Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
qrcze...
przekonujesz mnie do (wymażonego) E-PL1 z plackiem 17 a później dokupię 9-18.
lustrzanki już raczej nie kupie [nigdy nie mów nigdy ].
Absolutnie nie przekonuję, za duża kasa wchodzi w rachubę żeby agitować, w każdym razie agitować bezinteresownie
Głośno myślę, bo jeżdżę czasem rowerkiem, czasem bywa stromo i kilogramy skutecznie przeszkadzają. Tyle że chyba każdemu czasem wyjdzie takie zdjęcie, ze grzechem byłoby zachować je tylko dla siebie.
Na wyświetlaczu jest OK, a później rzeczywistość skrzeczy.
Kiedyś cyknąłem kompaktem sarnę na polanie (nie w lesie- zapomnij) ale iso400 (konieczne) zrobiło z tego zdjęcia produkt o walorach jedynie sentymentalnych. Teraz do taniej używki 20D przypinam tani 50-250IS, na iso800 (bo obiektyw ciemny- 5.6 na długim końcu), robię 5 kl/s w RAW (i kwękam, że bufor 20D więcej nie mieści). Z tych kilku obrobionych rawów coś się da wybrać. To pewnie specyficzna sytuacja, ale bez mitów że jakaś nisza. Ileż można cykać kwiatki i krzaczki ? Jeśli nie żyjesz ze zdjęć, to pewnie robisz je w czasie wolnym od pracy i innych konieczności. Wyskrobiesz (wręcz ukradniesz) więc czas przy dogodnej pogodzie, w godzinach kiedy światło jest OK, dostaniesz się w miejsce gdzie coś ciekawego widać lub (gorzej) bywa widywane i po całej tej mobilizacji przynieść do domu g... z którego później godzinami na kompie trzeba bicz kręcić ? A ukręcić trzeba bo jak uzasadnić sobie inwestowanie takiej ilości czasu i energii w bezcelowe działania.
To temat rzeka, jeśli przywłaszczyłbym sobie sx30 to głównie za przybliżenia i za przybliżenia w trybie video. I tak w sumie można by ględzić w nieskończoność, czy to nie za mało atutów jak na uniwersalny kompakt, odpuszczając te 35x na rzecz 14x wolałbym sx210 w kieszeni. Bezlusterkowce to lepsza jakość bez dwóch zdań, tylko ta ich cholerna szklarnia...a raczej jej brak. Z obiektywami wcale nie są małe, niewiele różnią się tym od Rebeli. No i wraca problem torby pełnej obiektywów. Mam ględzić dalej ?
grzeSiuu- wybierz i rób zdjęcia, błędy wyboru dają się naprawiać:-D