Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 108

Wątek: Firewall - warto, czy nie warto?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zgadzam się z Czachą, że jeśli już wchodzimy w hurtowe ilości, to DC nic nie pobije. Za dawnych dobrych czasów ;-) miewałem przez cały weekend poodpalane kilka komputerów na wydziale, aż nie nadążałem z dyskiem do akademika biegać i zgrywać na płytki ;-) Ech, stare dobre czasy teraz się niestety pilnować trzeba

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kane66
    firewall: Windows bez firewalla i programu A/V ze stalym dostepem do netu (bezposrednio: neostrada lub cos takiego - nie siec blokowa gdzie firewall zapewne stoi na styku z internetem) to zyczenie smierci. (systemu albo uzytkownika z nerwicy ).
    Na wlasnym przykladzie - raz podpialem neostrade by sciagnac sobie updejty do windowsow i dopiero potem zainstalowac firewalla, antywira itp. System przezyl ok 15 minut po czym pierwszy bluescreen. Po reboocie na dzien dobry bluescreen. Nie bawilem sie. Format, od nowa, firewall i dopiero neostrada.

Odnosnie sciagania - DC++ ... jesli kogos boli wylaczanie przez kogos kompa to niech sie nie boi i pogrzebie w opcjach - opcja automatically search for alternatives (+ wylaczenie ograniczenia ilosci downloadow na raz) jest bardzo milutka - czesto mam po kilkadziesiat userow w mozliwosciach sciagania co popularniejszych plikow... a tym milej jak wprowadzili identyfikacje po TTH root - wtedy nawet zrename'owany plik bez problemu przyjmie jako alternative

Aha... emule i torrenta tez probowalem zeby nie bylo ze DC++ chwale z przyzwyczajenia. Jednak jakos nie przypadly mi do gustu.

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

po zainstalowaniu nowego systemu dobrze jest zainstalowac jako pierwsze: antywir, firewall i anty spy ... to daje szanse na dluzsze zycie systemu, bo niestety nawet ze znanych stron mozna jeakiegos 'syfka' sciagnac ... przy okazji
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

tak chlopaki najlepiej proponuja od razu zainstalowac caly nizej wymieniony pakiet

Składniki pakietu CHIP Utilities 2005
    Advanced Disk Cleaner 4.0 - Czyszczenie dysku z niepotrzebnych plików według zadanego przez użytkowników wzorca
    Eraser 5.7 - Nieodwracalne kasowanie danych z użyciem kilku różnych algorytmów
    Power Defragmenter 1.82 - Defragmentacja dysku włącznie z plikiem wymiany
    Simply Safe Backup 2005 - Pełnowartościowa archiwizacja partycji, folderów i stanu systemu na dowolnym nośniku
    TrueCrypt 3.1a - Szyfrowanie plików z możliwością tworzenia woluminów ukrytych
    PC Inspector File Recovery 4.0 - Odzyskiwanie plików po skasowaniu i formatowaniu partycji
    TestDisk 5.6 - Odzyskiwanie utraconych lub uszkodzonych partycji
    Add-Remove Master 4.1 - Rozszerzenie standardowej dunkcji Dodaj lub usuń programy
    RegSeeker 1.35 beta - Czyszczenie, optymalizacja i backup Rejestru
    Register Explorer 1.4.4 - Edytor Rejestru dobrze integrujący się z Eksploratorem Windows
    RegistryProt 1.5 - Śledzenie zmian w Rejestrze i informowanie użytkownika o każdej próbie zmiany Rejestru
    Registry Viewer 4.2 - Edycja i podgląd Rejestru w DOS-ie
    avast! 4.6 Home Edition - Klasyczny program chroniący systemy komputerowe przed wirusami
    MS Windows AntiSpyware 1.0 Beta - Aplikacja zapobiegająca działalności programów typu spyware
    Startup Inspector 2.2 - Zarządzanie aplikacjami startującymi razem z systemem
    Sysinternals RootkitRevealer 1.20 - Wykrywanie oprogramowania typu rootkit
    MS Baseline Security Analyzer 1.2.1 - Wykrywanie "dziur" i słabych punktów w systemie
    Sysinternals Process Explorer 9.0 - Podgląd obecnie uruchomionych procesów systemowych
    FreeRAM XP Pro 1.40 - Aplikacja do automatycznego monitorowania i zarządzania wolną pamięcią RAM
    Active Ports 1.4 - Kontrola portów TCP/UDP wraz z nawiązanymi na nich połączeniami
    QuickSysInfo 1.1 - Informacje dotyczące systemu komputerowego
    Microsoft LogParser 2.2.9 - Uniwersalne narzędzie do analizy i generowania raportów na podstawie logów
    SpamPal 1.591 - Program antyspamowy
    Outpost Firewall Free 1.0 - Osobista zapora ogniowa
    NetStat Live 2.11 - Narzędzie umożliwiające monitorowanie połączenia sieciowego
    Ultimate Boot CD - Pakiet narzędzi przydatnych do reanimacji niedziałającego systemu komputerowego

nalezy jeszcze pamietac o zalozeniu macierzy dyskowej z kopią, oraz UPS...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    tak chlopaki najlepiej proponuja od razu zainstalowac caly nizej wymieniony pakiet

Składniki pakietu CHIP Utilities 2005
    (...)
    nalezy jeszcze pamietac o zalozeniu macierzy dyskowej z kopią, oraz UPS...
    I jeszcze przynajmniej raz na miesiac robic podwojne backupy na streamerze, jedna tasiemke trzymac w bezpiecznym miejscu w domu a druga w sejfie pocztowym/bankowym

Miasto
    Berlin

Domyślnie

... a najlepiej isc do psychiatry i leczyc sie na zespol paranoi przesladowczo napadowych!

Po zainstalowaniu tego wszystkiego co Chip opisuje trzeba by bylo kupic server IBM na Xeon'ie zeby odpalic pakiet biurowy i napisac jakis dokument!

Spyware + Firewall + Antyvir -> TAK
    i zadne inne smieci spowalniajace na MAX'a komputer.

Wystarczy pomyslec! Jeden program monitorujacy cos tam to minimu jeden agent w systemie co rowna sie minimum jednemu dodatkowemu procesowi i kilku kB do kilku MB mniej w RAM'ie.

BTW: jak sie zainstaluje caly ten kram to chip plyty tez nie wystartujesz ... bo ta na "dzien dobry" instaluje swoje g..wno
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hihi, a ja kiedyś znalazłem prostą zasadę pozwalającą w ciągu sekundy, bez dotykania klawiatury, ocenić stopień zaśmiecenia Windowsa: jest on wprost proporcjonalny do długości paska z ikonkami po prawej stronie taskbara

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hihi, a ja kiedyś znalazłem prostą zasadę pozwalającą w ciągu sekundy, bez dotykania klawiatury, ocenić stopień zaśmiecenia Windowsa: jest on wprost proporcjonalny do długości paska z ikonkami po prawej stronie taskbara
    No chyba, ze programy sa tak "sprytne" ze laduja sie na startup i nie do task bar

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Niestety ostatnio wiele przyzwoitych, nieśmiecących programów też się tam ładuje... Albo zupełnie nowe rodzaje rezydentów robią się konieczne. Wpienia mnie czip AC97 - wymaga wystartowania managera jakiegoś, żeby przełączyć się w 5.1! Parodia
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Niestety ostatnio wiele przyzwoitych, nieśmiecących programów też się tam ładuje... Albo zupełnie nowe rodzaje rezydentów robią się konieczne. Wpienia mnie czip AC97 - wymaga wystartowania managera jakiegoś, żeby przełączyć się w 5.1! Parodia
    zainstaluj sobie Total Commander jak jeszcze nie masz - jest tam swietny ZIP packer (ALT+F5) i niepotrzeba instalowac zadnych extra programow (np. darmowego 7-zipa ).
    Co wiecej przegladasz archiwa jak katalogi i mozesze tez w locie je zmieniac (wiekszosc przypadkow).

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów