Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Powerlux VC200 vs Quantuum R+300 vs FV-300 300Ws - lampa do 600zł

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie Powerlux VC200 vs Quantuum R+300 vs FV-300 300Ws - lampa do 600zł

zamierzam zakupić lampy na stałe, gdyż wcześniej jak potrzebowałem leciałem na wypożyczanych lub systemowych
    lampy na razie będą jako główne
    przeznaczenie: cała sylwetka/portret/produkty/ doświetlanie pomieszczeń
    ogólnie foty statyczne

docelowo w planach dokupienie jeszcze 2 lamp 400-500Ws

w chwili obecnej zamierzam nabyć 2 lampy
    budżet na samą lampę max 600zł
    moc 200-300Ws
    znalazłem takie modele
    Powerluxa VC200

Quantuuma R+300

i FV-300 300Ws

w sumie jestem z tych trzech zdecydowany na quantuuma głównie za moc i to że mam go na miejscu w razie reklamacji
    zastanawiam się jednak nad tym czy zamiast quantuuma jest jakiś racjonalny powód żeby kupić w podobnej cenie słabszego Powerluxa zakładając że na chwilę obecną 2 lampy 200ws mi wystarczają
    do FV nie mam przekonania mimo że mam też ich na miejscu ale jak na razie jest 3 w kolejce

może miał ktoś okazję porównywać ?
    może ktoś ma jakieś sugestie które mogłyby mi pomóc w wyborze
    pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    [...]zastanawiam się jednak nad tym czy zamiast quantuuma jest jakiś racjonalny powód żeby kupić w podobnej cenie słabszego Powerluxa [...]
    Chyba nie ma, to ta sama klasa lamp pewnie produkowana w tej samej chińskiej fabryce.
    Mam r+300 w wersji digital i spisują się dobrze, ale jak miałbym dokupywać, to pewnie wziąłbym dodatkowo ze dwie 500-600ws.
    C-F-K - forever

Domyślnie

powiem tak jeżeli planujesz studio rozwojowe czyli zakup kilku kolejnych lamp najlepszym ale nie najtańszym rozwiązaniem byłby Powerlux LR LINK sterowany z pilota radiowego sam używam i to rozwiązanie jest w tym przedziale cenowym lamp studyjnych wprost genialne pilota nie trzeba zakupić odrazu bo tez najtańszy nie jest czyli 300zł za to mamy wygode w obsłudze do 7 lamp jeżeli liczą sie koszty żeby były jak najniższe bierz Quantuuma serie R+. Bez wątpienia zrobisz sesje każda lampą nawet totalnym no-name Proponuje też patrzeć jak wygląda serwis oraz okres oczekiwania na naprawe i czy jest wogóle Kolejną sprawą jest to żebyś robiąc kolejne zakupy pomyślał o dwóch lampach o identycznej mocy a nie każda inna gdyż mając dwie lampy o identycznej mocy ułatwiasz sobie sprawe w oświetleniu dwustronnym z identycznym natężeniem bez zbędnego przeliczania mocy na innej lampie, a jest to dosyć często stosowane oświetlenie w dziale produktowym.

Jeżeli będziesz chciał porozmawiać na temat oświetlenia i technikach lub dodatkach zapraszam serdecznie możesz zadzwonić napisać jak ci wygodnie.

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

przy aktualnym budżecie plan jest taki
    dwie takie same lampy 200-300Ws z modyfikatorami
    tak jak pisałem koszt jednej gołej lampy nie może w chwili obecnej przekroczyć 600zł [MAX]
    potem mam w planie kupić dwie mocniejsze /droższe lampy również o takiej samej mocy w stos. do siebie

wyzwalanie po kablu mi styka nic więcej nie potrzebuję, ustawie manualne również mi wystarcza.
    najtańsze i najbardziej pachnące żarówki/lampy ChRL odpuściłem
    co do serwisu to jak pisałem quantuuma mam pod nowem

Domyślnie

no to bierz Quantuuma i się nie oglądaj

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

dzięki

Coś już napisał

Domyślnie

Ja za 560zł polecam Bolinga 400SM:
    http://www.e-trade.com.pl/sklep/prod...roducts_id=716
    Mam te lamy od 3 lat i zawsze świetnie się sprawują.
    W porównaniu do powerluxow czy funsortu za tą samą cene mają trzy, do cztero krotnie krótsze czasy błysku!
    A sam producent się tym nie chwali, – bo w instrukcji nic nie wspomniał o czasach błysku…

Z Quantuumami nie miałem nigdy nic wspólnego, więc na ich temat nie mogę nic powiedzieć.

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    powiem tak jeżeli planujesz studio rozwojowe czyli zakup kilku kolejnych lamp najlepszym ale nie najtańszym rozwiązaniem byłby Powerlux LR LINK sterowany z pilota radiowego sam używam i to rozwiązanie jest w tym przedziale cenowym lamp studyjnych wprost genialne
    miałem te lampy, tylko 600WS – fajne sterowanie.
    ale wróciłem do Bolingów - bo jak wspomniałem - mają 3 do 4 razy krótsze czasy błysku.
    Deklarowany czas 1/1000s w powerluxach to jakaś ściema - wcale tyle nie mają...
    Powerluxy zwróciłem, bo fotografując często zwierzęta co któreś ujecie wychodziło nieostre..., i to mi bardzo przeszkadzało
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Domyślnie

czekaj czekaj chodzi ci o czas błysku czy o czas synchronizacji ?

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Tomson420
    400Ws i regulacja mocy tylko 1/1 do 1/8 to dla mnie za duża moc z za małą regulacją
    poza tym coś mi się nie zgadza
    Quantum się chwali przy 300Ws liczbą przewodnią 54
    Boling się chwali przy 400Ws liczbą przewodnią 52

w specyfikacji nie widzę czasu błysku dla bolinga

Coś już napisał

Domyślnie

fotoellite - oczywiście, że chodzi mi o czasy błysku
    enter - tak, masz rację - tak jak mówiłem - boling nic nie pisze w specyfikacji o czasach błysków = co za skromność ze strony producenta ...
    No ale one naprawdę są bez porównania krótsze od powerluxów czy funsportów (biorąc pod uwagę te modele które miałem u siebie)

Pewnie mi nie uwierzycie, ale doszedłem do wniosku, że funsport CY500K i powerlux VC600LR (bo te konkretnie modele miałem) mają pełny czas błysku około 1/200s - mega długi!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do Quantuuma R+300 – miałem bowensy, fomei, funsporty, bolingi, powerluxy, - quantuumów jeszcze nie miałem - więc w sumie jestem ciekaw co tam u nich…
    Jak teraz czytam w specyfikacji że ktoś podaje czasy błysku rzędu 1/800s – to już nie ufam takim informacjom – sam muszę sprawdzić to będę najlepiej wiedział.
    Boling 400SM za 560zł ma takie same czasy błysku co Fomei Digital Pro X 500 za 2300zł (minimalnie krótsze nawet).
    Ostatnio edytowane przez Tomson420 ; 20-09-2010 o 02:11 Powód: Automerged Doublepost
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów