Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 108

Wątek: Firewall - warto, czy nie warto?

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ja uzywam pande platinum, do tego kerio i od czasu do czasu skany ad-aware i winpatrol.
    poki co nie mialem zadnych nieprzyjemnych gosci...
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    no ale od tego to firewall nie chroni.
    moge sie mylic, bo dawno mi sie taki badziew nie przyplatal, ale chyba jednak chroni. przynajmniej od efektow, bo odcina niektore uslugi od dostepu do sieci, a juz samo to sporo pomaga
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ja polecam
    sprzętowy router, oddzieli Twoją siec od sieci publicznej
    a jak bedziesz chciał to 'wypchniesz' dowolny port na zewnatrz i serwer np www postawisz bez problemu.

duzo syfu leci tez z internetu baaaaardzo duzo a taki router ma firewalka tez sprzetowego który dostep inicjowany z zew. uniemożliwi, pozatym w zależnosci od samego routerka oczywiscie mozesz miec zabezpieczenie przed roznego typu akcjami np: ping of death

oprócz tego uzywam sygate personala na stacji

można tez wychaczyc cos pod kolor iptables po windows
    lub cos pracującego na poziomie niskiego interfejsu sieci, oczywiscie blokowanie interfejsu aplikacji tez jest przydatne

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    no ale od tego to firewall nie chroni.
    Od wszelakich badziewi ktore sie przez RPC czy inne ustrojstwo roznosza - jak najbardziej chroni.
    Nigdy nie wiadomo co Ci ten windows na swiat wystawi :>
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Od grudnia wlaczaja mi publiczne IP - w zwiazku z tym pytanko. Warto bawic sie w firewalle, czy moze pozostac przy standardowym z SP2 + antyvir.
    Po podłączeniu do Internetu z wykorzystaniem adresu publicznego w przeciągu kilku minut twój PC zacznie być prawdopodobnie skanowany w celu znalezienia niezałatanych dziur, które pozwolą na jego przejęcie i włączenie do tzw. botnetu. Jeśli Cię to nie interesuje pozostań przy stosowanych obecnie rozwiązaniach. Jednak ja doradzam przyzwoity system antywirusowy oraz firewallowy. Najlepiej nie stworzony przez Microsoft.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Warto bawic sie w firewalle, czy moze pozostac przy standardowym z SP2 + antyvir.
    Teraz uzywam NAV, ale podobno to kaszana i warto go zmienic - jesli tak, to na co?
    Ja od zawsze jade na
    antivir: NOD32
    firewall: Outpost Pro (od niedawna z modułem spyware)
    POLECAM !!!

Co do maila to się nie wypowiadam, konto mam na home.pl
    Tam są spece. Robią wszystko co potrzeba
    the silence is deafening

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja ze swojej strony polecam jako antywirusa Avast (darmowy do użytku osobistego, nigdy mnie jeszcze nie zawiodl, czego nie moge powiedziec o produktach Symanteca), jako firewall polecane już wcześniej Kerio (proste i skuteczne). W pracy do ochrony antywirusowej uzywamy NOD32 (komercyjna wersja) i tez sprawuje sie bez zarzutu (w kazdym tego typu oprogramowaniu, podstawa sa aktualizacje). Jak zwykle polecam tez linuxa + iptables jako firewall (antyvir nie potrzebny w zasadzie) - no ale to tak z przyzwyczajenia, bo pytanie dotyczylo Windowsa.
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wlasciwie wszystko zostalo juz powiedziane ale dopisze sie zeby podbic statystyke.

Jesli chodzi o firewalle to zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem jest router z odpowiednimi mozliwosciami. Podpinasz go miedzy kompa a siec ustalasz polityke bezpieczenstwa w stylu: przepuszczaj ruch na porcie i tu numer portu (wazne przy mulach torrentach wszelkiem masci wlasnych serwerach). Dzieki takimu rozwiazaniu nie masz co pare sekund zapytania czy aby napewno nie chesz puscic media playera czy innego badziewia a i zalatwic takiego routera jest ciezej niz programowego (najlepsze w przystepnej cenie to U.S. Robotics, Linksys).

Co do konkretnego rozwiazania programowego to polecam Outposta Pro i Sygata (ten drugi latwiejszy w obsludze - przynajmniej kiedys tak bylo)

W parze z firewallem najlepszy jest dobry antywir i tutaj NOD32 jest naprawde super wyborem. Latwy w obsludze, zlozony z kilku modulow (aktualnie uzywane pliki, popularne dokumenty, poczta, net) czesto aktualizowany.

Ah wlasnie zapomnialbym o firewallu Kerio Z Outpostem byly problemy (moze to naprawili ale wiele wersji to mialo) ze nie przepuszczal ruchu z podsieci utworzonej za pomoca "Udostepniania polaczenia internetowego"
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 21-11-2005 o 18:56

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Nie chce dokupowac zadnych dodatkowych elementow czy tez stawiac do pokoju 2giego kompa ktory bedzie zajmowal sie blokowaniem portow

Zalezy mi na prostym w konfiguracji programie, ktory sprawi, iz nie beda mi sie szwedac po kompie zbedne osobniki czy tez zapuszczone przez nich programy. Nie chce mi sie wierzyc ze nie ma takich rzeczy - nie kazdy kto chce miec publiczne IP musi wiedziec co to router i ktore porty blokowac.. wierze ze dla takich ludzi sa stworzone programy ktore daja sobie niezle rade ze standardowym zabezpieczeniem - i o takie mi chodzi

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Nie chce dokupowac zadnych dodatkowych elementow czy tez stawiac do pokoju 2giego kompa ktory bedzie zajmowal sie blokowaniem portow

Zalezy mi na prostym w konfiguracji programie, ktory sprawi, iz nie beda mi sie szwedac po kompie zbedne osobniki czy tez zapuszczone przez nich programy. Nie chce mi sie wierzyc ze nie ma takich rzeczy - nie kazdy kto chce miec publiczne IP musi wiedziec co to router i ktore porty blokowac.. wierze ze dla takich ludzi sa stworzone programy ktore daja sobie niezle rade ze standardowym zabezpieczeniem - i o takie mi chodzi

a moze zapytaj w firmie, ktora Ci to wszystko zaklada? firmowi spece czasami nie grzesza inteligencja, ale moze akurat sie ktos trafi na poziomie...
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów