Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 106

Wątek: Canon PowerShot SX30IS

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Nightmare

zadowolony jesteś ??
    możesz mi coś więcej od siebie napisać o onim ??
    swego czasu bardzo chciałem qpić ten aparat...
    ... ale .. przekonała mnie jedna osoba, że zdjęcia na zoom'ie będą podobnej jakości (nawet gorsze) jak crop z większej matrycy nawet micro 4/2.

czy to prawda ?? jeżeli tak, czy warto wogóle taki aparat qpować ..
    ja generalnie wstrzymałem się od jakiekolwiek decyzji.
    czekam jeszcze na nowego fuji i sony.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

przepraszam, poprawiam się:
    micro 4/3

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

trzech faworytów w swojej klasie:

Canon PowerShot SX30 IS
    http://www.pbase.com/cameras/canon/powershot_sx30_is

FujiFilm FinePix HS20 EXR
    http://www.pbase.com/cameras/fujifilm/finepix_hs20_exr

Sony Cyber-shot DSC-HX100V
    http://www.pbase.com/cameras/sony/cyber_shot_dsc_hx100v

kolejność alfabetyczna.
    takie mini porównanie
    zdjęcia robione przez amatorów i nie tylko.
    zawsze można wyciągnąć jakieś wnioski.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

A ja mam teraz pytanka do właścicieli SX30 IS.
    1. Jak faktycznie spisuje się autofocus w tym modelu - jaki jest szybki (a może ma ktoś dostęp do testu szybkości AF). Jak to wygląda na zewnątrz (czy zrobię dziecku fotkę na huśtawce czy nie) i wewnątrz w pokoju (wiadomo że oświetlenie gorsze).
    2. Jak wygląda sprawa nieostrych zdjęć w trybie automatu pstrykanych szybko (na imieninkach u cioci, przez przechodnia poproszonego o fotkę na wakacjach itp) - chodzi mi o to ile np. na 100 fotek nie nadaje się do pokazania z uwagi na brak ostrości. Przy czym mam na myśli pstrykanie fotek w tzw. biegu bez specjalnej przymiarki.

Proszę również o opinie typowo użytkowe gdyż jak się przegląda fora to tylko czyta się o porównaniu do "luster" że za taką kasę to lepiej kupić to albo to.
    Ja pstrykam zdjęcia rodzinne, wakacyjne i chciałbym wiedzieć czy jak zmienię mojego starego Canona PowerShot A75 (jakość jego zdjęć mi odpowiada) na SX30 IS to będę zadowolony czy nie (będzie lepsza jakość zdjęcia czy nie i czy może ma szybszy autofocus niż A75)

Domyślnie

Witaj Jasiu z bramy..
    Canona sx 30is użytkuję już 10 miesięcy. Jestem z niego zadowolony. /Wcześniej miałem canona A620/.
    SX 30is robiłem różne zdjęcia. Przeważnie wszystkie zawsze kadruję i podostrzam.
    Autofokus - moim zdaniem - w normie. Oczywiście przy długiej ogniskowej trzeba dokładnie
    "przycelować".
    Jeśli podasz swój adres mailowy - prześlę Ci różne zdjęcia z canona sx 30is

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiu z bramy Zobacz posta
    A ja mam teraz pytanka do właścicieli SX30 IS.
    2. Jak wygląda sprawa nieostrych zdjęć w trybie automatu pstrykanych szybko (na imieninkach u cioci, przez przechodnia poproszonego o fotkę na wakacjach itp) - chodzi mi o to ile np. na 100 fotek nie nadaje się do pokazania z uwagi na brak ostrości. Przy czym mam na myśli pstrykanie fotek w tzw. biegu bez specjalnej przymiarki.
    Wbrew pozorom, SX30 IS jest fajną, podręczną i poręczną cyfrówką dla raczej świadomych użytkowników. Daje szerokie możliwości, jeśli wiesz jakie ustawienia najlepiej wykorzystać do danej sytuacji. Ba, posiada nawet na pokrętle tryb C, czyli zapis własnych ustawień. Przy 24 mm ma światło f/2.7. Stawiając aparat na statywie, można liczyć kratery na Księżycu. LINK.
    Jakość filmów HD też świetna. Bardzo pięknie sprawdził się nawet w nocy, jako kamera do auta, rejestrująca trasę. Powiedziałbym nawet, że to lepsza kamera niż aparat fotograficzny.

Jeśli jednak zależy Ci wyłącznie na automacie, nie kupuj go. Znajomi, którzy używają jedynie pełnej małpy, narzekają, że im ciągle nieostre zdjęcia z niego wychodzą

A ja uważam, że jak na swoją cenę i możliwości, aparat daje radę. (Ptaszek z balkonu na szybciora)
    Ostatnio edytowane przez VomitroN ; 11-06-2011 o 01:48
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Domyślnie

Cieszę się że temat "nie umarł" i że pojawiają się opinie posiadaczy SX30. Martwi mnie jednak słaby tryb automatu nie dla tego żebym nie poradził sobie z ustawieniami ale jak ma to być aparat rodzinny to zdjęcia nim robić będą różne osoby i pewnie tryb automatu będzie najczęściej używany. Wiadomo że nie aparat robi zdjęcia tylko osoba go trzymająca ale w pewnych warunkach śmiało można powiedzieć że jest odwrotnie. Poczekam to może jeszcze inni użytkownicy podzielą się opiniami na temat "automatu". Inne spostrzeżenia z punktu widzenia użytkowania aparatu też mile widziane. Może coś więcej na temat autofocusa (jego szybkości i celności). Do tej pory dowiedziałem się że aparat ma:
    1. słaby tryb auto (-)
    2. dobry tryb kręcenia fimów (+)
    3. autofocus "w normie" (=)
    he he 1 plus 1 minus i 1 remis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiu z bramy Zobacz posta
    Może coś więcej na temat autofocusa (jego szybkości i celności). Do tej pory dowiedziałem się że aparat ma:
    1. słaby tryb auto (-)
    2. dobry tryb kręcenia fimów (+)
    3. autofocus "w normie" (=)
    he he 1 plus 1 minus i 1 remis
    AF ma małe kłopoty w sytuacjach gdy:
    - aparat przejdzie z zoomu optycznego na cyfrowy
    - jest mało światła
    - jest włączony na pokrętle nastaw zielony prostokąt
    - wystepują wszystkie warunki jednocześnie

Wystarczy jednak wyłączyć autoISO i np wrzucić tryb Tv, by AF stał się o wiele żwawszy.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów