pytanie nr 2 - czy w x100 idzie naświetlić dwa razy tą samą klatkę?
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 22-06-2012 o 19:37
poza problemami z WB kiepsko wychodzi kolor skóry, jakiś malinowy się robi
ale chciałem dodać, że całe moje marudzenie dotyczy naprawdę trudnego światła i wysokiego iso, na zewnątrz kolory są bardzo wierne
może byś się podzielił jakimiś radami do ACR albo profilem? na pewno wiem, że trzeba zlikwidować te magentę w światłach