OK Ale ten wizjer jest potrzebny tylko przy ostrym słońcu.
Tymi aparatami kadruje się inaczej - z tylnego panelu i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Też myślałem, że jak kadrowanie to tylko jak w lustrzance.
Ale okazuje się że można inaczej.
Wiedziałem że tak napiszesz. :grin:
Tylko te kity nie sprzedają się bo ma je każdy kto kupuje NX5 a do NX10 jest podobny kit.
Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 22-09-2011 o 13:35 Powód: Automerged Doublepost
Nowy NX10 kit kosztuje 1500zł (e-fotojoler) po zamianie kit na 30mm/2.0 mamy ciągle 1500zł jak w przypadku NX5 (950zł w zestawie z kitem). Czyli ponad 2x taniej od X100, no i mamy więcej pixeli :wink:
Co do NEX'a to kupujemy CZ24mm/1.8 za około 900$ do tego NEX-3 w roli zaślepki tylnej, jest taniej niż X100, a obrazek dużo lepszy niż w X100 :wink:
OK, jak pojawi się NX200 w kicie z 16mm, to zrobi się na nie większy rynek :wink:
Jestem przeciw wagą dla tych co się nim zachłystują. Ok, generalnie fajny aparat, ale przy tej cenie jest wiele alternatyw dla niego. Ot wystarczy mieć 30mm/2.0 Samsunga, czy 20mm/1.7 w m4/3 i w cenie około 2000zł możemy złożyć kilka kompletów.
NX5/10/100
E-PL1/2
E-P1
GF1/2/3
G1/2
o nawet 10 szt. się zebrało.
PS
I na koniec prośba do Sigmy. Zróbcie 30mm1.4 z mocowaniem do NEX, proszę.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 22-09-2011 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost
A czy na Twojej skali ocen jest miejsce między zachłyśnięciem a alternatywą? Nie można być po prostu zadowolonym użytkownikiem X100? :-)
Czemu obrazek z NEX-3 dużo lepszy - przecież to ten sam segment matryc ???
A MTFy tego szkła nie powalają
http://www.sony.jp/ichigan/products/...e_1.html#L1_30
Nie miałem tego aparatu i nie robiłem nim fotek.
Nie neguję jego zalet bo ... ich nie znam.
Jednak jak na pierwsze pozytywne recenzje jego parametrów i wyglądu ( a nie ukrywam, że mi się bardzo podoba tylko cena mnie zwala z nóg ) to obecnie jest niewiele zachwytów od jego użytkowników.
I to mnie najbardziej zdumiewa.
Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 22-09-2011 o 14:14