Quantuum R+300? A myślałeś może o wersji R+300 Digital?
To unowocześniona wersja lampy nad którą myślisz.. Ma LCD i przyciski membranowe. Podobno ułatwiają pracę.
Słysza lam, że to świetna lampa. Może warto więc iść za takim głosem.
Quantuum R+300? A myślałeś może o wersji R+300 Digital?
To unowocześniona wersja lampy nad którą myślisz.. Ma LCD i przyciski membranowe. Podobno ułatwiają pracę.
Słysza lam, że to świetna lampa. Może warto więc iść za takim głosem.
Tomson420, interesujące interesuje mnie twój sposób pomiaru czasu błysku
BTW skoro to taka mega hiper super lampa w tym przedziale cenowym to dlaczego tylko taka znikoma regulacja
ja się coraz bardziej skłaniam ku quantuumom
smigaczka - widziałem obie - bardziej przemawia do mnie sterowanie manualne niż membranami [mam do nich jakąś dziwną awersję ] a poza tym to nie ten budżet
Mierze i obserwuje rozmazania obiektu poruszającego się z jednakową, znaną i bardzo dużą prędkością.
nie wiem.
przyznam, że nim chce się precyzyjniej ustawić mniejsze moce błysku - tym bardziej trzeba to robić na "oko", bo coraz trudniej się połapać o co chodzi w tych kułeczkach na skali wokół pokrętła...
ale jak dla mnie nie było to jakimś znaczącym utrudnieniem.
niektórym starcza taka regulacja - mi starczała
Czasem zamiast ustawiać mniejsze moce błysku można np. przejść na iso 50, czy 25 jeśli się takie ma w aparacie.
jak bym miał wybierać pomiędzy precyzyją regulacją a krótrzym czasem błysku wybrał bym to drógie.
Najważniejsze jest zdjęcie, a nie pokrętło.
canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /
pogrzebałem trochę po sieci i opinii o tych lampkach mało
w starym wątku trochę o 400 jest
http://canon-board.info/showthread.php?t=15358
a tu jakiś Tomsonmiał problem ze słabą regulacją mocy w Bolingach 400sm
http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-...ling-400sm.htm
ja już się chyba zdecydowałem ...
nawet nie wiedziałem, że kiedyś napisałem taki wątek
wtedy dopiero byłem w takcie zakupów.
Po 3 latach użytkowania stwierdzam, że to jednak był dobry wybór, mimo ubogiej regulacji.
W Quantuumach dalej nie wiesz jakie są czasy błysku w porównaniu do Bolingów, mimo, że podają w specyfikacji 1/800s.
Ja podejrzewam, że są dużo gorsze – może to wynika np. z bardziej rozbudowanej elektroniki.
Bolingi 400Ws są proste - nawet samo rozładowania nie mają, ale skuteczne.
Wybór należy do Ciebie![]()
canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /
a co powiecie o takim zestawie? dla poczatkującego amatora
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wlasciwie doprezcyzuje pytanie - jakie dwie lampy i caly osprzet na poczatek granicach 1000 pln?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bardzo kusi mnie taki zestaw. po przeczytaniu opisow opini
Ostatnio edytowane przez tygrysiaste ; 22-09-2010 o 15:35 Powód: Automerged Doublepost