Tak tak.. wlasnie bawie sie tymi przegladarkami i w sumie nie wiem co myslec - niby OE jest "be", wiec zalecaja wszyscy mozille.. ale jako przegladarka szybciej spisuje sie firefox.. da sie uzywac tego i tego?
Tak tak.. wlasnie bawie sie tymi przegladarkami i w sumie nie wiem co myslec - niby OE jest "be", wiec zalecaja wszyscy mozille.. ale jako przegladarka szybciej spisuje sie firefox.. da sie uzywac tego i tego?
dobra, juz nie wazne - znalazlem![]()
eee, powiem tak, od wielu lat nie używam żadnych antywirusów, skanerów anty spyware, adware, malware, i cokolwiek_chcecie_ware ;-)
po prostu szkoda mi mocy obliczeniowej pecetów 8)
każdy taki AVG, NAV, Kasperski itp. tak spowalniają maszynkę, że aż żal patrzeć
niemniej jednak przed pecetem zawsze sprzętowy router, firewall, NAT, Demilitarized Zone itp. itd. - czy 200,- albo 300,- zł za taki sprzęt razem z modemem xDSL to dużo?? byle antywir po roku, dwóch kosztuje więcej.
dodatkowo taki sprzęt odciąża peceta od obsługi sieci lokalnej i nawiązywania połączenia zewnętrznego - kolejnych kilka procesów mniej pod windą.
i druga ważniejsza rzecz, to sprawdzanie, jakie procesy żyją obecnie pod twoimi windowsami: otwórz menedżera zadań: windows XP Pro/HE chodzi stabilnie przy około 17-18 procesach i max. 95MB zajętej pamięci, oczywiście 0% procesora (na laptopie niestety może być gorzej). jak tylko coś jest inaczej - trzeba się przyjrzeć. dodatkowo otwórz informacje o systemie: windows sam wszystko ci powie, zobaczysz np. co startuje razem z systemem... i jak coś się nie podoba, to ciąć po rejestrach 8)
jak do tego dołożyć np. nieużywanie IE do chodzenia po sieci (tylko choćby FF), to już można czuć się w miarę bezpiecznie. a ile złotówek i FLOPSów zaoszczędzonych![]()
poza tym polecam współpracę przy dostępie do internetu raczej tylko z dużymi firmami (np. z TPSA), bo jak czytam umowy (bo muszę) róznych ofert na dostęp do sieci przez kablówkę, jakieś sieci osiedlowe, bezprzewodowe, to po prostu masakra, jak potrafią naciągać ludzi i robić w konia. należy pamiętać, że cena abonamentu to nie wszystko
no ale to tak tylko sobie napisałem...![]()
pozdro.,
m.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Czy jesteś w 100% pewny, że M$ nie zaszył w swoim firewallu jakiejś furtki, która pozwala własnym programom "dzwonić do domu"? Bo ja bym się zdziwił, gdyby tak nie było...Zamieszczone przez akustyk
Zgadzam się z jadeit i pozostałymi: sprzętowy router, w środku NAT, na routerze jakieś proste filtry. Dla ambitnych - ręczna zabawa z iptables. I normalna przeglądarka.
No chyba, że (Czacha) zależy Ci na publicznym IP dla kompa. No to musisz niestety przyjąć łatwe ściągania DivX z całym dobrodziejstwem inwentarzaPo raz kolejny ta sama analogia: z trzech poniższych możesz mieć tylko dwie rzeczy naraz:
- publiczne IP
- bezpieczny komputer
- prostota konfiguracji
Zła wiadomość: raczej nie ma :-)Zamieszczone przez Czacha
Kaspersky AntiVir przede wszystkim jest mniejszy, skuteczniejszy i zabiera mniej zasobów, nie spowalnia tak działania kompa, przerabiałem NAV od wersji 2002 do 2005 i każdy następny zajmował coraz więcej miejsca i coraz więcej pamięci.Zamieszczone przez Czacha
firewall z XP'ka pewnie może być, ja osobiście nie uzywam żadnego gdyż jestem za firewallem w sieci. Przy neostradach i tym podobnch lepiej mieć Firewwalla ale tego z SP2 dla WINXP. A co do Kasperski Anty Haker to ja z własnego doświadczenia nie mogę wiele powiedzieć, poleca go kilku ludzi którzy mają dość duże doświadczenie w administrowaniu duzymi sieciami. Lidzie którzy z tych rad skorzystali chwalą sobie ten program
tak troche odchodzac od tematu..
jak w thunderbirdzie 1.0.7 ustawic oddzielne profile z haslami? nie chce zeby ktos czytal moja poczte.. jeszcze chwila i cos mnie chyba trafi, bo nigdzie tego znalezc nie moge...![]()
nikt nie wie? ech.. czyli powrot do OE?
przejzalem chyba kazda opcje i nie ma tego
Jakoś kiedyś to zrobiłem, ale nie pamiętam. pod linuxem tej opcji nie widzę. pod win na jednym kompie tak ustawiłem. Może jest jakiś osobny programik w pakiecie do ustawienia profili?