Strona 54 z 73 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    Ja od razu dokupiłem na wyjazd 2 zapasowe akku, dmuchając na zimne i mając na uwadze, że przez cały dzień nie będzie możliwości naładowania baterii i prądu musi wystarczyć... Post factum mogę napisać, że wykonując 300-500 zdjęć wystarczała prawie na cały dzień (10-12h). Inna sprawa, że X100 nie jest dla mnie aparatem do pstrykania zdjęć całymi seriami czy w dużych ilościach.
    Chyba nigdy nie zrozumiem, jak poza sportem, można w jeden dzień zrobić 500 zdjęć. W sensie po co. No chyba, że tylko ja mam takie nudne życie i nie ma 500 chwil wartych utrwalenia na zdjęciu.

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    IMHO bateria rzeczywiście jest dość słaba i z całą pewnością do akku z body wyższych serii Canona się nie umywa, ale spokojnie, wystarczy kupić za 20 zł zapasową i problem się w zasadzie rozwiązuje.
    Gratuluję porównania malutkiej bateryjki o wadze prawie równej 0 z wielkimi słoniami. Ja tam się cieszyłem, że aparat był lekki. Co by mi było z 2000 zdjęc z X100 jakby miał ważyć i wyglądać jak 1D?

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Chyba nigdy nie zrozumiem, jak poza sportem, można w jeden dzień zrobić 500 zdjęć. W sensie po co. No chyba, że tylko ja mam takie nudne życie i nie ma 500 chwil wartych utrwalenia na zdjęciu.

Gratuluję porównania malutkiej bateryjki o wadze prawie równej 0 z wielkimi słoniami. Ja tam się cieszyłem, że aparat był lekki. Co by mi było z 2000 zdjęc z X100 jakby miał ważyć i wyglądać jak 1D?
    Może tak jak robisz zdjecia, czytaj mniej postów ale... dokładniej i ze zrozumieniem? EOT. Pozdrawiam ;-)
    Ostatnio edytowane przez Joshec ; 19-05-2012 o 11:55

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Nadal mnie dziwi skąd w tym aparacie TYLE informacji w światłach, nawet na wysokich ISO. Jeszcze mi się chyba nie zdarzyło przepalić nieba, nawet w beznadziejną pogodę
    igi tak z ciekawości pstrykasz na Progr P?
    zdjęcie bardzo fajne ;-)
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Ja na sesjach robię często i 500 zdjęć jak plener fajny.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Wow. Raz. Dosłownie raz padła mi bateria. A jestem z tych osób, która lubi zapomnieć sobie naładować akku Miałem tylko jedną i nigdy nie pomyślałem o dokupieniu drugiej.
    Też często zapominam. Drugą kupiłem w zimie, bo przy niskich temperaturach baterie lubią padać :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kwscore Zobacz posta
    igi tak z ciekawości pstrykasz na Progr P?
    zdjęcie bardzo fajne ;-)
    Głównie M i Av. Zawsze z auto iso, więc to prawie jak P :-)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 19-05-2012 o 15:17 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i X100 zamówiony Jakiego adaptera i osłony używacie do swoich maleństw? Oryginalne czy zamienniki (Fripers na allegro)? Jeśli te drugie to jak wygląda ich jakość, spasowanie z aparatem? Cena oryginalnych poraża, natomiast mam pewne obawy co do zamienników, bo kiedyś próbowałem klona osłony do Canona i w stosunku do oryginału to była porażka.
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    No i X100 zamówiony Jakiego adaptera i osłony używacie do swoich maleństw? Oryginalne czy zamienniki (Fripers na allegro)? Jeśli te drugie to jak wygląda ich jakość, spasowanie z aparatem? Cena oryginalnych poraża, natomiast mam pewne obawy co do zamienników, bo kiedyś próbowałem klona osłony do Canona i w stosunku do oryginału to była porażka.
    Sam kupiłem oryginał, spasowane świetnie, ale biorąc pod uwagę to, że osłonę używam naprawdę sporadycznie to cóż, nie była to moja najlepsza inwestycja w życiu :-)

W każdym razie, warto ten aparacik osłonić UV'ką, obiektyw zmienia nieznacznie swoją długość po włączeniu i przy ustawianiu ostrości, więc można dosyć łatwo uszkodzić sobie aparat (chyba, że jestem przewrażliwiony) :-)

Aha, nie dodałem jeszcze. Jakoś ze dwa miesiące temu wyczytałem na sieci informacje, że X100 bardzo dobrze pracuje w podczerwieni. Z racji tego, że lubię tego typu efekt, kupiłem filtr, no i... zamiast 1/250 f/11 ISO200 mamy 10s f/2 i ISO3200. Troszkę biednie :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

Domyślnie

co do osłony to mam zamiennik i mogę z czystym sumieniem polecić wszystko ładnie pasuje
    ale i tak sam nie wiem po co kupiłem jak użyłem zaledwie kilka razy,bardziej zależało mi na redukcji by filtr wkręcić,a co do filtra to kupiłem Hoya Super HMC pro1 super slim
    Bardziej denerwujące jest jak ktoś używa org Pokrowca i za każdym razem by zgrać zdjęcia trzeba wszystko wypinać,podobnie z wkręcaniem na statyw,jak by nie mogli wyciąć kawałek skóry na gniazdo

nigdy wcześniej nie bawiłem się macro bo myślałem że g.... warte a tu miłe zaskoczenie :-P

Ostatnio edytowane przez kwscore ; 20-05-2012 o 16:53
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym pokrowcem to raczej tak dla picu, żeby to jeszcze bardziej niepozornie wyglądało. Sensu zamykania aparatu, kiedy ma zakręcony filtr nie widzę ;-) Ja do swojego zakręciłem jakiś stary filtr wykręcony z pleśniaka M42. Wygląda naprawdę zacnie, rozdzielczości jako takiej nie psuje, tylko flaruje jak jasna cholera. Ale odkąd lubię flarę, w ogóle mi to nie przeszkadza

PS. Co do bateryjki, jak jest ciepło to problem praktycznie nie istnieje - aparat wytrzymuje 2-3 dni intensywnego fotografowania :-) Po update softu mogę się przyczepić jedynie do braku możliwości szybkiego przełączenia z Auto-ISO na wybraną czułość. Jest to możliwe z poziomu menu, jednak wciskając przycisk fn/raw mamy jedynie zakres 200-6400. Aparat praktycznie idealny, i to przed premierą następcy :-)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 21-05-2012 o 00:26

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ja to jestem ciekaw czy kiedyś do niego jeszcze wrócę. Jedyne 2 aparaty, które wspominam bardzo dobrze, a już nie mam to 1Ds2 i X100 właśnie.

Strona 54 z 73 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów