Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: FEL .... po co błysk....

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez no_kya
    naciśnięcie przycisku * (FEL) nie blokuje nastaw ekspozycji tzn. naciśnięcie wyzwala błysk ale wraz ze zmianą kadrowania zmieniają się też nastawy ekspoyzji - nie są w żaden sposób blokowane (!?)
    przy wyłączonej lampie wszystko działa jak trzeba;
    Jeśli FEL ma blokować ekspozycję dla lampy błyskowej to co z pozostałymi nastawami - przecież ekspozycja musi się wiązać z ustaloną siłą błysku, prawda?
    nieprawda
    i niestety nie sprawdziłeś dokładnie :-? ale do rzeczy..

1) FEL - Flash Exposure Lock - jak sama nazwa wskazuje jest to blokada ekspozycji (siły) błysku lampy. Nic więcej.
    2) rozróżnijmy ambient light i flash light - światło zastane i światło lampy
    3) w trybach P,Av,Tv - było to już wałkowane - aparat używa lampy do wypełnienia błyskiem cieni (lampa robi wtedy tzw. fill flash), a pomiar ekspozycji (migawka, przysłona) opiera na świetle zastanym (ambient light). Czyli, jeśli masz złe warunki oświetleniowe, to choćbyś miał lampę o LP 1000 to nie zrobisz zdjęcia jak w dzień (może poza odbitym od sufitu).
    4) w trybie M, wszystkie ustawienia działają niezależnie i możesz ustawić migawkę, przysłonę a błysk lampy będzie próbował doświetlić scenę zastępując światło zastane. W tym trybie nieprawdą jest to co napisałeś, bo wciśnięcie przycisku FEL blokuje ci również pozostałe parametry (czyli równa się AEL). Szkoda że nie spróbowałeś zanim napisałeś.

Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    nieprawda
    i niestety nie sprawdziłeś dokładnie :-? ale do rzeczy..
    (...)
    Szkoda że nie spróbowałeś zanim napisałeś.
    (...)
    ej, no dosyć już tych oskarżeń o lenistwo (oraz: http://canon-board.info/showthread.p...049#post111049) - przed każdym zadanym pytaniem, staram się sprawdzić inne źródła (chociażby po to by nie czekać na odpowiedzi tylko znaleźć je od razu); przed tym pytaniem też sprawdzałem zachowanie aparatu i jeszcze raz informuję, że po ustawieniu ekspozycji (w każdym z tych programów) i po wyzwoleniu błysku przyciskiem * (czyli po zablokowaniu siły błysku lampy) obserwowałem zmieniajace się nastawy czasu i przesłony wraz ze zmianą ustawienia aparatu (np. przesunięciem środkowego punktu pomiaru ostrości na miejsce w kadrze o innej jasności); przy wyłączonej lampie naciśnięcie * blokowało dane nastawy ekspozycji i nawet w zmiana kadrowania z czarnego matriału na rozświetloną słońcem firankę nie zmieniała zablokowanych nastaw (w ciągu kilku sekund od naciśnięcia *)
    dziękuję za odpowiedź ;-)
    pozdrawiam
    no_kya
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam , to w trybach P , Av i Tv przycisk * zmienia swoją funkcję z AE-lock na FE-lock i zapamiętuje światło lampy a nie zastane i dlatego po przekadrowaniu wartości te mogą się zmienić . Jeżeli chcesz się od tego uniezależnić to włącz M ( patrz wyżej ).Trzeba też uważać i mierzyć FEL na środek kadru - punkt AF nie wiąże się z pomiarem FEL niezależnie od jego ustawienia .
    To wszystko już było , ale repetitio mater studiorum est ...

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    O ile dobrze pamiętam , to w trybach P , Av i Tv przycisk * zmienia swoją funkcję z AE-lock na FE-lock i zapamiętuje światło lampy a nie zastane i dlatego po przekadrowaniu wartości te mogą się zmienić . Jeżeli chcesz się od tego uniezależnić to włącz M ( patrz wyżej ).Trzeba też uważać i mierzyć FEL na środek kadru - punkt AF nie wiąże się z pomiarem FEL niezależnie od jego ustawienia .
    To wszystko już było , ale repetitio mater studiorum est ...
    o, i dziekuję koledze za dojrzałą reakcję
    no_kya

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ej, no dosyć już tych oskarżeń o lenistwo (
    mój komentarz nie dotyczył szukania na forum tylko faktu, że nie sprawdziłeś a napisałeś. W trybie M twoja wypowiedź była nieprawidłowa i dlatego zakładam, ze nie sprawdziłeś organoleptycznie. Zresztą takiej samej odpowiedzi udzielił ci później pantomas.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

o, i dziekuję koledze za dojrzałą reakcję
    jeśli moje wskazówki i wyjaśnienia nie były dojrzałe według ciebie, to szkoda, bo się napisałem bez sensu. Ja to wiedziałem, pisałem tylko dla ciebie i innych czytających. Wydaje mi się, że to była dojrzała reakcja :rolleyes:

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

jeśli moje wskazówki i wyjaśnienia nie były dojrzałe według ciebie, to szkoda, bo się napisałem bez sensu. Ja to wiedziałem, pisałem tylko dla ciebie i innych czytających. Wydaje mi się, że to była dojrzała reakcja :rolleyes:
    Kubaman, stary na avatarze co prawda dziewczę ale jako facet nie reaguj jak obrażalska panna
    przy moim stwierdzeniu była primo gęba a drugo to Tobie również dziękuję za odpowiedź

obaj jesteśmy wystarczająco dojrzali, he,he :-)
    Ostatnio edytowane przez no_kya ; 14-12-2005 o 01:09
    no_kya

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

moje wskazówki i wyjaśnienia nie były dojrzałe
    Owszem , były bardzo dojrzałe Ale odnoszę wrażenie że niektórzy użytkownicy forum potrzebują trochę prostszego opisu , łatwiej przyswajalnego i może nie powodowałoby to niepotrzebnych pytań , odesłań itp , wątki stałyby się krótsze i czytelniejsze - tak sobie pomyślałem

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów