Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Front Focus. 50D + Tamron 17-50 i C 85mm 1.8 USM. Prośba o rady

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Czyli mikroregulacja w body 50d to ściema.
    Wciąż czytam o problemach ff/bf w 50tkach.
    Czy komuś z posiadaczy tychże udało się coś kiedyś skalibrować samodzielnie?
    Mikroregulacja nie jest ściemą, to bardzo rozsądny pomysł. W sytuacji, gdy autofocus jest sterowalny programowo, możliwość dorzucenia przez użytownika "małej delty" do nastawów oryginalnych jest sensowna.

Pytania zasadnicze są dwa: dlaczego w ogóle fazowy autofocus potwierdza ostrość tam gdzie jej nie ma i dlaczego za każdym razem robi to inaczej, w sposób kompletnie niedeterministyczny? Odpowiedź jest to pytanie jest kluczowa dla osób, które chcą w systemie Canona pozostać - mogą się trzymać nadziei, że skoro udało się to zrobić w 1-kach (podobno, nie mam doświadczenia) to i kiedyś spłynie to do plebsu z 50-tkami czy 5-tkami.

Ja już nie wierzę, wybaczcie.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

....a moje 7D trafia w 99% :-D....
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    122zł za body, 122 zł za obiektyw. Plus przesyłka w obie strony około 50zł.

Nie ma pojęcia miary front focusa w oderwaniu od odległości ostrzenia.
    Jeżeli chcesz podawać jaki masz FF, zrób to z odległości 50x ogniskowa.

Przypuszczam, że masz te 5mm z w...cymi do granic możliwości i kompletnie robiącymi wodę z mózgu tablicami FF/BF A4. Sprawdź to jak Bozia przykazała, bo tak to nie ma to kompletnie związku z tym do czego służy aparat - no chyba że do fotografowania tych tablic głównie...
    ok, dzięki za podanie cen. Co do testu to faktycznie jakieś pierdoły na kartce A4. pewnie bym olał ale ostatnio musiałem skończyć sesję zapasowym korpusem, wracam do domu, wrzucam fotki na kompa i nieco się zdziwiłem kiedy sporo nietrafionych z ostrością. a dokładniej ostrość nie dojechała gdzie trzeba.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wydawało się, że mikrokalibracja w 50d zmiecie ekipę na Żytniej. A tak się nie stało. Więc?
    Af to jedna z poważniejszych przypadłości Canona, przymierzałem się do tego body (obecnie cena rewelacyjna), ale przeszło mi. Sądziłem, że przynajmniej ze stałkami ten patent zadziała.

Coś już napisał

Domyślnie

Zmieńcie na Nikona to będziecie o AF pisali tu http://forum.nikoniarze.pl/

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów