ja uzywam pande platinum, do tego kerio i od czasu do czasu skany ad-aware i winpatrol.
poki co nie mialem zadnych nieprzyjemnych gosci...![]()
ja uzywam pande platinum, do tego kerio i od czasu do czasu skany ad-aware i winpatrol.
poki co nie mialem zadnych nieprzyjemnych gosci...![]()
ja polecam
sprzętowy router, oddzieli Twoją siec od sieci publicznej
a jak bedziesz chciał to 'wypchniesz' dowolny port na zewnatrz i serwer np www postawisz bez problemu.
duzo syfu leci tez z internetu baaaaardzo duzo a taki router ma firewalka tez sprzetowego który dostep inicjowany z zew. uniemożliwi, pozatym w zależnosci od samego routerka oczywiscie mozesz miec zabezpieczenie przed roznego typu akcjaminp: ping of death
oprócz tego uzywam sygate personala na stacji
można tez wychaczyc cos pod kolor iptables po windows
lub cos pracującego na poziomie niskiego interfejsu sieci, oczywiscie blokowanie interfejsu aplikacji tez jest przydatne
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Od wszelakich badziewi ktore sie przez RPC czy inne ustrojstwo roznosza - jak najbardziej chroni.Zamieszczone przez tpop
Nigdy nie wiadomo co Ci ten windows na swiat wystawi :>
- Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
- Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !
Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null
Po podłączeniu do Internetu z wykorzystaniem adresu publicznego w przeciągu kilku minut twój PC zacznie być prawdopodobnie skanowany w celu znalezienia niezałatanych dziur, które pozwolą na jego przejęcie i włączenie do tzw. botnetu. Jeśli Cię to nie interesuje pozostań przy stosowanych obecnie rozwiązaniach. Jednak ja doradzam przyzwoity system antywirusowy oraz firewallowy. Najlepiej nie stworzony przez Microsoft.Zamieszczone przez Czacha
Ja od zawsze jade naZamieszczone przez Czacha
antivir: NOD32
firewall: Outpost Pro (od niedawna z modułem spyware)
POLECAM !!!
Co do maila to się nie wypowiadam, konto mam na home.pl
Tam są spece. Robią wszystko co potrzeba![]()
the silence is deafening
Ja ze swojej strony polecam jako antywirusa Avast (darmowy do użytku osobistego, nigdy mnie jeszcze nie zawiodl, czego nie moge powiedziec o produktach Symanteca), jako firewall polecane już wcześniej Kerio (proste i skuteczne). W pracy do ochrony antywirusowej uzywamy NOD32 (komercyjna wersja) i tez sprawuje sie bez zarzutu (w kazdym tego typu oprogramowaniu, podstawa sa aktualizacje). Jak zwykle polecam tez linuxa + iptables jako firewall (antyvir nie potrzebny w zasadzie) - no ale to tak z przyzwyczajenia, bo pytanie dotyczylo Windowsa.
400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux
Wlasciwie wszystko zostalo juz powiedziane ale dopisze sie zeby podbic statystyke.
Jesli chodzi o firewalle to zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem jest router z odpowiednimi mozliwosciami. Podpinasz go miedzy kompa a siec ustalasz polityke bezpieczenstwa w stylu: przepuszczaj ruch na porcie i tu numer portu (wazne przy mulach torrentach wszelkiem masci wlasnych serwerach). Dzieki takimu rozwiazaniu nie masz co pare sekund zapytania czy aby napewno nie chesz puscic media playera czy innego badziewia a i zalatwic takiego routera jest ciezej niz programowego (najlepsze w przystepnej cenie to U.S. Robotics, Linksys).
Co do konkretnego rozwiazania programowego to polecam Outposta Pro i Sygata (ten drugi latwiejszy w obsludze - przynajmniej kiedys tak bylo)
W parze z firewallem najlepszy jest dobry antywir i tutaj NOD32 jest naprawde super wyborem. Latwy w obsludze, zlozony z kilku modulow (aktualnie uzywane pliki, popularne dokumenty, poczta, net) czesto aktualizowany.
Ah wlasnie zapomnialbym o firewallu KerioZ Outpostem byly problemy (moze to naprawili ale wiele wersji to mialo) ze nie przepuszczal ruchu z podsieci utworzonej za pomoca "Udostepniania polaczenia internetowego"
Ostatnio edytowane przez McKane ; 21-11-2005 o 18:56
Dzieki za odpowiedzi. Nie chce dokupowac zadnych dodatkowych elementow czy tez stawiac do pokoju 2giego kompa ktory bedzie zajmowal sie blokowaniem portow
Zalezy mi na prostym w konfiguracji programie, ktory sprawi, iz nie beda mi sie szwedac po kompie zbedne osobniki czy tez zapuszczone przez nich programy. Nie chce mi sie wierzyc ze nie ma takich rzeczy - nie kazdy kto chce miec publiczne IP musi wiedziec co to router i ktore porty blokowac.. wierze ze dla takich ludzi sa stworzone programy ktore daja sobie niezle rade ze standardowym zabezpieczeniem - i o takie mi chodzi![]()
Zamieszczone przez Czacha
a moze zapytaj w firmie, ktora Ci to wszystko zaklada? firmowi spece czasami nie grzesza inteligencja, ale moze akurat sie ktos trafi na poziomie...![]()