cześć,
jeśli powtarzam wątek, to przepraszam, ale szukałam na tym forum wątków o 7D i znalazłam niezbyt konkretne odpowiedzi...
Pracuję w firmie, która głównie zajmuje się filmowaniem, teraz chcą otworzyć tv internetową - i potrzebny jest aparat (głownie do fotosów, które potem będą służyć do materiałów promocyjnych, raczej ekranowych niż drukowanych), bo niestety zdjęcia z kamery, pomimo, że jest super profesjonalna, są kiepskie. Szefostwu zależy, żeby aparat był też już pro, ale bez przesady, bo foto nie jest tu główną działalnością, chodzi też o cenę. Myślę, że w grę wchodzi 5D Mark II, ale szef wspomniał o 7D. Powiedziałam mu, że lepiej zainwestować w szkła, niż w puszkę, bo szkła zostaną "na zawsze", a puszkę można zmienić kiedyś na lepszą.
Body 7D jest o ok. 4000zł tańsze niż 5DII - za tę różnicę można kupić dobry obiektyw.
Chciałam Was poprosić o radę - czy faktycznie lepiej kupić 7D? Na tym forum znalazłam najpierw sporo krytycznych postów nt. 7D, ale były też opinie pozytywne, z tym, że wszystko na zasadzie "słyszałem, że...".
Czy ktoś kto posiada ten model i mógłby zabrać głos?
Druga kwestia to szkła - co byście polecali Canona (może L?) w przedziale szeroki kąt tak do 80mm?
PS. Jeszcze a propos fotosów, szefostwu się marzą zdjęcia (właśc. fotomontaże) jak w slide decku na http://www.yourdiscovery.com/ - więc może jednak lepsza będzie FF, czyli 5DII? Czy FF robi aż tak dużą różnicę w wizualnym odbiorze zdjęć? Czy ta różnica tkwi w szkle?
z góry dzięki za odzew
pozdrowienia!