Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 108

Wątek: Firewall - warto, czy nie warto?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tak tak.. wlasnie bawie sie tymi przegladarkami i w sumie nie wiem co myslec - niby OE jest "be", wiec zalecaja wszyscy mozille.. ale jako przegladarka szybciej spisuje sie firefox.. da sie uzywac tego i tego?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dobra, juz nie wazne - znalazlem

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

eee, powiem tak, od wielu lat nie używam żadnych antywirusów, skanerów anty spyware, adware, malware, i cokolwiek_chcecie_ware ;-)

po prostu szkoda mi mocy obliczeniowej pecetów 8)

każdy taki AVG, NAV, Kasperski itp. tak spowalniają maszynkę, że aż żal patrzeć

niemniej jednak przed pecetem zawsze sprzętowy router, firewall, NAT, Demilitarized Zone itp. itd. - czy 200,- albo 300,- zł za taki sprzęt razem z modemem xDSL to dużo?? byle antywir po roku, dwóch kosztuje więcej.

dodatkowo taki sprzęt odciąża peceta od obsługi sieci lokalnej i nawiązywania połączenia zewnętrznego - kolejnych kilka procesów mniej pod windą.

i druga ważniejsza rzecz, to sprawdzanie, jakie procesy żyją obecnie pod twoimi windowsami: otwórz menedżera zadań: windows XP Pro/HE chodzi stabilnie przy około 17-18 procesach i max. 95MB zajętej pamięci, oczywiście 0% procesora (na laptopie niestety może być gorzej). jak tylko coś jest inaczej - trzeba się przyjrzeć. dodatkowo otwórz informacje o systemie: windows sam wszystko ci powie, zobaczysz np. co startuje razem z systemem... i jak coś się nie podoba, to ciąć po rejestrach 8)

jak do tego dołożyć np. nieużywanie IE do chodzenia po sieci (tylko choćby FF), to już można czuć się w miarę bezpiecznie. a ile złotówek i FLOPSów zaoszczędzonych

poza tym polecam współpracę przy dostępie do internetu raczej tylko z dużymi firmami (np. z TPSA), bo jak czytam umowy (bo muszę) róznych ofert na dostęp do sieci przez kablówkę, jakieś sieci osiedlowe, bezprzewodowe, to po prostu masakra, jak potrafią naciągać ludzi i robić w konia. należy pamiętać, że cena abonamentu to nie wszystko

no ale to tak tylko sobie napisałem...
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Myslisz, ze dalo by rade zrobic to w przypadku p2p rowniez? W sumie na tym mi najbardziej zalezy, bo obecnie wszystkie osiołki nie nadaja sie do uzytku, zas bycie psv na dc++ tez nie przynosi plusow

Chyba napisze do admina - zobaczymy co powie
    Da, da. Dlatego wlasnie jeden port na zewnatrz mam otwarty.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    zbo Windows to taki durny system, ktory emituje w siec mnostwo informacji. co program to rosci sobie prawo do rozsylania czego tam popadnie. glupi Media Player kabluje co kilka sekund jakiego utworu sluchasz. a inne programy wcale nie sa lepsze.
    Czy jesteś w 100% pewny, że M$ nie zaszył w swoim firewallu jakiejś furtki, która pozwala własnym programom "dzwonić do domu"? Bo ja bym się zdziwił, gdyby tak nie było...

Zgadzam się z jadeit i pozostałymi: sprzętowy router, w środku NAT, na routerze jakieś proste filtry. Dla ambitnych - ręczna zabawa z iptables. I normalna przeglądarka.

No chyba, że (Czacha) zależy Ci na publicznym IP dla kompa. No to musisz niestety przyjąć łatwe ściągania DivX z całym dobrodziejstwem inwentarza Po raz kolejny ta sama analogia: z trzech poniższych możesz mieć tylko dwie rzeczy naraz:

- publiczne IP
    - bezpieczny komputer
    - prostota konfiguracji

Zalezy mi na prostym w konfiguracji programie, ktory sprawi, iz nie beda mi sie szwedac po kompie zbedne osobniki czy tez zapuszczone przez nich programy. Nie chce mi sie wierzyc ze nie ma takich rzeczy (..)
    Zła wiadomość: raczej nie ma :-)

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Diabel, ale prosil bym tez o drobne uzasadnienie Bo samo rzucanie nazwami w niczym mi nie pomoze - w czym jest lepsze to o czym piszesz od NAV + firewall z XP'ka?
    Kaspersky AntiVir przede wszystkim jest mniejszy, skuteczniejszy i zabiera mniej zasobów, nie spowalnia tak działania kompa, przerabiałem NAV od wersji 2002 do 2005 i każdy następny zajmował coraz więcej miejsca i coraz więcej pamięci.
    firewall z XP'ka pewnie może być, ja osobiście nie uzywam żadnego gdyż jestem za firewallem w sieci. Przy neostradach i tym podobnch lepiej mieć Firewwalla ale tego z SP2 dla WINXP. A co do Kasperski Anty Haker to ja z własnego doświadczenia nie mogę wiele powiedzieć, poleca go kilku ludzi którzy mają dość duże doświadczenie w administrowaniu duzymi sieciami. Lidzie którzy z tych rad skorzystali chwalą sobie ten program

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

tak troche odchodzac od tematu..

jak w thunderbirdzie 1.0.7 ustawic oddzielne profile z haslami? nie chce zeby ktos czytal moja poczte.. jeszcze chwila i cos mnie chyba trafi, bo nigdzie tego znalezc nie moge...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nikt nie wie? ech.. czyli powrot do OE?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

przejzalem chyba kazda opcje i nie ma tego

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jakoś kiedyś to zrobiłem, ale nie pamiętam. pod linuxem tej opcji nie widzę. pod win na jednym kompie tak ustawiłem. Może jest jakiś osobny programik w pakiecie do ustawienia profili?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów