Strona 58 z 66 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Mieszany widok

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Fujifilm FinePix X100

Kurcze, to mnie zaskoczyłeś, bo jak dla mnie to Fuji daje lepsze kolory skóry niż 5D (nie ma tyle magenty). O ile nie trafi się jakieś pokręcone oświetlenie albo kolorowe ściany, to niemal nie trzeba korekt robić. Pokaż może jakiegoś problematycznego RAWa.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Gdyby Fuji zrobił jeszcze konwerter tele nie zastanawiałbym się na zakupem X100.
    ale po co konwerter do tele? nawet dla luster, gdzie konwertery są za obiektywem, daje to podobne efekty jak wycinanie środka kadru, a kosztuje
    jeśli chcesz Fuji z wymiennymi szkłami, to jest X1

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Kurcze, to mnie zaskoczyłeś, bo jak dla mnie to Fuji daje lepsze kolory skóry niż 5D (nie ma tyle magenty). O ile nie trafi się jakieś pokręcone oświetlenie albo kolorowe ściany, to niemal nie trzeba korekt robić. Pokaż może jakiegoś problematycznego RAWa.
    oto problematyczny RAW: http://www.sendspace.pl/file/9912969bab95226cc0b50a0
    ludzie wyglądają, jakby mieli żółtaczkę, jak w Nikonach, podoba mi się, ze w piątce skóra jest taka różowa
    fajnie by było, jakbyś pokazał JPGa po Twojej obróbce
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ale po co konwerter do tele? nawet dla luster, gdzie konwertery są za obiektywem, daje to podobne efekty jak wycinanie środka kadru, a kosztuje
    jeśli chcesz Fuji z wymiennymi szkłami, to jest X1
    Jeśli wystarczy ci wycinanie z kadrów i nie widzisz sensu stosowania konwerterów tele, to twoja sprawa, wycinaj. Ja widzę sens i konwentera tele i tego aby mozna go byo też podpinać na X100.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    oto problematyczny RAW: Dscf2374 2012-08-20 mateusz grochocki.raf - download. Darmowy hosting plików.
    ludzie wyglądają, jakby mieli żółtaczkę, jak w Nikonach, podoba mi się, ze w piątce skóra jest taka różowa
    fajnie by było, jakbyś pokazał JPGa po Twojej obróbce
    A widzisz, ja z kolei w piątce zwykle walczę z magentą, więc to może być kwestia gustu.

Twojego RAWa widzę mniej więcej tak:

Faktycznie na kobiecie jest odrobinę żółto, ale wydaje mi się, że to efekt odbicia światła od stołu.

Dla porównania wrzucam coś ze swojej kolekcji:

W ogóle fajne kolory dla X100 daje DXO Optics. Na defaultowych ustawieniach jest praktycznie w 99% zgodny z Provią z aparatu. Ciągle się biję z myślami, czy go nie zakupić (ciężko porzucić LR).

Szkoda, że Fuji nie daje softu, który renderowałby JPEGi algorytmami z puszki. Niby jest opcja w aparacie, ale na dłuższą metę to droga przez mękę i nie ma sensu...
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Szkoda, że Fuji nie daje softu, który renderowałby JPEGi algorytmami z puszki. Niby jest opcja w aparacie, ale na dłuższą metę to droga przez mękę i nie ma sensu...
    Od roku wałkowany problem użytkowników X100. Fuji robiło jeszcze soft zgodny JPGami z aparatu dla luster. Był to plugin do ich przegladarki. Potem chciało mieć bardziej profesjonalny soft i weszło we współprace z SilkyPix - no i mamy to co mamy.

Miasto
    Warszawa

A widzisz, ja z kolei w piątce zwykle walczę z magentą, więc to może być kwestia gustu.

Twojego RAWa widzę mniej więcej tak:

Faktycznie na kobiecie jest odrobinę żółto, ale wydaje mi się, że to efekt odbicia światła od stołu.

Dla porównania wrzucam coś ze swojej kolekcji:
    W ogóle fajne kolory dla X100 daje DXO Optics. Na defaultowych ustawieniach jest praktycznie w 99% zgodny z Provią z aparatu. Ciągle się biję z myślami, czy go nie zakupić (ciężko porzucić LR).

dzięki za wołanie - ja dochodzę do bardzo podobnych efektów
    też mam wrażenie, ze w 5D jest za dużo magenty, ale kolory z Fuji + ACR po prostu są brzydkie

Twoje zdjęcie ma dobre kolory skóry, mniej różowe niż Canon i dobrze na tym wychodzi
    zapewne po prostu było inne światło

niestety, kolory to rzecz która mnie najbardziej boli w Fuji

Nie mam teraz softu do obróbki, żeby cokolwiek powiedzieć, ale masz niestetety przyzwyczajenia z Canona i tyle. Ja aż tak na X100 akurat w temacie skóry nie narzekałem, ale np. w M9 strasznie nie lubie skóry i ogólnie po kilku latach z Canonem zwyczajnie chyba rozumiem obrazek z Canona. No ale...trzeba z tym jakoś żyć, bo wielkość robi swoje, a z czasem wyuczyć się nowych plików.
    też prawda, że to zawsze kwestia przyzwyczajenia
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Do pobrania paczka profili DNG (Provia, Astia, Velvia). To wczesne bety, ale kładą na łopatki w każdym przypadku efekty z innych edytorów pod Windozę. Tyle że pewnie nieraz się same wyłożą szczególnie przy świetle żarowym. Jako że X100 nie posiadam, proszę o crash testy (raw+jpg dokumentujące porażkę profilu) ale raczej na defultowym DR i nasyceniu. Kontakt w pliku txt.

Dziękuję tomdz, szwayko oraz airhead za pomoc, specjalne podziękowania dla eldred@pentax.org.pl oraz archi*dss@fujix-forum.com bez których by się nie dało !

Fujifilm Finepix X100 DNG Profile (Provia, Astia, Velvia)

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Do pobrania paczka profili DNG (Provia, Astia, Velvia). To wczesne bety, ale kładą na łopatki w każdym przypadku efekty z innych edytorów pod Windozę. Tyle że pewnie nieraz się same wyłożą szczególnie przy świetle żarowym. Jako że X100 nie posiadam, proszę o crash testy (raw+jpg dokumentujące porażkę profilu) ale raczej na defultowym DR i nasyceniu. Kontakt w pliku txt.

Dziękuję tomdz, szwayko oraz airhead za pomoc, specjalne podziękowania dla eldred@pentax.org.pl oraz archi*dss@fujix-forum.com bez których by się nie dało !

Fujifilm Finepix X100 DNG Profile (Provia, Astia, Velvia)
    tak na szybko powiem, że wygląda nieźle - szczególnie Provia
    dzięki!
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Czy ktoś testował konwerter szerokokątny WCL-X100? Jakie efekty?
    Myślę że Fuji zrobi jednak jeszcze konwerter tele, koło 50-60mm.

Przy okazji, jak działa stabilizacja w X100?

Coś już napisał

Domyślnie Fujifilm FinePix X100

Nie wiem czy to pytanie ironizujace lekko cz nie :-))) ale o ile mi wiadomo to w fuji x100 nie ma stabilizacji. Bawie sie nim od paru tygodni i dotychczas mi jej nie brakowało.
    Canon i Fuji X

Strona 58 z 66 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów