Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 106

Wątek: Canon PowerShot SX30IS

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

czy ktoś może jeszcze coś ciekawego napisze o modelu
    canon sx30 is
    ??
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Awatar romeksz
    Miasto
    Glasgow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    canon sx30 is
    ??
    jako szczęśliwy posiadacz G10 i miłośnik Canona, mogę tylko powiedzieć: jak Ci pasuje, to bierz i ciesz się zdjęciami. bo prawda jest taka, że każdy potrzebuje trochę czegoś innego - godząc się na pewne niedoskonałości, rzecz jasna.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

canon sx30 is
    ??
    Wczoraj na optyczne w komentarzach Piotr602 napisał, że po wyjściu GF2 kompakty straciły sens lub coś w ten deseń.
    Ja mówię nie, nie straciły. Trzeba tylko dobrze pomyśleć i Canon to zrobił.
    Imho SX30IS to doskonale uniwersalne urządzenie, które kolega (mający dwie profesjonalne kamery - $4k, zamówione GH2), teraz praktycznie kupił.
    Nie da się przejść obojętnie wobec tak uniwersalnego obiektywu filmującego w 720p.
    Na słoneczną pogodę wypas. Domyślam się, że ma przestawiany kontrast, nasycenie, ostrość.
    Jeśli tylko to zumuje podczas filmowania, ma jakikolwiek (standard Canona ) AF podczas filmowania to jest skazany na mega sukces.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

rozumiem, że na korzyść Fuji FinePix HS10?
    Napisz proszę, że żartujesz. Rozumiem że sampelki z HS10 pełnowymiarowe widziałeś ? Nie wiem czy znasz dowcipy wojskowe o malowaniu trawy na zielono przed inspekcją wierchuszki, dla mnie HS10 maluje trawę i liście stanowczo zbyt gęstą farbą.
    Troooochę_się_zlepia.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

nie nie żartowałem. to była prowokacja.
    samplami się nie interesowałem. wiem, to podstawa do oceny...
    najbardziej mnie zainteresowało techniczne rozwiązanie konstrukcji całego aparatu.
    dlatego chciałem sie dowiedzieć na jego temat jak najwięcej.
    poczytałem na jego temat i fakt(ycznie) wszyscy go troszkę krytykują.
    tylko ja nie wiedziałem i nie wiem za bardzo za co.

Początki nałogu

Domyślnie

Kwestia priorytetów, dużo do tej pory cykałem takich motywów gdzie zlewanie się zieleni jest dyskwalifikujące. Wydaje mi się że czekanie na kompakty demolujące kompletnie rynek luster entry level zabierze kawałek życia. Podpisuję się pod stwierdzeniem że sx30 to wypas na słoneczny dzień, nie lubię wychodzić w takich aparatach poza iso 80 (które wygląda jak co najmniej 800 w 20D). Wybaczcie chwilowe porównanie do lustra, ale jak się to przeliczy na minimalny czas ekspozycji (szczególnie przy długich ogniskowych) to żarty z dużych i niewygodnych lustrzanek się kończą...Uniwersalność kompakta potrafi prysnąć jak bańka mydlana, gdy tylko słońce zajdzie na chmurkę.
    No ale video 720p plus potężna ogniskowa daje arcyciekawe możliwości, chyba nawet to jest warte ceny tego aparatu.
    Tyle że z czasem może pojawić się chętka na bardziej kreatywne zastosowania, zabawy z głębią ostrości w video więc lustra/bezlustra z jasnymi obiektywami ciężko zupełnie wypchnąć na margines. Bezlusterkowce jednak na nadmiar obiektywów z funkcjonującym w video AF (tym bardziej jasnych) jeszcze trochę poczekają więc dla ludzi z bardzo przeciętnym budżetem to takie sobie tylko dywagacje.
    Dywagacjami ciężko utrwalić coś co jest tu i teraz, więc przy najbliższej okazji trzeba pomacać sx30 a sx210 przy okazji, wiem że zoomik malutki- tylko 14x ale za to do kieszeni.
    Heh, ciekawe ilu ludzi ze 3 lata temu miało w nie_kieszonkowym kompakcie 14x:-D

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

qrcze...
    przekonujesz mnie do (wymażonego) E-PL1 z plackiem 17 a później dokupię 9-18.
    lustrzanki juz raczej nie kupie [nigdy nie mów nigdy ].

Początki nałogu

Domyślnie

qrcze...
    przekonujesz mnie do (wymażonego) E-PL1 z plackiem 17 a później dokupię 9-18.
    lustrzanki już raczej nie kupie [nigdy nie mów nigdy ].
    Absolutnie nie przekonuję, za duża kasa wchodzi w rachubę żeby agitować, w każdym razie agitować bezinteresownie
    Głośno myślę, bo jeżdżę czasem rowerkiem, czasem bywa stromo i kilogramy skutecznie przeszkadzają. Tyle że chyba każdemu czasem wyjdzie takie zdjęcie, ze grzechem byłoby zachować je tylko dla siebie.
    Na wyświetlaczu jest OK, a później rzeczywistość skrzeczy.
    Kiedyś cyknąłem kompaktem sarnę na polanie (nie w lesie- zapomnij) ale iso400 (konieczne) zrobiło z tego zdjęcia produkt o walorach jedynie sentymentalnych. Teraz do taniej używki 20D przypinam tani 50-250IS, na iso800 (bo obiektyw ciemny- 5.6 na długim końcu), robię 5 kl/s w RAW (i kwękam, że bufor 20D więcej nie mieści). Z tych kilku obrobionych rawów coś się da wybrać. To pewnie specyficzna sytuacja, ale bez mitów że jakaś nisza. Ileż można cykać kwiatki i krzaczki ? Jeśli nie żyjesz ze zdjęć, to pewnie robisz je w czasie wolnym od pracy i innych konieczności. Wyskrobiesz (wręcz ukradniesz) więc czas przy dogodnej pogodzie, w godzinach kiedy światło jest OK, dostaniesz się w miejsce gdzie coś ciekawego widać lub (gorzej) bywa widywane i po całej tej mobilizacji przynieść do domu g... z którego później godzinami na kompie trzeba bicz kręcić ? A ukręcić trzeba bo jak uzasadnić sobie inwestowanie takiej ilości czasu i energii w bezcelowe działania.
    To temat rzeka, jeśli przywłaszczyłbym sobie sx30 to głównie za przybliżenia i za przybliżenia w trybie video. I tak w sumie można by ględzić w nieskończoność, czy to nie za mało atutów jak na uniwersalny kompakt, odpuszczając te 35x na rzecz 14x wolałbym sx210 w kieszeni. Bezlusterkowce to lepsza jakość bez dwóch zdań, tylko ta ich cholerna szklarnia...a raczej jej brak. Z obiektywami wcale nie są małe, niewiele różnią się tym od Rebeli. No i wraca problem torby pełnej obiektywów. Mam ględzić dalej ?
    grzeSiuu- wybierz i rób zdjęcia, błędy wyboru dają się naprawiać:-D

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

hmmm dla mnie ciekawe ględzenie.
    teraz mnie jeszcze bardziej przekonałeś do PEN(is)a
    akurat te dwa obiektywy, które chce kupić są małe... no i najgorszy fakt kasa duża za taką małą zabawkę, która będzie uzyteczna tylko w wolnych chwilach.
    a tych coraz mniej

Dopiero zaczyna Awatar ondyne
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie O czym jest ta dyskusja?

Tak sobie czytam i czytam. Dyskutujecie o tym, który samochód jest lepszy: Fiat Doblo, czy Ferrari? Odpowiedź jest taka, że to zależy do czego ma służyć ten samochód. Za pomocą Ferrari nie przewieziecie np. lodówki. Prawda?
    Tak samo jest z aparatami. Do czego ma służyć aparat? Jeśli chcemy fotografować ptaki i nie stać na wydatek 15000$, to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie SX30. 14m pikseli pozwala na swobodne kadrowanie do 75%, jeśli nie chcemy drukować zdjęć do formatu A4. Oznacza to, że możemy uzyskać nawet ponad 60-krotne przybliżenie w stosunku do 35mm.
    No to niech to ktoś mi zrobi jakimś pen'em! Dobry żart.
    Ale jeżeli nie zależy nam na robieniu zdjęć w biały dzień z odległości dwóch kilometrów, to proszę bardzo: pen jest super. A jak nie mamy nic przeciw noszeniu kilogramów szkła w plecaku, to może być cokolwiek innego APS-C.
    Wasza dyskusja jest nieco jałowa, bo jeśli ktokolwiek z Was chce uzyskać dobrą jakość, to skończmy gadanie o Canonach i weźmy się za średni format jak Hasselblad lub Mamiya.
    Reasumując trzeba powiedzieć, że SX30 jest genialnym produktem, ale nie dla każdego. Na pewno na rynku nie znajdzie się lepszy aparat na wakacje lub długie wycieczki, na których będziemy chcieć cykać sobie fotki zarówno przed Statuą Wolności, fotografować dzikie zwierzęta jak i robić makro z 1 centymetra.
    A jeżeli chodzi o HS10, to jest to całkiem niezła kompaktowa sztuka, ale fakt, że w stopkę można wkładać tylko manualne lampy Vivitara lub Metza, totalnie dyskredytuje ten produkt. Ale oczywiście to jest moje zdanie. Jeśli ktoś nie jest zainteresowany nocnymi zdjęciami z flash'em, to HS10 może okazać się godnym przeciwnikiem SX30.
    Aha, wybieram się do ciepłych krajów i chyba zafunduję sobie wodoszczelny Lumix DMC-FT2. Do płytkiego nurkowania jest zdecydowanie lepszy od wszystkich penów, sxów i rebeli razem wziętych.
    EOS 450D, S5 IS + EX430

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów