Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: 7D czy 5D II ? (+ jakie szkła?)

Domyślnie

Naat, nie irytuj się. Pewnego odejścia od głównego tematu nie bierz też za dołowanie i nie obarczaj tych wypowiedzi domniemanymi cechami narodowymi.
    Często przemawia za tym doświadczenie.
    Sam robię zdjęcia wiele lat, amatorsko. Nie mam obaw by pokazać fotki z wakacji, wycieczki, widoczków portrecików itp. Nie jestem zupełnie zielony w temacie. Ale... Prowadzę drukarnię i bardzo często kiedy trzeba zrobić zdjęcia jakiegoś produktu, interesujące zdjęcie do katalogów firmowych to biorę zawodowca pomimo, że mam niezły aparat i sporo dobrych szkieł, bo wielu zdjęć po prostu nie wiedziałbym jak zrobić.

Mówisz o fotosach. Moim zdaniem to trudny kawałek fotografii wymagający naprawdę sporego doświadczenia, jeśli chce się efektu na wysokim poziomie. I aparat tu nie pomoże. Rozważanie 7D czy 5DII niewiele pomoże bo jednym i drugim można zrobić kapitalne zdjęcie i totalną kiszkę.

Przykład:
    Mój znajomy fotograf (pracuje między innymi dla znanej ogólnopolskiej stacji TV) przez cały poprzedni sezon robił zdjęcia C 30D. Od tego sezonu zaczął focić 50DII. Fotosy z imprez stacji, portrety artystów związanych ze stacją itp. Niewielkie widzę różnice w jakości fotografii (o ile wogóle) bo jak się okazało podstawą jest wiedza i doświadczenie.

Może więc jest inne wyjście?
    Może osobę, która wykonywać wspomniane przez Ciebie zdjęcia oddelegować na kurs fotograficzny (myślę, że da radę coś interesującego znaleźć) i wtedy sama podejmie decyzję co będzie jej najbardziej potrzebne? A może powie... chcę z żółtej stajni na N...

A materia fotografii jest zapewne tak obszerna jak materia filmowania.
    Może nie zawsze potrafimy się łagodnie wyrazić ale intencje mamy dobre.

Pozdrawiam.
    Mariusz
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Do takich zastosowan o ktorych piszesz 5D bedzie sie tylko marnowal. Wez 7D i jakies fajne szklo do niego. W zupelnosci wystarczy.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Dobrze Ci radzą. Drogi sprzęt nie oznacza dobrych zdjęć. W firmie wystarczą Wam aparaty klasy xxxD np 550D, a z oszczędzonych pieniędzy niech Ci szef da większą premię

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Coś mi się wydaje, że naszą nową narodową cechą staje się nieprzyjmowanie do wiadomości porad bardziej doświadczonych użytkowników. Nie krytykować decyzji szefostwa? Nawet jeśli ta decyzja jest może nie tyle błędna co nieracjonalna? A zresztą co mnie to obchodzi, chcę pomóc lepiej wydać pieniądze to się mnie od krytykantów wyzywa? To niech sobie szefostwo tego 5DII kupuje, nie moja sprawa i przepraszam, że w ogóle zabrałem głos.

Miasto
    Lizbona

Domyślnie

kończąc temat - znalazłam wątek dokładnie o tym samym:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=53029&page=2

dzięki tej wyszukiwarce: http://maciejko.net/cbsearch/

bo gdy wcześniej szukałam, to wyszukiwarka tego forum po wpisaniu "7D" stwierdziła: "Niestety, nie znaleziono wyników dla podanych kryteriów."

proponuję zamknąć ten temat

pozdrawiam!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kolejny wątek na ten sam temat:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=59148
    Ostatnio edytowane przez Naat ; 19-09-2010 o 20:06 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów