Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Umbrella-box - zrób to sam

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Zrobie sobie wersje z okienkiem na odbiornik podczerwieni, bo jednak czasem ETTL sie przydaje.
    Nie musisz robić dodatkowego okienka. Wystarczy że nie zasuniesz zamków a zwisający trójkąt materiału (klapa) delikatnie podwiniesz aby nie zasłaniał czujnika podczerwieni.
    Zwróć uwagę że może Ci się to przydac tylko i wyłącznie do wspomagania AF-a, choć jest to problematyczne z powodu rozjazdu osi obiektywu i osi lampa-obiekt.
    E-TTL jest mierzony przez obiektyw a nie za pomocą lampy. Chyba nic nie pomieszałem oszołomiony nadmiarem pracy w pracy

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

konstrukcja bardzo interesujaca, trzeba bedzie pomyslec nad czyms podobnym. Teraz natomiast przyszedl czas na pokazanie sampli przy uzyciu tego cuda :]

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Bardzo ciekawa konstrukcja, musze przyznać jakość wykonania stoi na wysokim poziomie, właśnie zastanawiałem się nad podobną konstrukcją i chyba ten projekt będzie nalepszy
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Nie znam się na oświetleniach dobrze, ale czy nie sprzydałoby się w środku jeszcze światło pilotujące do poglądowej orientacji w rozkładzie cieni na modelu?

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ.
    Nie znam się na oświetleniach dobrze, ale czy nie sprzydałoby się w środku jeszcze światło pilotujące do poglądowej orientacji w rozkładzie cieni na modelu?
    Jasne że by się przydało, tylko po pierwsze szkoda mi stopić obudowe od lampy żarówką-pilotem a po drugie zestaw utracił by mobilność - może mniej istotne.
    Jak w końcu zainwestuję w lampę studyjną to problem z brakiem pilota się rozwiąże

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus
    konstrukcja bardzo interesujaca, trzeba bedzie pomyslec nad czyms podobnym. Teraz natomiast przyszedl czas na pokazanie sampli przy uzyciu tego cuda :]
    OT. Kurcze nie wieżę że na grupie jest ktoś z Jeleniej Góry - ja jestem z Kowar. Jeśli masz ochotę na wspólne piwko/plenerek/pogaduchy to daj znać na maila lub PRIV'a.

Domyślnie

Perpla, ale ja mowie o sytuacji, gdy uzywam dwoch lamp, ta na aparacie wspomaga AF, ma wylaczony blysk i steruje ta na parasolce i wtedy moge uzywac recznego sterowania blyskiem lub ETTL.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Perpla, ale ja mowie o sytuacji, gdy uzywam dwoch lamp, ta na aparacie wspomaga AF, ma wylaczony blysk i steruje ta na parasolce i wtedy moge uzywac recznego sterowania blyskiem lub ETTL.
    Ach tak Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać umbella-box w ten sposób. Jak już napisałem po prostu lampa musi być na wewnątrz konstrukcji a nie w środku - nie zapinasz zamków i działa bez problemu.
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    OT. Kurcze nie wieżę że na grupie jest ktoś z Jeleniej Góry - ja jestem z Kowar. Jeśli masz ochotę na wspólne piwko/plenerek/pogaduchy to daj znać na maila lub PRIV'a.
    Jestem jak najbardziej za!

Beda jakies przyklady z wykorzystaniem tego cuda? :]

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus
    Jestem jak najbardziej za!

Beda jakies przyklady z wykorzystaniem tego cuda? :]
    Wrzucę coś jutro lub w sobotę - musze to przygotować

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów