Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Rozterka - kupic 550d,czy czekać

Dopiero zaczyna

Domyślnie Rozterka - kupic 550d,czy czekać

Na początek chciałem się przywitać, a zarazem przeprosić za mojego posta z gatunku, których zapewne macie dziesiątki w skali roku.

Forum to czytam już niemalże 2 lata - niestety posiadaczem canona nie jestem, zatem nie udzielałem się specjalnie w dyskusji, ale czytałem naprawdę dużo o systemie zarówno C jak i N. Jestem posiadaczem tzw superzooma i staram się z niego wycisnąć jak najwięcej. Na początku długo zbierałem na 50D - byłem przekonany na 100% do tego aparatu, jednak nie miałem funduszy aby go nabyć. Jak już zbliżyłem się do ceny za którą mógłbym go nabyć, postanowiłem poczekać jakiś czas na następce - a nóż okaże się, że będzie jeszcze ciekawszy. Niestety 60D raczej mnie rozczarował - nie tego oczekiwałem... I tu pojawia się mój dylemat - do dyspozycji mam około 4 - 5 tys.
    Po niedawnej premierze Nikona naprawdę mocno zastanawiałem się nad żółtym kolorem - mają oni parę naprawdę fajnych szkieł np 50 1.4 i parę innych, jednak ogólnie cały system wydaje mi się być droższy od Canona i brakuje w nim 2 szkieł, które mnie naprawdę interesują 70-200 2.8 ( bez IS ) oraz 100-400L - są to szkła oczywiście będące poza moim zasięgiem w chwili obecnej - jestem studentem więc mogę sobie pomarzyć w chwili obecnej o takich wydatkach. Wiem jednak, że wybiera się cały system, więc pierwszy aparat też trzeba wybrać z głową. I tu pojawia się moje pytanie - czy zainwestować w 550d i parę ładnych zabawek - typu Tamron 17-50, sigma 17-70 ( raczej z rynku wtórnego ), albo kitowy 18-135 - o tym szkle jednak niewiele wiem - znalazłem testy, ale opinii raczej mało. Do tego 50 - chyba każdy zaczynał od plastiku i myślę, że szarpnąłbym się na 580 EX II i o ile jeszcze coś dorobie to może jakaś tania lampka typu sb-26 i chinczyk :P.
    Co prawda 550d moim marzeniem nigdy nie było, jednak tryb filmowania stawia go jednoznacznie przed 50D w moich oczach. W moim zasięgu jest też canon 7D - niestety tutaj byłoby bez szaleństw - sama puszka i jakieś tanie szkło. Wydaje mi się, jednak że opcja ta mija się z celem - co prawda uszczelnieniami i 8FPS bym nie pogardził, ale to trochę nie mój pułap cenowy.
    Jak dla mnie 550D ma 3 wady mała ilość FPS - tyle co mój kompakcik - byłem parokrotnie z moim kompakcikiem na turniejach rycerskich, czy pokazach lotniczych i szczerze powiedziawszy strasznie bluźniłem na tryb seryjny. Kolejna wada to małe rozmiary - miałem w rękach trabancika i zupełnie mi nie leżał - chociaż słyszałem, że 550D wydaje się być solidniejszy. Jest jeszcze brak uszczelnień - rozumiem, że przy kiepskiej pogodzie nie po pstrykam - ale czy jak wybiorę się w góry, będzie wilgotno, ulewa itp, aparat będzie głęboko w plecaku - czy będzie on bezpieczny ??
    Proszę Was, którzy przebrnęliście przez mój wywód o pomoc i umocnienie mnie w przekonaniu, że dobrze wybrałem, a jeśli nie to o naprowadzenie na dobrą ścieżkę. Proszę też o porady w sprawie szkła.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Polecam wizytę w sklepie i pomacanie 550 i 50, myślę, że to rozwieje wątpliwości.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja przeszedłem z serii xxxD na xxD z powodu ergonomii. Nie jest to główny wyznacznik, ale warto go brać pod uwagę, tak samo jak budowę korpusu. Wszystko zależy czego oczekujesz i w jakich warunkach będziesz go użytkował. Zrób dokładnie jak mówi ebas. Podejdź do sklepu i popatrz fizycznie na sprzęcik. Biorąc pod uwagę, że ceny 50D są atrakcyjnie to w Twoim przedziale cenowy można dobrać fajne szkiełka do tego.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Zawsze można pod uwagę wziąć też sprzęt używany a wtedy problem rośnie bo w zasięgu pokazuje się stara 5D lub 7D z zapasem $ na tamrona 2.8...
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja przed wakacjami miałem dylemat czy kupić C550d czy N D90,. Ostatecznie byłem zdecydowany na D90, ale sytuacja zmusiła mnie do kupna 550D + kit 18-135. Obecnie uważam, że 550D daje "ładniejsze fotki", D90 jest bardziej ergonomiczny i funkcjonalny, kit 18-135 jak na moje amatorskie zastosowania wystarcza, tyle że w niektórych okolicznościach przyrody ujawniają się duże jak na mój gust CA, o czym pisałem na forum, ale napisano mi, że nie jest tak źle jak czułem Generalnie ja jestem zadowolony z 550D. Jeszcze niedawno szukałem testu 18-135 ale nikt nie zrobił
    Tu masz porównanie obu aparacików, o których piszesz http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=1137&add1=756

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nomek Zobacz posta
    Niestety 60D raczej mnie rozczarował
    Dlaczego? Wg. mnie trudno jest oceniać aparat, którego nie ma na rynku...

Co prawda 550d moim marzeniem nigdy nie było, jednak tryb filmowania stawia go jednoznacznie przed 50D w moich oczach.
    Napisałeś wcześniej, że byłeś na 100% przekonany do 50D - czy na pewno potrzebujesz funkcji video?

Jak dla mnie 550D ma 3 wady mała ilość FPS - tyle co mój kompakcik - byłem parokrotnie z moim kompakcikiem na turniejach rycerskich, czy pokazach lotniczych i szczerze powiedziawszy strasznie bluźniłem na tryb seryjny.
    Nie porównuj do kompakta. Tutaj otrzymujesz lepszą jakość obrazka, a robiąc zdjęcia w jpg, serię kończysz nie w momencie zapchania bufora, lecz karty pamięci...

Kolejna wada to małe rozmiary - miałem w rękach trabancika i zupełnie mi nie leżał - chociaż słyszałem, że 550D wydaje się być solidniejszy.
    Zgadza się, aparaty serii xxxD są malutkie, ale można się przyzwyczaić. Miałem 400D i byłem z niego bardzo zadowolony.

Jest jeszcze brak uszczelnień - rozumiem, że przy kiepskiej pogodzie nie po pstrykam - ale czy jak wybiorę się w góry, będzie wilgotno, ulewa itp, aparat będzie głęboko w plecaku - czy będzie on bezpieczny ??
    Zależy w jakim plecaku i jak go zabezpieczysz...

Niewiele napisałeś na temat jakie zdjęcia chcesz robić. Jeżeli fotki raczej statyczne (krajobraz, architektura, zdjęcia do rodzinnegoa albumu) to bierz 550D i zbieraj obiektywy. Jeżeli jednak potrzebujesz lepszego, pewniejszego AF (np. do sportu) to bierz 50D/60D/7D.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Domyślnie

Na początek chciałem się przywitać, a zarazem przeprosić za mojego posta z gatunku, których zapewne macie dziesiątki w skali roku.

Jak dla mnie 550D ma 3 wady

mała ilość FPS - tyle co mój kompakcik - byłem parokrotnie z moim kompakcikiem na turniejach rycerskich, czy pokazach lotniczych i szczerze powiedziawszy strasznie bluźniłem na tryb seryjny.

Ile zdjęć było ostrych z tego kompakcika, po takiej serii?

Kolejna wada to małe rozmiary - miałem w rękach trabancika i zupełnie mi nie leżał - chociaż słyszałem, że 550D wydaje się być solidniejszy.

Dokupisz gripa i problem ergonomii zniknie

Jest jeszcze brak uszczelnień - rozumiem, że przy kiepskiej pogodzie nie po pstrykam - ale czy jak wybiorę się w góry, będzie wilgotno, ulewa itp, aparat będzie głęboko w plecaku - czy będzie on bezpieczny ??

Problem uszczelnień to także problem serii xxD, więc podobny problem pojawi się jeśli będziesz chciał kupić 50D.

Proszę Was, którzy przebrnęliście przez mój wywód o pomoc i umocnienie mnie w przekonaniu, że dobrze wybrałem, a jeśli nie to o naprowadzenie na dobrą ścieżkę. Proszę też o porady w sprawie szkła.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

W twojej wypowiedzi brakuje jednoznacznego określenia tego czym będziesz się zajmował w fotografii.

Potrzebujesz aparat do wszystkiego czy do jakichś konkretnych rodzajów fotografii?

Wtedy można rozpatrzyć działanie konkretnych funkcji 550D lub 50D przydatnych w konkretnej dziedzinie.

Początki nałogu

Domyślnie

W tej chwili ceny 550D i 50D są zbliżone i jesli nie leży ci w rękach wielkość xxxD to odpowiedź jest chyba prosta. Ale jednak nie ma tak łatwo. Według mnie najważniejsze jest jakich ogniskowych używasz najczęściej (masz superzooma więc chyba odpowiedź będzie prosta). Puszkę i tak z czasem będziesz zmieniał, bo tu postęp technologiczny i ruch w interesie jest najszybszy, więc chyba jednak warto wybrać najpierw szkiełka.
    Proponuję taki zestaw:
    1. Ze standardowych zoomów polecam Tamrona 17-50/2,8 - nieco wolny AF ale za to obrazek i swiatło za te pieniadze nie do pobicia - polecam kupno ostrego egzemplarza u "naszego" Cichego ;-) - cena coś koło 1400 za nowy
    2. Z tele rewelacyjny za te pieniądze Canon 70-200/4 - używka do kupienia za 1500-1700
    3. Co do puszki to chyba na początek może byc używka 40D (cena ok. 1600 - zostanie coś na torbę, karty pamięci i tanią lampę lub stałkę Canona 50/1,8) lub 50D (ale limit kasy sie wyczerpie)
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Najlepsze wyjście to kupić sprzęt taki który będzie dobrze leżał Ci w dłoni. Potem jakieś szkiełka. Nie rozmyślaj specjalnie nad puszką bo to nie ma sensu. Ceny i modele zmieniają się tak szybko że szkoda na to nerwów.
    Zainwestuj w szklarnię i ucz się robić zdjęcia. Doskonal swoje umiejętności a z czasem będziesz coraz lepiej wiedział czego chcesz i co Cię ogranicza.
    Często ludzie inwestują duże pieniądze w aparat i szkła bo wydaje im się że to samo zrobi zdjęcia. Potem sprzedają bo okazuje się że brak im podstaw.

Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli idzie o ergonomie - miałem 50D w łapie i jak dla mnie cudo ... Na pewno lepiej się je trzyma, jak dla mnie lepsze rozmieszczenie przycisków i drugie kolo na tylne aparatu zdecydowanie pomagają no i uczucie, że trzyma się w ręku coś naprawdę trwałego. Z drugiej strony mam około 170cm wzrostu i niezbyt duże dłonie więc kożystanie z 550D nie będzie jakąś udręką.

Jeśli idzie o to co będę fotografował - raczej portrety, wyjazdy w góry, krajobrazy - bawiłem się zestawem kolegi do strobbingu - naprawdę mi się to spodobało. Mam tez nikeśmiertelnego Raynoxa, który pomagał mi wyciągnąć co się dało z mojego kompakcika. Sportu raczej nie fotografuje w sumie w ciągu roku może 2 - 3 razy trafiam na jakieś zdarzenie, w którym psiorczyłem na AF w kompakcie. W przyszłości lepszy AF mogłoby mi się przydać jedynie do fotografowania przyrody - ale w najbliższym czasie raczej nie planuję zakupu jakiegoś większego zooma.

Co do filmowania zaś - wiem, że niektórzy traktują to jak 5 koło u wozu - wydaje mi się jednak, że filmy w DSLR'ach mają duży potencjał, lecz trzeba się naprawdę mocno przyłożyć, żeby osiągnąć jako taki efekt - chciałbym przynajmniej spróbować czy coś mi z tego wyjdzie. W kompakciku niejednokrotnie dzięki filmom udało mi się uchwycić parę fajnych rzeczy.

Wiem, że aparaty typu 50D, 60D, 7D mają wiele przydatnych cech. Pewnie, że wolałbym lepsze wykonanie, microadjustments, szybsze fpsy itd, ale czy są mi one naprawdę niezbędne??
    50D byłby dla mnie idealny, gdyby miał filmy. Myślę, że muszę w końcu na coś się zdecydować i przyłożyć się do robienia zdjęć, bo kompakt już trochę przestał mi wystarczać.

Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale korzystając z ładnej pogody wybrałem się w góry przewietrzyć nieco kompakcik

Pozdrawiam serdecznie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów