Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 108

Wątek: Firewall - warto, czy nie warto?

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

za nie-Window$owym firewallem przemawia takze fakt, ze 1) (przecietni) ludzie poprzestana na sofcie z XP SE2 i .... to bedzie wyzwanie dla osob, chcacych sie wlamac - po co lamac jakis nietypowy soft, skoro mozna zlamac window$owy i tym sposobem dostac sie do setek, tysiecy kompow w sieci (a nie tylko do paru %). czyli wysilki nieuczcicwych ludzi w sieci beda skierowane przede wszystkim na soft windy. 2) i tak uwazam, ze w SE2 jest tyle bledow, ze warto zainstalowac cos mniejszego, niezaleznego - pewnie jest lepiej zrobione (warto zwrocic uwage na rozmiar pliku - im mniejszy, tym bardziej przekonujacy). nie zapomnij jeszcze o innych softach - np. Windows Worms Door Celaner - baaardzo zalecany (blokuje porty dostepu do Twego kompa). powowdzenia!
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Od grudnia wlaczaja mi publiczne IP - w zwiazku z tym pytanko. Warto bawic sie w firewalle, czy moze pozostac przy standardowym z SP2 + antyvir.
    Oczywiscie, ze warto. Jak juz pisali inni to warto stworzyc wlasny subnet za firewallem z prywatnym IP i jak potrzebujesz sie dostac z zewnatrz to uzywasz do tego NATa i otwierasz odpowiednie porty/uslugi. Jezeli chodzi o sam soft na komputer to uwazam, ze najlepszym rozwiazaniem jest PC-cillin firmy TrendMicro. Nie wiem jak popularne to jest w Polsce ale warto sie rozejrzec. Zajmuje sie tym poniekad zawodowo i lepszego softu nie widzialem - jest to klasyczny pakiet wszelkich uslug bezpieczenstwa jak antyvir, firewall, ochrona rodzicielska, itp. Jak chcesz to mozesz sobie rowniez przeskanowac swoj komputer ich softem online za darmo.

Jezeli chcialbys miec absolutna kontrolne nad swoim komuterem to polecam Tiny firewall. Mysz sie nie przeslizgnie ale wymaga sporo konfiguracji, znajomosci tematu i moze byc upierdliwy na poczatku.

Z pozostalych rzeczy zwiazanych z bezpieczenstwem kompa to oczywiscie musisz regularnie robic aktualizacje swojej windy (raz na miesiac). Mozesz tez pomyslec o dodatkowym programiku do spyware jak na przyklad Spybot. Nawet dosyc dobry jest tez Microsoft Antispyware ale jeszcze w wersji beta. MS niedawno kupil jakies firemki robiace antyviry wiec mozna sie spodziewac ze w nowym Windows Vista beda juz dolaczone chociaz w wersji beta jeszcze nie widzialem. Mam nadzieje bedzie sie dalo je wylaczyc...

No i mimo, ze na koniec ale najwazniejsza uwaga dotyczaca bezpieczenstaw na kompie: nie uzywaj Interenet Explorera i Outlooka!!! To jest Twoja glowna dziura w systemie. Zamiast tego jest Firefox i Thunderbird!

Najlepszym jednak zabezpieczeniem komputera jest odlaczenie go od sieci...

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Zalezy mi na prostym w konfiguracji programie, ktory sprawi, iz nie beda mi sie szwedac po kompie zbedne osobniki czy tez zapuszczone przez nich programy.
    Czacha uwierz mi na słowo: niewiem co to konfiguracja firewall'a 8)
    Zarówno NOD32 jak i Outpost Pro to programy Plug N Play. Jest to główny powód dla którego wyjąłem pieniążki.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja uzywam Tiny, ale jeszcze w tej starej wersji (2.costam). Jakos nie moglem sie przekonac nigdy do nowej. Jesli zas chodzi o super-prosty firewall, to od zawsze za taki uchodzil ZoneAlarm - moze jego sprobujesz na poczatek.

Ogolnie firewalla konfiguruje w ten sposob, ze zaczynam od wylaczenia wszystkiego a potem wlaczam tylko to o co sie czepiaja uzywane programy.

Co do firewalla w SP2, to ma jedna zasadnicza wade, blokuje tylko ruch przychodzacy. Dobrze jest czasem wiedziec i moc w razie czego jak zablokowac wyjscie na swiat. Przyklad - kiedys przez przypadek jakiegos exe, Tiny wyswietlil komunikat ze probuje sie laczyc z serwerem poczty onetu na porcie 25. Scialem program na firewallu a potem zdekompilowalem exe. Po zgrubnej analizie okazalo sie ze program wysyla list na pewna skrzynke z informacjami o moim komputerze (konfiguracja gadu, itp). Gdyby nie firewall, nawet bym nie wiedzial ze ktos ma moje kontakty i hasla.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Od grudnia wlaczaja mi publiczne IP
    A to w sumie wspolczuje. Moglbym miec publiczne IP ale nie chce. Wole siedziec za NATem. Mam wlaczony zewnetrznie tylko jeden port, a moj FW (przez 2 miesiace) zebral:

41482 intrusions have been blocked since install
    4022 of those have been high-rated
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wlaczaja na moja prosbe - ja widze narazie plusy.. tak mi sie przynajmniej wyadje No.. poza koniecznoscia instalowania tego calego badziewia

Jak cos bedzie nie tak, to poprosze o wylaczenie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czacha, jak chcesz mieć jakieś usługi, typu ftp lub www, to może da się z nimi dogadać, żeby forwardowali jakieś porty, czy cuś?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Myslisz, ze dalo by rade zrobic to w przypadku p2p rowniez? W sumie na tym mi najbardziej zalezy, bo obecnie wszystkie osiołki nie nadaja sie do uzytku, zas bycie psv na dc++ tez nie przynosi plusow

Chyba napisze do admina - zobaczymy co powie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Osiołki myślę, że łatwo. Jakiś wybrany port na twojej bramie mogą forwardować do ciebie. Zresztą, u mnie osiołek schowany nawet czasem nieźle działa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

I wszyscy zapomnieli ze ważną rzeczą jest zmiana przeglądarki na opere firefoxa lub innego diabla, wkoncu nie bez powodu bylo powiedziane "IE pozwala przegladac internet z komutera i na odwrot"

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów