Dnia 23.06.2010. w firmie FOTOZAKUPY.PL w Tarnowskich Górach oddałem do naprawy gwarancyjnej obiektyw TOKINA 100mm. Sprzęt został wysłany do serwisu w Holandii dnia 19.07.20010(zapis w karcie gwarancyjnej). Dnia 12.08.2010 zostałem poinformowany drogą internetową, ze firma MIGOMEX przekazała sprawny obiektyw do siedziby sprzedawcy. Pomimo mojej deklaracji osobistego odebrania i sprawdzenia sprzętu w sklepie został on wysłany tego samego dnia firmą kurierską DHL. Następnego dnia po wpisaniu numeru przesyłki na stronie DHL zauważyłem, iż ze strony sklepu zaszła pomyłka i obiektyw został wysłany na inny adres w okolice Piotrkowa Trybunalskiego (zamiast do Rudy Śląskiej). Dnia 18.08.2010 po moim telefonie do firmy FOTOZAKUPY.PL otrzymałem informację, iż sprzęt jest gotowy do odebrania. Na miejscu, po zapoznaniu się z kartą gwarancyjną odmówiłem przyjęcia sprzętu, ponieważ nie został dotrzymany termin naprawy wynoszący 21 dni, wymieniony w gwarancji. Kolejnego dnia, 19.08.2010, w formie pisemnej odmówiłem przyjęcia sprzętu, oczekując na podstawie karty gwarancyjnej wydania nowego obiektywu.
W związku z odmową realizacji zapisów w karcie gwarancyjnej przez sprzedawcę, który przyjmował sprzęt do naprawy gwarancyjnej, złożyłem „Zgłoszenie do Miejskiego Rzecznika Konsumentów” w przedmiotowej sprawie.
Czekam na dalszy rozwój sprawy.
Poniżej cytuję zapisy karty gwarancyjnej o których była wyżej mowa:
1. Sprzedawca gwarantuje kupującemu sprawne działanie sprzętu, na który wydana jest niniejsza gwarancja. Okres gwarancji wynosi 24 miesiące. Ujawnione w tym okresie wady powstałe z przyczyny tkwiącej w rzeczy sprzedanej, będą usunięte bezpłatnie w terminie 21 dni od daty dostarczenia sprzętu do punktu serwisowego wymienionego w gwarancji.
2. Reklamującemu przysługuje prawo do wymiany sprzętu na nowy jeżeli:
w okresie gwarancji zakład usługowy dokona czterech napraw, a sprzęt będzie nadal wykazywał wady uniemożliwiające użytkowania go zgodnie z przeznaczeniem, zakład usługowy twierdzi, że usunięcie wady nie jest możliwe, naprawa nie została wykonana w terminie wymienionym w pkt. 1 lub w innym terminie uzgodnionym na piśmie z reklamującym.
3. W celu dokonania naprawy reklamujący dostarczy uszkodzony obiektyw do punktu , w którym dokonał zakupu lub wyśle go na własny koszt na adres serwisu:
Fotoserwis Naprawa Sprzętu Fotograficznego A.B. Kadeja
31-110 Kraków, ul. Czapskich 1
Opinie na dany temat pozostawiam Wam, co o Tym sądzicie?