Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 108

Wątek: Firewall - warto, czy nie warto?

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Dzieki za odpowiedzi. Nie chce dokupowac zadnych dodatkowych elementow czy tez stawiac do pokoju 2giego kompa ktory bedzie zajmowal sie blokowaniem portow

Zalezy mi na prostym w konfiguracji programie, ktory sprawi, iz nie beda mi sie szwedac po kompie zbedne osobniki czy tez zapuszczone przez nich programy. Nie chce mi sie wierzyc ze nie ma takich rzeczy - nie kazdy kto chce miec publiczne IP musi wiedziec co to router i ktore porty blokowac.. wierze ze dla takich ludzi sa stworzone programy ktore daja sobie niezle rade ze standardowym zabezpieczeniem - i o takie mi chodzi
    F-Secure używa technologii "install & forget". Podczas instalacji tylko wpisujesz klucz kodowy, po niej odpowiadasz na 3 proste pytania
    - czy włączyć antywira
    - czy włączyć firewalla
    - czy właczyć ochronę rodzicielską

i wpisujesz hasło zabezpieczające konsolę programu przed nieautoryzowanym dostępem.... i zapominasz o nim.
    Jesli lubisz i chcesz się pobawić, to konsola administracyjna posiada 2 widoki: standardowy i zaawansowany. W pierwszym masz predefiniowane poziomy bezpieczeństwa niski, średni (domyślny) i wysoki. I kilka podobnych ustawień.. Zaawansowana daje pełną kontrolę nad pracą systemu...
    Pozdrawiam
    Marek

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    To ja jeszcze w kwestii firewalla.
    Mam modem kablowy podpięty do routera Linksys-a WRT54G i on dalej rozprowadza net w sieci wewnętrznej (każdy komp ma swoje wewnętrzne IP, wyłączone DHCP, włączony NAT). W specyfikacji jest napisane, że urządzenie teoretycznie posiada jakiś tam wbudowany firewall, ale jak patrzę w zakładkę "security" to jego konfigurowalność jest znikoma (ot 2 reguły blokady usług w każdej security policy). Jaka jest więc faktyczna ochrona tego urządzenia? Czy może zastąpić firewalla programowego?

Oakhallow
    akurat instalowałem i konfigurowałem znajomym taki router
    i jak pamietam faktycznie ustawien dla uzytkownika jest mało, 2 reguły mogą wystarczyć jesli wytniesz wszystko oprócz portu np 80 to wykorzystasz jedną regułe dopiero firewall programowy pracuje takżę czesto na poziomie warstwy aplikacji modelu sieci czy jak to sie tam zowie więc mozesz dzieki temu blokować konkretne oprogramowanie przed dostepem do sieci

ja uzywam Draytek'a 2200 E kupa reguł do wykorzystania,
    dość rozbudowany firewall,
    blokada konkretnych typów ataków także konfigurowalna
    cena 120zł za egzemplarz poleasingowy bardziej popularny w DE niz w PL

co do tego linksysa to mozesz sie pokusic o wgranie zhakowanego softu
    tam siedzi kompilacja linuxa moze chlopaki mądre coś poprawili

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jeśli chodzi o WRT54G, to kolega bardzo poleca alternatywny firmware: http://dd-wrt.gruftie.com/dd-wrtv2/index.php Sam bym sobie sprawił w miejsce mojego bardziewnego D-Linka, ale nie mam pewności, czy to zadziała z "kompatybilnym inaczej" szwajcarskim ADSL-em...

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

hmm
    imo powinien działac ten co ja instalowałem to był zwykły router bez portu ADSL więc za nim był jeszcze modem intranetowy tepsy,
    możliwe ze sa tez wersje z portem ADSL,

pamietam tylko ze oczywiscie jaja były jakies, nie dało sie tego zrobić w tak oczywsity sposób jak ja mam to zrobione

co do samego softu do niego to obił mi sie także o oczy taki który zwieksza moc nadajnika

pozdrawiam
    un point c'est toi

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ooooo
    podoba mi sie także ten rflow collector
    rozumiem ze to cos ala mrtg ?
    moze do mojego badziewnego drayteka cos znajde
    a moze sam popełnie

pozrawiam
    un point c'est toi

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

kaspersky jest bardzo dobry i dokladny... tylko ze mocno obciaza system. bez 700 mega nie ma co podchodzic. No i jest platny.
    F-secure cieszy sie dobra opinia- jest bardzo szybki, ale u mnie na przyklad monitor dlugo trzymal niektore pliki. Bardzo denerwujace. Platny.
    Jesli chodzi o firewalla, to polecam bardzo skuteczny, i bardzo malutki, i bardzo darmowy kerio 2.4 Nowsze wersje sa platne, a stara powinna byc na stronie nonags.com
    jesli chodzi o darmowego antyvira, bardzo przyzwoity jest free-av. www.free-av.com.
    Szybki - nie obciaza systemu i skuteczny..
    Reszte zalatwiam rowniez darmowymi adaware i spybotem... chyba najlepsze aplikacje do spywaru

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zic
    jesli chodzi o darmowego antyvira, bardzo przyzwoity jest free-av. www.free-av.com.
    Szybki - nie obciaza systemu i skuteczny..
    Używam, nie mam problemów. Raz nawet chyba coś wykrył
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ze swojej strony polecam NOD32 i AVG.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Maltretuje wlasnie Kerio - odpalilem opcje uczaca sie.. i narazie dziala oki. Na poczatku wywalal komunikaty co poltorej minut, ale ze sie "uczy", wiec juz ich nie powtarza Po kilku dniach mozna powiedziec ze jestem zadowolony

Jak bede mial chwile wolnego to zmienie antyvirka..

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Jeśli chodzi o WRT54G, to kolega bardzo poleca alternatywny firmware: http://dd-wrt.gruftie.com/dd-wrtv2/index.php Sam bym sobie sprawił w miejsce mojego bardziewnego D-Linka, ale nie mam pewności, czy to zadziała z "kompatybilnym inaczej" szwajcarskim ADSL-em...
    mi sie swietnie sprawuje (czyt. bezobslugowo) raz go ustawilem i dziala... ale tobie pewnie to by nie wystarczylo :-) wiec... masz to
    http://www.batbox.org/wrt54g-linux.html

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów