Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: FEL .... po co błysk....

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Talking FEL .... po co błysk....

Tryb Av, naciskam * i jest błysk tylko po co?? OK blokuje się expozycja ale po co błysk skoro on nie jest uwzględniany....Aparat ustawia mi np. 5s z FEL'em czy bez....

btw. sorki za lamowate pytanko, ale trapi mnie to niemiłosiernie....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nie wiem czy dobrze myślę ale dzięki temu błyskowi aparat wie z jaką siłą mam błysnąć podczas wykonania zjdęcia (E-TTL) jeśli źle mówię to mnie poprawcie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No ja myślę że dobrze mówisz. Jeśli źle myślę, to mnie poprawcie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wciskając FEL blokujesz ekspozycję dla lampy błyskowej. Ustawiasz kadr np na twarz modela wciskasz FEL - lampa błyska próbnie i zapamiętuje ustawienia tak, aby poprawnie oświetlić ten element. Następnie przekadrowujesz tak, jak chcesz i dociskasz. Inaczej błysk nie weźmie priorytetu dla modela tylko dla przekadrowanej sceny.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 21-11-2005 o 10:14
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A 5s ustawia bo we wszystkich trybach oprocz M priorytetem jest swiatlo zastane i minimalizacja wykorzystania lampy.
    ...

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A 5s ustawia bo we wszystkich trybach oprocz M priorytetem jest swiatlo zastane i minimalizacja wykorzystania lampy.
    W P tez? Wydawalo mi sie ze tylko AV/TV. W razie czego mnie poprawcie
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

W p zawsze jest 1/60s...oczywiście z lampą.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie zawsze 1/60.

W P tez. Czas z lampa dobierany jest od 1/60 do x-sync (1/200-1/250 w zaleznosci od puszki). Do tego odpowiednie manewry przyslona praktycznie w pelnym zakresie. A jako ze priorytetem jest swiatlo zastane jesli aparat stwierdzi ze jest go malo to przyblokuje zmiane i przesuniecie programu i poza 1/60 i pelna dziura nic innego nie bedziesz mogl wykorzystac.
    ...

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    wciskając FEL blokujesz ekspozycję dla lampy błyskowej. Ustawiasz kadr np na twarz modela wciskasz FEL - lampa błyska próbnie i zapamiętuje ustawienia tak, aby poprawnie oświetlić ten element. Następnie przekadrowujesz tak, jak chcesz i dociskasz. Inaczej błysk nie weźmie priorytetu dla modela tylko dla przekadrowanej sceny.
    Ja mam bardzo podobny problem z zestawem eos 350 D i 430 EX i Twoja wypowiedź albo ją wyjaśnia, albo nie ...otóż przy włączonej lampie i w każdym z maualnych trybów pracy (P,AV,TV,M) naciśnięcie przycisku * (FEL) nie blokuje nastaw ekspozycji tzn. naciśnięcie wyzwala błysk ale wraz ze zmianą kadrowania zmieniają się też nastawy ekspoyzji - nie są w żaden sposób blokowane (!?)
    przy wyłączonej lampie wszystko działa jak trzeba;
    Jeśli FEL ma blokować ekspozycję dla lampy błyskowej to co z pozostałymi nastawami - przecież ekspozycja musi się wiązać z ustaloną siłą błysku, prawda?
    Ostatnio edytowane przez no_kya ; 10-12-2005 o 12:59
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

FEL nie blokuje ekspozycji tylko siłę błysku. Zapamiętuje ile światła ma lampa wyemitować niezależnie od tego co dalej będziesz robił z kadrem. Przydatne to jest np przy mocno kontrastowej scenie, np na ślubie biała suknia i czarny garnitur.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów