Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Wątek: Canon PowerShot SX30IS

Mieszany widok

Domyślnie

Czy jak będzie sx30 to jest szansa że sx20 spadnie w cenie ? Jak to jest z aparatami - cenki spadają czy raczej nie ma na co liczyć ?

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacol29 Zobacz posta
    Czy jak będzie sx30 to jest szansa że sx20 spadnie w cenie ? Jak to jest z aparatami - cenki spadają czy raczej nie ma na co liczyć ?
    sx20 już spadł w cenie... pewnie spadnie jeszcze trochę, ale lepiej nie czekać bo może zniknąć ze sprzedaży
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Warto poczekać i poszukać w internecie przedsprzedaży tego aparatu.

Gdy wchodził SX10 w przedsprzedaży na cyfrowe.pl kosztował 1099 zł a pół roku później nawet 1400 zł i wtedy przecierałem oczy. Zaraz gdy pojawi się SX30 z oferty zniknie SX20 bądź to będzie wyprzedawany z "innych" magazynów, ryzyk fizyk możesz czekać na SX20 i niekoniecznie kupić taniej ;-)

U mnie w media expert stoją bodajże EOSy 1000D z kitowym obiektywem za 1330 zł, więc z ceną SX30 też nie mogą zbytnio zaszaleć skoro lustro kosztuje już tyle. Dwa lata temu tak we wrześniu pokazywali info o SX10 i puścili go w sprzedaż pod koniec października a ja już swój egzemplarz miałem pod koniec listopada z pierwszej partii. Historia się powtarza i pewnie zrobią tak samo, bo jakby nie patrzeć to SX30 całkiem nowy aparat po SX10, wykluczając SX20 który dla mnie był tylko "upgrade'm" dziesiątki, który promocyjnie przeszedł cicho wręcz niezauważalnie i powinien nosić nazwę SX15 ;-) Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bronson Zobacz posta
    Gdy wchodził SX10 w przedsprzedaży na cyfrowe.pl kosztował 1099 zł a pół roku później nawet 1400 zł i wtedy przecierałem oczy.
    tylko zwróć uwagę, po ile stało euro jak wychodził sx1 - potem waluta poszła do góry i stąd taka obecna cena.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    tylko zwróć uwagę, po ile stało euro jak wychodził sx1 - potem waluta poszła do góry i stąd taka obecna cena.
    Jen japoński. A mowa jest o SX-ach dwucyfrowych a nie jednocyfrowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bronson Zobacz posta
    Jen japoński. A mowa jest o SX-ach dwucyfrowych a nie jednocyfrowych.
    zapomniałem dopisać zera, ale niech będzie. oba aparaty wychodziły w tym samym okresie. tym samym gdy ja kupowałem sx20 [listopad 2010], to był tańszy od sx10.
    nadal to tłumaczysz kursem jena?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A widzisz i tutaj trzeba dzielić sprzedawców na poszczególne szczebly dystrybucji. Jak ktoś kupuje tanio to też tanio sprzedaje, jak ktoś kupuje drogo to też drogo sprzedaje. Od listopada 2008 roku do maja 2009 roku kurs jena wzrósł o około 20 groszy, co nie warunkowało wzrostu ceny liczonego w setkach złotych. Cen SX20 na bieżąco nie śledziłem, ale zobaczyłem że oscylował w granicach 1300-1500 zł. Jeżeli był tańszy od poprzednika to po prostu była pazerność sprzedawcy starszego modelu.

SX30 stoi na komputroniku, cyfrowe, za 1700 zł bez złotówki. Dla mnie to przesadna cena bo lustrzanki z obiektywem są od 1500 zł (alfa 330L) w avansie i nikon d3000 w media expert za 1459 zł. Wysyp promocji na lustra. Wszechstronność wszechstronnością SX30 ale cena to już jest przesadzona. Tym bardziej, że SX to platforma bez możliwości dalszej rozbudowy, bo dołożenie lampy to nie rozbudowa w pełnym słowa tego znaczeniu.

Z drugiej strony coś się stało złego, że cena kompaktu tak mocno wgryza się w ceny luster, sukcesywnie z roku na rok jest drożej. Dla mnie to jest jawne okradanie klienta, prosty przykład, bardziej zaawansowane lustra tanieją... Co było drogie - tanieje, co było tanie - drożeje. Wysublimowany sposób na wyciągnięcie pieniędzy z kieszeni potencjalnego nabywcy z uśmiechem na twarzy. :-D

Uprawnienia umieszczania postów