Cd.
W związku z pojawiającymi się stale w sieci złymi opiniami o G12,postanowiłem przeprowadzić test użyteczności aparatu (kupiłem go jako uzupełnienie do eosa) porównując go z Panasonikiem TZ10 i Eosem 40D na 24-105L.
Panasonika odrzuciłem już po pierwszych próbach porównawczych pomimo starań uzyskania najlepszej jakości- na wszystkich ISO od 80 tworzy artefekt akwarelki (te 12 MP służą głównie zapełnianiu dysku)- to sprzęt zupełnie innej klasy(niestety dużo niższej)
Bardzo mile byłem zaskoczony przy porównaniu G12 z Eosem 40D na 24-105L na ISO 800 różnice były naprawdę subtelne szumy niewielkie dające podstawę do roboczego wykorzystania tej czułości w G12.
Na ISO 100 -G12 jakość naprawę bardzo dobra i biorąc pod uwagę że porównuję go ze sprzętem trzykrotnie droższym - jakość sprzętu porównywalna -duże brawa dla G12 !!!!
Przy fotografowaniu z bliska na granicy ostrzenia (makro) dla G12 przy przysłonie 1/8 porównywalna głębia ostrości dla zestawu Eosa była maksymalna 1/22 lecz przydałaby się trochę większa.Potwierdza się to że kompakty są lepsze do fotografii makro.
Bardzo mile zaskakuje również cyfrowy telekonwerter x1,4 i x2,3 - algorytm powiększenia jest bardzo dobry i zdecydowanie nie jest równoznaczny z powiekszeniem "SAMEMU"