Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Zmiana systemu

Domyślnie Zmiana systemu

Witam!

Po przewałkowaniu większości tematów typu "co kupić" i 3 miesiącach spędzonych głównie na ciągłym zmienianiu zdań... dalej jestem w rozterce.

Ale do rzeczy.

Dylemat polega na tym że w czerwcu sprzedałem swojego Nikona D60 i rozstałem się z możliwością użytkowania D300s ( w czasie praktyk). Jedyne co mi zostało do tej pory to 35/1,8 i Nissin Di622. Co mnie przyciągnęło tutaj? A mianowicie szklarnia Canona, obiektywy których nie uświadczę w systemie Nikona no i naprawdę akceptowalne ceny.

Na początku myślałem o przesiadce na D90. Ale szukając konkurencyjnego odpowiednika trafiłem na 50D. Myśląc w przyszłości o krótkich amatorskich filmikach skupiłem się na 7D. Dzisiaj już sam nie wiem co wybierać bo z jednej strony Canon ma wg mnie rewelacyjne 70-200/4 czy 24-105/4 (cena/jakość) tak z drugiej strony ergonomia, rozłożenie przycisków w np. D90/D300s jest miód-bajka! Bawiłem się trochę 50D ale to niekoniecznie to samo ( może potrzeba dłuższego czasu żeby się przyzwyczaić).

Jutro Nikon wypuści D7000 (czyli następca D90) i to jeszcze może mnie utrzymać czy tym systemie. A ze szklarnią to już trzeba będzie walczyć

Jeśli jednak pójdę w Canona to sprawa wygląda tak:
    - mamy do dyspozycji ok 5500zł (w drastycznej sytuacji 6k ale musi być tego warte)
    - lubimy imprezy, eventy motoryzacyjne, jakiś ślub od czasu do czasu, portret, wypady na miasto
    - w nieodległej przyszłości ( czyli jak znajdę czas żeby przysiąść do Final Cut) jakieś filmiki
    - nie muszę mieć od razu całego zestawu, jedno ale dobre szkło do konkretnych celów na początek wystarczy, potem to tylko organizacja funduszy na kolejne szkła

Z góry dzięki za sugestie

Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia/Osiek

Domyślnie

Noi tak, ale za te 6 tys ciężko będzie kupić nawet 50D+70-200 f4 kartę CF... Nie mówiąc o 7D, który kosztuje ~5tyś...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

D90 to fajna puszka i do amatorskiego użytku jak najbardziej się nadaje.
    Masz już lampę i 35mm. Bardzo dobry jest spacerowy 18-105 VR... być może będzie lincz ale moim zdaniem zbliżony jakością do canonowej 24-105L. Budowa kiepska ale przecież na wojnę z nim nie pojedziesz.
    O D7000 jest dużo ciekawych plotek i może się okazać naprawdę niezłym wyborem.
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Do guzikologii można się przyzwyczaić, mi po przesiadce z Pentaksa też było ciężko. Ale z tego co piszesz, wybór jest prosty - 50D filmów nie nakręcisz, na 7d nie masz kasy, więc.... Pod względem możliwości foto, nie sądzę, żeby którakolwiek z wymienionych puszek zdeklasowała pozostałe albo totalnie Cię rozczarowała. Wybierz szkła, które chciałbyś mieć w każdym z systemów, zsumuj ceny i wtedy decyduj...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Domyślnie

Hmm, cenowo jak widzę to nie jest tak tragicznie, opcji jest kilka ( powtórzę że nie muszę od razu posiadać kompletnego zestawu a coś na czym będzie można działać, z czasem środki się znajdą).

1.50D(2800) + 70-200/4 (2200) = 5000zł + margines do zapełnienia ( czyt. jakaś lampa albo tania jasna stałka)
    2. 7D(4700-4800) + coś na start, hmm 50/1.4 lub 35/2?? (1000-1300) = ok 6k
    3. D90 (2600) + czekanie na 24-120/4 (ok. 1200$, ciekawe jak w PL) = ???
    4. D7000 ( cena? 1200$?)

Do jutra parę niejasności zniknie (specyfikacja D7000, 6fps, fullhd?), jednak nie zmieni to faktu braku fajnych (ala wspomniany 70-200/4) tele pod Nikona.

@rbucz - właśnie ta guzikologia mnie troche przeraża, przy Nikonie jakoś wszystko było pod ręką ( nawet ten nieszczęsny włącznik z którym Canon ma ciągle problem )

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mnożą się wątki w których szacujemy przewagi nad Niewymawialnymi... oj będzie flejm!

Przewagi amatorskiego C (do 5d/7d):

1. Cena i stabilizacja w cropowym 17-55IS
    2. Bieda L (u konkurenta drożyzna albo nie ma w ogóle)
    3. Jasne szerokie stałki (już mały dystans)
    4. Filmy (wkrótce to się pewnie wyrówna)
    5. Wołarka gratis

Przewagi amatorskiego N (do d700):

1. Mają AF
    2. Mają Auto ISO i inne wygodne ficzery, których Conan ma gdzieś
    3. Wygodniejsze błyskanie
    4. Lepsza współpraca z obiektywami niezależnych producentów
    5. Fajniejsze obiektywy na start (18-105, 35/1.8, nowe 55-300)
    6. Lepszy 24-70
    7. 14-24

W świetle cen i specyfikacji najnowszych dzieci Conana, startując od zera nie dotknąłbym się Conana. A Ty nawet od zera nie startujesz.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Włącznik to nie problem. Ja body prawie nie wyłączam. Wyłącza sie sam po 1min i startuje jak wciskam spust.
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Nikon da ci troche więcej jeśli chodzi o opcje w puszcze i właściwości. Tym bardziej jeśli jesteś przyzwyczajony do guzikologi nikona. Teraz przesiadłem się z D70s na 30D i jak na razie jest cieżko.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doomsday Zobacz posta
    właśnie ta guzikologia mnie troche przeraża, przy Nikonie jakoś wszystko było pod ręką ( nawet ten nieszczęsny włącznik z którym Canon ma ciągle problem )
    Pitu pitu, naczyta się jeden z drugim mądrości w internecie i potem powtarza jak mantrę.
    Przycisk ISO też w Nikonie masz pod ręką? A marnotrawienie miejsca na korpusie na takie głupoty jak WB i Qual to też jest szczyt ergonomii IMHO
    I jak zwykle podnoszony jako argument włącznik, czyli chyba jedyne ustrojstwo które się włącza raz, a potem zapomina do czasu następnego ładowania akumulatora.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ---

A tak poza tym to na twoim miejscu kupiłbym używkę D700 i do tego 50/1.8, nie pakował się w zmianę systemu.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 14-09-2010 o 14:44 Powód: Automerged Doublepost
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A tak poza tym to na twoim miejscu kupiłbym używkę D700 i do tego 50/1.8, nie pakował się w zmianę systemu.
    Popieram. Ba, winieta z 35DX jest całkiem znośna - zostaw go sobie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    winieta na FF, rzecz jasna.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 14-09-2010 o 15:44 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów