Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: RAW - klopot z wywolaniem/konwersją

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sesjusz
    Jak bym sie staral, tak nie moge uzyskac tego co widze na zalaczonym jpeg, co robie nie tak ?
    Uzywam troche innego softu i pewnie mam nieco inne metody ale wydaje mi sie, ze glownym problemem moze tutaj byc przestrzen kolorystyczna. Wyglada, ze masz RAWa w Adobe RGB. Twoj monitor pokazuje Ci fotke w zwyklym RGB windozy (kolory beda przygaszone). Proponuje przekonwetrowac aRGB na RGB i zobacz czy to zalatwi Twoj problem. Pozniej proponuje sie pobawic z balansem bieli. Troche sie sie pobawilem i takie foty mi wyszly:

RGB / ok 5800k:
    Załącznik 644

aRGB / ok 5800k:
    Załącznik 645

RGB / ok 2200k:
    Załącznik 646

aRGB / ok 2200k:
    Załącznik 647

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aaaa Coronado, ubiegles mnie :P

Digital Photo Professional (DPP) domyslne ustawienia
    RawShooter domyslne ustawienia
    IrfanView tryb szybki podglad
    IrfanView wysoka jakosc

sesjusz, pokaz jak wyglada ten JPEG ktory zapisal aparat razem z RAW

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Aaaa Coronado, ubiegles mnie :P
    No tak bywa... ;-) A ja zapomnialem dodac ze obrobka RAWa w C1pro + PS.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

sesjusz
    Guest

Domyślnie

Ah, mozliwe ze to przez przestrzen kolorow aRGB i RGB, w monitorze posiadam dostarczony przez producenta monitoru - sm700ift. A zdjecia w aRGB.

Wyciagnalem zalaczony jpeg z RAW za pomoca programu canona, zrzut ekreanu na przegladarce graficznej:

Kolory na nim sa przygaszone, taki efekt mam tez innych 'wywolywaczach'.
    A tu przegladarką odpalam plik CRW (RAW), zrzut ekreanu i tak wyglada załączony plik jpeg:

Rozumiem ze tak na prawde oba pliki sa takie same, przystko u mnie przez to ze jeden ma aRGB a drugi RGB ? A moze teraz juz po zrzutach ekranu oba mają RGB (chyba tak bedzie). A moze u Was, u kogos kto ma przestrzen kolorow aRGB oba zdjecia wygladaja identycznie ? Jak ustawic przestrzen kolorow by wywolane zdjecie byl identyczne jak te z zalaczonego jpeg jesli chodzi o kolory ? Mam ustawic na aRGB jesli robie takie zdjecia ?

sesjusz
    Guest

Domyślnie

Przegladając Wasze wyniki stwierdzam ze najblizsze wyniki w porównaniu do załącoznego jpeg (niewyciągnietego z RAW) uzyskaliscie w C1pro (dla RGB 2200k), program (czy wtyczka do PS) ktorego nie znam. Oraz w Digital Photo Professional (domysle ustawienia). Jednak te z C1pro, wydaje sie byc najblizsze. Dziekuje Wam za pomoc, teraz tylko jeszcze ciekaw jestem co z tymi przestrzeniami, nie do konca to rozumiem, wywolujac RAW z aRGB za pomoca camera RAW w PS, plik RAW po domyslnym wywolaniu z aRGB w PS jest juz widziany jako RGB ("a" sie nie pokazuje) wiec konwersja w PS jest niemozliwa. Za to wywołując w camera raw mam do wyboru pare przestrzeni: aRGB, color match RGB, pro photo RGB, sRGB. Przy zmianach tych przestrzeni w camera raw nie widze znacznych roznic, plik wyglada caly czas jak ten wyciągniety z RAW, ktory zamiescilem w poprzednim poscie. A nie jak ten faktycznie załączony

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Problem wydaje się leży w kalibracji monitora, a nie w konwersji pliku z RAW. Aby sie upewnić wystarczy przekonwertować plik w PS do sRGB i porównać wynik z oryginalnym plikiem za pomocą przeglądarki. Różnica pomiędzy sRGB i aRGB są duże np. kolor czerwony w sRGB ma 50% nasycenia z aRGB. Gdy wyświetlimy plik aRGB na monitorze który pokazuje w "mniejszej" przestrzeni barwnej, przeważnie zbliżonej do sRGB, wygląda on jak "sprany".

Co do wykorzystania tego co daje nam RAW. Polecam następujące postępowanie:
    - ekspozycja "do prawej"
    - konwersja z wykorzystaniem profili barwnych, - profil aparatu do - profil ProPhotoRGB
    - TIFF'y 16 bit, to jest 256 razy więcej odcieni niż TIFF 8 bit
    - zwiększenie nasycenia np. DV FM
    - na końcu konwersja do odpowiedniego profilu, np. drukarki lub sRGB dla lab'u

Powinno być OK

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów