Strona 40 z 73 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Coś już napisał

Domyślnie

Masz rację. Pewnie z tym wizjerem trochę emocjonalnie.
    Ja po prostu wiele lat w wizjery patrzyłem, a dzisiaj prawie żaden nie przypomina tych, które były kiedyś choćby w dobrych manualnych analogach lustrzanych. A ten wizjer w X100 to relatywnie w stosunku do tego co mamy obecnie na rynku postrzegam jako znakomite połączenie prostego wizjera optycznego z zaawansowaną elektroniką i napradę jest to jakościowo dobre rozwiązanie i bardzo użyteczne. Dam przykład - kadrujemy cały czas optycznie przez czytelny jasny wyzjer wyświetlający dodatkowo w sposób nie agresywny ale czytelny wszystkie parametry ekspozycji łącznie z mini histogramem, siatkę ramkę kadru, poziomicę. Robimy zdjęcie po czym w wizjerze pojawia się na chwilkę (jakieś 1,5 - 2 s) obraz elektroniczny naprawdę bardzo dobrej jakości, że bez odrywania oczu od aparatu mozemy w mgnienia oku ocenić wykonane zdjęcie. Ocena techniczna zdjecia przez wizjer w mojej ocenie jest lepsza niż alternatywne patrzenie na ekran aparatu. Jak nie chcemy tego oglądać to wciskamy spust do pozycji 1/2 i mamy błyslawicznie z powrotem wizjer optyczny i pełną gotowość do wykonania zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 23-09-2011 o 18:53

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jest wiele narzekania że to tylko jedna ogniskowa odpowiednik 35mm. Ale jest przecież dużo konwerterów do kamer, aparatów, markowych i niemarkowych. Czy ktoś może próbował jakiś konwerter 0,5-0,8x lub w drugą stronę 2-2,2x.
    Są Raynoxy, Panasoniki, Olympusy. Czy ktoś z posiadaczy ma jakieś doświadczenia i może powiedzieć, które są warte uwagi. Może dzięki nim takie X100 ma jeszcze ogniskową 24m i 70mm?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Jest wiele narzekania że to tylko jedna ogniskowa odpowiednik 35mm. Ale jest przecież dużo konwerterów do kamer, aparatów, markowych i niemarkowych. Czy ktoś może próbował jakiś konwerter 0,5-0,8x lub w drugą stronę 2-2,2x.
    Są Raynoxy, Panasoniki, Olympusy. Czy ktoś z posiadaczy ma jakieś doświadczenia i może powiedzieć, które są warte uwagi. Może dzięki nim takie X100 ma jeszcze ogniskową 24m i 70mm?
    Piękne podsumowanie zalet X100.

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Jak sobie poczytam opinie, to wstyd mi że go kupiłem ;-) Chwilę potem idę robić zdjęcia i po chwili mi przechodzi. Tak na poważnie, to wszystko zależy od oczekiwań. Nie ma co się łudzić, X100 to tylko kompakt z większą matrycą i świetnym wizjerem, nie przeskoczy lustrzanki, nie jest tak uniwersalny jak bezlusterkowce itp. Ale jest fajny, lubię go używać, zapewnia mi frajdę z fotografii w miejscach gdzie wcześniej nie chciało mi się targać sprzętu, a oto właśnie mi chodziło!
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubolsky Zobacz posta
    Jak sobie poczytam opinie, to wstyd mi że go kupiłem ;-) Chwilę potem idę robić zdjęcia i po chwili mi przechodzi. Tak na poważnie, to wszystko zależy od oczekiwań. Nie ma co się łudzić, X100 to tylko kompakt z większą matrycą i świetnym wizjerem, nie przeskoczy lustrzanki, nie jest tak uniwersalny jak bezlusterkowce itp. Ale jest fajny, lubię go używać, zapewnia mi frajdę z fotografii w miejscach gdzie wcześniej nie chciało mi się targać sprzętu, a oto właśnie mi chodziło!
    I to powinno byc puenta tego watku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franek kimono Zobacz posta
    I to powinno byc puenta tego watku.
    Myślę, że raczej dobre zdjęcia pokazane przez właścicieli tego aparatu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, wszystkich na forum, jest to mój pierwszy post na tym forum. Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu uda mi się w końcu zakupić Fuji x100 i w związku z tym mam kilka pytań. Czy możecie mi polecić jakiś sklep lub aukcję internetową z zamiennikiem adaptera na filtr uv i osłoną przeciwsłoneczną? Jaką kartę pamięci do 150-200zł polecacie do tego aparatu (wolę szybszą niż większą), jaki filtr UV (zazwyczaj używam Hoya super HMC) do ochrony. Czy w Polsce można gdzieś dostać zamiennik firmowego futerału, lub co polecacie w zamian - miękki pokrowiec-torba? W jakim sklepie internetowym najlepiej kupić x100? Na co zwrócić uwagę jak już będę miał świeżaka go miał rekach? Czy mogę bez przeszkód używać w x100 baterie od mojego starego fujika f31fd i ich zamienniki (NP95)?
    Pozdrawiam, Wojtek

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Szkoda zakładać filtr na tą drobinkę. Tak samo nie ma sensu zakładać osłony przeciwsłonczej, bo droga i aparat robi się większy.

Co do pokrowca to z jakiegoś starego ruska wez i już.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Niestety znam moje możliwości destrukcyjne jeśli chodzi o sprzęt foto więc filtr w celach ochronnych przedniej soczewki założyć muszę.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Na obiektyw w telefonie komórkowym też masz filtr założony?

Strona 40 z 73 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów