Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: Istota fotografii :)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No to zostalem typowym przedstawiecielem A tak powaznie, to z cala pewnosci kiedys kupie dSLR'a - 5D wytycza ciekawy kierunek.. byc moze jego nastepca bedzie tym, czym bede pragnal cala swa dusza?

Narazie nie mam czasu na fotki, wiec nie mysle za bardzo o sprzecie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=-
    No nie wiem jak to wytłumaczyć,ale fotografowanie cyfrą nie daje mi radości.Wszystko odrazu wiadomo jak wyszło,żadnej niecierpliwości,niepewności... no i tego głównie mi brakuje w cyfrze.
    w cyfrze masz podobnie. robisz RAW-y - a z nimi jest w duzym stopniu tak jak z negatywem. niby kolor pozytywowy, ale koncowego zdjecia ni grzyba to nie przypomina
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jurku:
    Tak, w Polsce tak jest.
    Jednakże w cywilizacji ( ) do poważnych zadań (architektura, meble, reklama) wykorzystuje się Wielki Format. (inna sprawa, że często z przystawką cyfrową).
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Jednakże w cywilizacji ( ) do poważnych zadań (architektura, meble, reklama) wykorzystuje się Wielki Format. (inna sprawa, że często z przystawką cyfrową).
    Chyba nie ma przystawki do wielkiego formatu. Znani mi koledzy wykorzystujący wielki format skanują następnie materiał negatywowy, lub diapozytywowy na płaszczakach.
    Gdzie tu jednak miejsce na duszę analoga?

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Bo i nie potrzeba. Cyfrowy średni format 6x6 i 6x9 to wystarczająca potęga. Coś około 72Mpix przy jednokrotnej ekspozycji i nieco ponad 200Mpix przy trzykrotnej. I to wszystko przy pełnych 16 bitach na kolor. Proszę sobie wyobrazić reprodukcję w formacie tif o wadze 1,2GB. Tu trzeba odpowiedzialności przed naciśnięciem spustu. O ile wiem takie monstra wykorzystywane są jedynie przy reprodukcji obrazów i starodruków.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    ..Wracając do wątku, to robienie zdjęć analogiem, a następnie oddawanie kliszy do labu i skanowanie jej, to "ani pies ani wydra, raczej coś na kształt świdra". Takie jest moje zdanie, z którym jak zawsze można się zgodzić, albo i nie
    Generalizujesz. W przypadku kolorowego negatywu 35mm - zgoda. W przypadku fotografii cz-b to nie ma takiej możliwości, aby cyfrą osiągnąć lepszy efekt niż analogiem. Nie ta pojemność tonalna. A jeśli użyjemy jeszcze filmu 120, a potem dobrego skanera - to w ogóle nie ma o czym mówić.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Poznań

Domyślnie

jurek: są. Chociażby na stronie sinara jest parę.
    W większości można je przystosować także do średniaków, jednak wtedy (oczywiście) nie posiada się ruchów kamery wielkoformatowej.
    kocis: używają także fotografowie mody. Na pewno w cywilizacji, nei wiem jak w Polsce. :P
    ( w cywilizacji w sensie takim, że w miejscu gdzie taka przystawka nie kosztuje tyle, że zostaje to jedynie w sferze marzeń. )
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

( w cywilizacji w sensie takim, że w miejscu gdzie taka przystawka nie kosztuje tyle, że zostaje to jedynie w sferze marzeń. )
    to masz na mysli kraje "hajcowate" nie cywilizowane. przez cywilizacje rozumialbym wysoki poziom kulturalny, nie forse. a to sa rzeczy stosunkowo luzno skorelowane.

taka dygresja od tematu...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jurek: są. Chociażby na stronie sinara jest parę.
    Jeśli to masz na myśli, to jest to średni format.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale pasują do Wielkiego Formatu - to miałem na mysli.
    To taki cyfrowy substytut rollkasety jest.

akustyk: przez cywilizację, mam też na myśli kraje, gdzie fotogafia jest doceniana....
    A w Polsce niestety, to jest element na którym najprościej zaoszczędzić, bo "szef też ma cyfrówke, to zrobi fotki."
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów