Tryb Av, naciskam * i jest błysk tylko po co?? OK blokuje się expozycja ale po co błysk skoro on nie jest uwzględniany....Aparat ustawia mi np. 5s z FEL'em czy bez....
btw. sorki za lamowate pytanko, ale trapi mnie to niemiłosiernie....![]()
Tryb Av, naciskam * i jest błysk tylko po co?? OK blokuje się expozycja ale po co błysk skoro on nie jest uwzględniany....Aparat ustawia mi np. 5s z FEL'em czy bez....
btw. sorki za lamowate pytanko, ale trapi mnie to niemiłosiernie....![]()
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
nie wiem czy dobrze myślę ale dzięki temu błyskowi aparat wie z jaką siłą mam błysnąć podczas wykonania zjdęcia (E-TTL)jeśli źle mówię to mnie poprawcie
![]()
No ja myślę że dobrze mówisz. Jeśli źle myślę, to mnie poprawcie.![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
wciskając FEL blokujesz ekspozycję dla lampy błyskowej. Ustawiasz kadr np na twarz modela wciskasz FEL - lampa błyska próbnie i zapamiętuje ustawienia tak, aby poprawnie oświetlić ten element. Następnie przekadrowujesz tak, jak chcesz i dociskasz. Inaczej błysk nie weźmie priorytetu dla modela tylko dla przekadrowanej sceny.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 21-11-2005 o 10:14
A 5s ustawia bo we wszystkich trybach oprocz M priorytetem jest swiatlo zastane i minimalizacja wykorzystania lampy.
...
W P tez? Wydawalo mi sie ze tylko AV/TV. W razie czego mnie poprawcieZamieszczone przez KuchateK
![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
W p zawsze jest 1/60s...oczywiście z lampą.
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
Nie zawsze 1/60.
W P tez. Czas z lampa dobierany jest od 1/60 do x-sync (1/200-1/250 w zaleznosci od puszki). Do tego odpowiednie manewry przyslona praktycznie w pelnym zakresie. A jako ze priorytetem jest swiatlo zastane jesli aparat stwierdzi ze jest go malo to przyblokuje zmiane i przesuniecie programu i poza 1/60 i pelna dziura nic innego nie bedziesz mogl wykorzystac.
...
Ja mam bardzo podobny problem z zestawem eos 350 D i 430 EX i Twoja wypowiedź albo ją wyjaśnia, albo nieZamieszczone przez Kubaman
...otóż przy włączonej lampie i w każdym z maualnych trybów pracy (P,AV,TV,M) naciśnięcie przycisku * (FEL) nie blokuje nastaw ekspozycji tzn. naciśnięcie wyzwala błysk ale wraz ze zmianą kadrowania zmieniają się też nastawy ekspoyzji - nie są w żaden sposób blokowane (!?)
przy wyłączonej lampie wszystko działa jak trzeba;
Jeśli FEL ma blokować ekspozycję dla lampy błyskowej to co z pozostałymi nastawami - przecież ekspozycja musi się wiązać z ustaloną siłą błysku, prawda?
Ostatnio edytowane przez no_kya ; 10-12-2005 o 12:59
no_kya
canony i sigmy i różne dodatki
FEL nie blokuje ekspozycji tylko siłę błysku. Zapamiętuje ile światła ma lampa wyemitować niezależnie od tego co dalej będziesz robił z kadrem. Przydatne to jest np przy mocno kontrastowej scenie, np na ślubie biała suknia i czarny garnitur.