Strona 23 z 73 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ja używa optycznego i jest fajny. Przesuwająca się ramka z powodu paralaksy jest...fajna, że jest. Wolę tak niż później dziwić się, że coś jest pocięte. Zresztą połowa analogów też ma przesuwaną ramkę więc to normalne. Mogłaby się ta ramka za to nie pokazywać jak nie mamy oka przy wizjerze (jest czujnik). Szkoda baterii, która starcza na 300 zdjęć.

Ja zdjęć żadnych nie pokażę, a przynajmniej nie do czasu jak ACR zacznie czytać RAWy z X100. Te jpegi są OK, ale dla mnie np. za mocno odszumione w luminancji przez co cera często wychodzi jak u niemowlaka.

Ogólnie mam wrażenie, że matryca naświetla jaśniej niż Canonowskie. Czyli przy tych samych ustawieniach dostajemy jaśniejsze zdjęcie, ale to muszę jeszcze sprawdzić. Tak czy siak ogólnie na standardowych ustawieniach (jeszcze nie przebrnąłem przez menu hehe) światłomierza, zdjęcia wychodzą bardzo jasne, ale nie prześwietlone. Mi to się bardzo podoba. Można powiedzieć, że światłomierz stara się pchać rzeczywiści histogram do prawej.

Co do wysokiego ISO to na LCD 6400 wygląda super, jpegi na kompie już tak super nie wyglądają, ale chwilowo używam niepewnej przeglądarki + to są jpegi + mam chyba włączone noise reduction + nie ustawiłem jeszcze aparatu bo nie miałem czasu.

Sam obrazek bardzo ładny

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ja zdjęć żadnych nie pokażę, a przynajmniej nie do czasu jak ACR zacznie czytać RAWy z X100.
    Ale chyba jakiś soft do rawów Fuji daje? Czyżby był tak tragiczny?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec

Domyślnie

Ja używa optycznego i jest fajny. Przesuwająca się ramka z powodu paralaksy jest...fajna, że jest. Wolę tak niż później dziwić się, że coś jest pocięte. Zresztą połowa analogów też ma przesuwaną ramkę więc to normalne....
    A jak sobie z tym Leica poradziła, czy nie poradziła? Bo nawet nie wiedziałem, dopóki nie zobaczyłem filmików pokazujących wizjer X100, że czasami dosyć znacznie zmienia się kadr.

allxages nabyłeś również osłonę przeciwsłoneczną? Bo chyba nie ma jej w komplecie z aparatem, ile za ten dodatek sobie życzą?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Smile

Panowie ja wiem, że piątek, ale zapodajcie w końcu mięso!
    Knajpka, po 22-ej, f/2, 1/10, 6400.
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W piątek, po 22-giej, w knajpie? chcesz mieć 1/10?
    To może źle wpłynąć na publiczny wizerunek tego aparatu

Bywalec

Domyślnie

To chyba musisz zaprosić, właścicieli X100 do knajpki to Ci pokażą a i pewnie pomacać też dadzą

Domyślnie

Po kolei,

1 - nie wiem jak jest w Leica. Ale prawde mówiąc chciałbym mieć przesuwaną ramkę w niektórych analogach, w których tego nie mam

2 - Jest jakiś soft of Fuji, ale nawet nie wyciągnąłem płyty. Nazwijcie to jak chcecie, ale szkoda mi czasu na półśrodki. Poczekam na Adobe, aż tak mi się nie pali. Robie zdjęcia w JPG+RAW póki co po prostu.

3 - Nie nabyłem osłony przeciewsłonecznej, bo jest bardzo droga. Tutaj rzeczywiście mozna pluć w stronę Fuji. 350 zł za osłonę + adapter. Adapter potrzebny, aby wkrecić osłonę. Czekam na zamienniki. Fajnie jakby ktoś zrobił jak w HexarAF czyli taka ruchoma, chowana na obiektyw.

4 - Mam zdjęcie zrobione na 1/8s ISO3200 F2.8 o 4 rano, mocno po knajpce, idealnie ostre nawet na 100% cropie, ale...na 16mm z Ds3 ;-)

5 - Wrzucę mięsko, choćby jeden kąsek, jak tylko będę przy normalnym komputerze, ok?

6 - Nie wiem czy pisałem, wydaje mi się, że JPEGi mają właczone NR który mocno jedzie na luminancji i...wiadomo co się dzieje z twarzą wtedy. O ile na LCD wygląda bajecznie to na kompie już niekoniecznie. Muszę w końcu wejść do ustawień i to wyłączyć. Jutro będę w pociągu kilka godzin to liczę na pełne opanowanie zabawki. Akurat na sobotnią knajpke i testa ;-)

Aha, spisuje sobie wady, do poprawy w FW. Mam kontakt w Fuji jakiś i chcę to podesłać, może jakimś cudem przekażą to dalej. Jak skończę listę to dam znać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    7 - Nie robiłem testów czy ND wpływa na jakość optyczną, ale zanim miałem własną sztukę to zrobiłem kilka zdjęć z ND i bez ND. Później oglądając na komputerze nie byłem w stanie poznać, które jest z, a które bez. Więc raczej pogorszenia chyba nie ma.
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 15-04-2011 o 15:39 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Przy takim czasie to chyba tylko z monopodem, bo stabilizacji obrazu ten aparat chyba nie ma.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przy takim czasie to chyba tylko z monopodem, bo stabilizacji obrazu ten aparat chyba nie ma.
    nie ma tez lustra wiec wiesz...

Domyślnie

6 - Nie wiem czy pisałem, wydaje mi się, że JPEGi mają właczone NR który mocno jedzie na luminancji i...wiadomo co się dzieje z twarzą wtedy. O ile na LCD wygląda bajecznie to na kompie już niekoniecznie. Muszę w końcu wejść do ustawień i to wyłączyć. Jutro będę w pociągu kilka godzin to liczę na pełne opanowanie zabawki. Akurat na sobotnią knajpke i testa ;-)
    Owszem, ma redukcję szumów i to bardzo ostrą, a przy tym całkiem dobrą, co widać po zdjęciach w sieci. Porównywałem dzisiaj jpega strzelonego na ISO 6400 i tę samą klatkę z rawa wołanego w Silkypix. Tego się nie da porównać. Jpeg z puszki jest o niebo lepszy, lub przynajmniej Silkypix jest tak beznadziejny.

7 - Nie robiłem testów czy ND wpływa na jakość optyczną, ale zanim miałem własną sztukę to zrobiłem kilka zdjęć z ND i bez ND. Później oglądając na komputerze nie byłem w stanie poznać, które jest z, a które bez. Więc raczej pogorszenia chyba nie ma.
    Specjalnie zapytałem nic nie sugerując, bo sam to przetestowałem wczoraj i widzę wyraźną różnicę. Na tyle wyraźną, by tego filtra nie włączać, jeśli nie jest to absolutnie konieczne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ciekawą rzecz zauważyłem w pracy AF. Instrukcja podaje, że ostrość łapie od 80 cm do nieskończoności, a przy bliższych dystansach należy przejść w tryb makro. Wydawało mi się to dość niewygodne. Inne dalmierze z takim obiektywem ostrzą od 0,6-0,7 m. Tymczasem w rzeczywistości AF X100 bez problemów łapie od ok. 0,7 m, a po włączeniu celownika el. nawet od 0,5 m, i to bez konieczności przechodzenia w tryb makro. Możliwe, że instrukcja podaje tę odległość większą ze względu na paralaksę celownika. Bo o ile ramka kadru w celowniku się przesuwa, to punkt ostrości już nie.
    Ostatnio edytowane przez stopa ; 15-04-2011 o 18:57 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Strona 23 z 73 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów