Masz rację. Pewnie z tym wizjerem trochę emocjonalnie.
Ja po prostu wiele lat w wizjery patrzyłem, a dzisiaj prawie żaden nie przypomina tych, które były kiedyś choćby w dobrych manualnych analogach lustrzanych. A ten wizjer w X100 to relatywnie w stosunku do tego co mamy obecnie na rynku postrzegam jako znakomite połączenie prostego wizjera optycznego z zaawansowaną elektroniką i napradę jest to jakościowo dobre rozwiązanie i bardzo użyteczne. Dam przykład - kadrujemy cały czas optycznie przez czytelny jasny wyzjer wyświetlający dodatkowo w sposób nie agresywny ale czytelny wszystkie parametry ekspozycji łącznie z mini histogramem, siatkę ramkę kadru, poziomicę. Robimy zdjęcie po czym w wizjerze pojawia się na chwilkę (jakieś 1,5 - 2 s) obraz elektroniczny naprawdę bardzo dobrej jakości, że bez odrywania oczu od aparatu mozemy w mgnienia oku ocenić wykonane zdjęcie. Ocena techniczna zdjecia przez wizjer w mojej ocenie jest lepsza niż alternatywne patrzenie na ekran aparatu. Jak nie chcemy tego oglądać to wciskamy spust do pozycji 1/2 i mamy błyslawicznie z powrotem wizjer optyczny i pełną gotowość do wykonania zdjęcia.