Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: #79 Przeróbka starej lampy błyskowej domowym sposobem

  1. #1
    Awatar irek26
    Dołączył
    Sep 2010
    Miasto
    Zabrze
    Posty
    4

    Domyślnie #79 Przeróbka starej lampy błyskowej domowym sposobem

    Dostałem starą lampę błyskową. Była uszkodzona i poprzedni właściciel chciał ją wyrzucić.

    (zdjęcie zapożyczone)

    Na szczęście trafiła w moje ręce. A, że trochę znam się na elektronice, to udało mi się ją uruchomić.
    Byłem z siebie dumny i zadowolony. Chciałem używać jej zamiast lampy wbudowanej w body, bo jak na razie nie mam kasy na systemową.
    Niestety zawiodłem się. Lampa ta sprawowała się gorzej od wbudowanej. Czasami przepalała, dawała rzucającą się w oczy winietę.
    I wpadłem na pomysł, żeby zmienić kierunek błysku - tylko na sufit.
    Chciałem Wam opisać co zrobiłem

    1. Otworzyłem obudowę i wymontowałem stopkę
    2. Wylutowałem przewody doprowadzone do stopki - tu U W A G A! Jeżeli będziesz przerabiał lampę to uważaj, żeby nie zewrzeć jednej z nóżek największego kondensatora do innego elementu lub do ścieżki płytki drukowanej. Pomimo, że lampa nie jest naładowana, to w kondensatorze jest jeszcze zgromadzone napięcie. Jakiekolwiek zwarcie może uszkodzić elektronikę lampy.
    3. Wywierciłem otwór w tylnej ściance obudowy
    4. Przez wywiercony otwór przeprowadziłem przewody do stopki
    5. Z powrotem przylutowałem przewody do stopki
    5. Klejem montażowym (na gorąco) przykleiłem stopkę przykrywając wywiercony otwór

    Po zmontowaniu wszystko wygląda tak:



    Tak wygląda lampa zamocowana do body:



    Tak wygląda zdjęcie z wbudowaną lampą:



    A tak z moją:


  2. #2

    Domyślnie

    ciekawe i proste a przy tym dobre efekty

  3. #3

    Domyślnie

    Tylko że wszystkie Afgatroniki, poza modelem 643CS, mają cholernie wysokie napięcia. Można pięknie sfajczyć puszkę takim wynalazkiem.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

  4. #4
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    May 2010
    Posty
    36

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Tylko że wszystkie Afgatroniki, poza modelem 643CS, mają cholernie wysokie napięcia. Można pięknie sfajczyć puszkę takim wynalazkiem.
    Wszystkie nowsze puchy wytrzymują do 250V na stopce, więc raczej nie ma obaw, bo raczej nie ma możliwości aby Agfatroniki miały >250V na stopce.

  5. #5
    Awatar irek26
    Dołączył
    Sep 2010
    Miasto
    Zabrze
    Posty
    4

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Tylko że wszystkie Afgatroniki, poza modelem 643CS, mają cholernie wysokie napięcia. Można pięknie sfajczyć puszkę takim wynalazkiem.
    Tego wynalazku używam już prawie rok i jak na razie nic się nie stało. Ale dobrze wiedzieć, że jest takie ryzyko.

  6. #6

    Domyślnie

    Ja wiem, że w puszkach montuje się dla bezpieczeństwa separator w stopce ale jak taki Agfatronic 240B ma przy wyzwoleniu ok 240V, to nie wiem czy by mi ręka nie zadrżała przed podłączenieniem do puszki za kilka tysięcy. A lampa, której dotyczy wątek, to chyba raczej starszy model więc możliwe, że napięcie ma znacznie wyższe. Dobrze by zatem było zmierzyć w niej napięcie. Tak na wszelki wypadek i dla potomności
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

  7. #7
    Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Dołączył
    Jan 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    44
    Posty
    4 196

    Domyślnie

    z cyfrowych Canonów to tylko 300D nie wytrzymywała takiego napięcia, 350ka już do 250V wytrzymywała
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

  8. #8
    Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Dołączył
    Feb 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 283

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    z cyfrowych Canonów to tylko 300D nie wytrzymywała takiego napięcia, 350ka już do 250V wytrzymywała
    Wytrzymywala i wytrzymuje (190V), chyba ze ktos wsadzil mi 350D do obudowy 300D

  9. #9
    Awatar irek26
    Dołączył
    Sep 2010
    Miasto
    Zabrze
    Posty
    4

    Domyślnie

    Zmierzyłem mój egzemplarz i ma 219V na stopce. Myślałem że to normalne w lampach. A tak z ciekawości, jakie napięcie ma 430EX II ?

  10. #10
    Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Dołączył
    Feb 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 283

    Domyślnie

    Nie wiecej jak 5V

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •