Ja używa optycznego i jest fajny. Przesuwająca się ramka z powodu paralaksy jest...fajna, że jest. Wolę tak niż później dziwić się, że coś jest pocięte. Zresztą połowa analogów też ma przesuwaną ramkę więc to normalne. Mogłaby się ta ramka za to nie pokazywać jak nie mamy oka przy wizjerze (jest czujnik). Szkoda baterii, która starcza na 300 zdjęć.
Ja zdjęć żadnych nie pokażę, a przynajmniej nie do czasu jak ACR zacznie czytać RAWy z X100. Te jpegi są OK, ale dla mnie np. za mocno odszumione w luminancji przez co cera często wychodzi jak u niemowlaka.
Ogólnie mam wrażenie, że matryca naświetla jaśniej niż Canonowskie. Czyli przy tych samych ustawieniach dostajemy jaśniejsze zdjęcie, ale to muszę jeszcze sprawdzić. Tak czy siak ogólnie na standardowych ustawieniach (jeszcze nie przebrnąłem przez menu hehe) światłomierza, zdjęcia wychodzą bardzo jasne, ale nie prześwietlone. Mi to się bardzo podoba. Można powiedzieć, że światłomierz stara się pchać rzeczywiści histogram do prawej.
Co do wysokiego ISO to na LCD 6400 wygląda super, jpegi na kompie już tak super nie wyglądają, ale chwilowo używam niepewnej przeglądarki + to są jpegi + mam chyba włączone noise reduction + nie ustawiłem jeszcze aparatu bo nie miałem czasu.
Sam obrazek bardzo ładny![]()