Bardzo proszę - przeczytaj wszystko w tym poście który cytujesz.To o wyodrębnianiu podczerwieni z błysku - też. I odpowiedz przy okazji: czemu to służy? I czy ma sens.
Bardzo proszę - przeczytaj wszystko w tym poście który cytujesz.To o wyodrębnianiu podczerwieni z błysku - też. I odpowiedz przy okazji: czemu to służy? I czy ma sens.
no to to akurat Ty mi starasz się udowodnić
natomiast zgadzam się ze wszystkim co piszesz, bo piszesz akurat dokładnie to samo, co ja wcześniej, tylko z naciskiem na inne słowa (wiadomo jakie :wink.
tylko nie rozumiem celu Twego wywoduchcesz udowodnić, że światło widzialne nie bierze udziału w canonowym procesie sterowania lampami? że lampy master nie wykorzystują do sterowania głównych palników? że za czerwonymi szybkami są tajne nadajniki podczerwieni? no chyba nie...
a problem wątku (i wielu innych podobnych wątków) dotyczy właśnie tego, że np. "kupiłem 7D, steruję lampą wbudowaną z wyłączeniem jej błysku, a ona i tak błyska! czy mam zabić sprzedawcę? bo przecież sterowanie lampami odbywa się w podczerwieni!"
chmm, wiesz, to był zdaje się głęboki początek lat osiemdziesiątych, o cyfrówkach nikt jeszcze nie myślał tak masowo. infrared miał dać dyskrecję (w stosunku do błysku) i miał dać pewność, że nie będzie rejestrować się na analogowych negatywach.
no a co z tym, że obecne matryce CMOS i CCD są prawie tak czułe na podczerwień, jak na światło widzialne? cóż, chichot historii :wink:
na szczęście są filtry IR.
poza tym tak naprawdę near-infrared jest używane tylko w jednym urządzeniu: ST-E2.
no tak, chyba jednak nie zrozumiałeś.
pozdro.,
m.
Tak samo, jak aparat (body) nie wykorzystuje faktu, ze KAZDY palnik lampy blyskowej emituje poza widmem widzialnym takze potezna dawke promieniowania podczerwonego /za to z kolei jest odpowiedzialny mocny filtr podczerwieni znajdujacy sie przed matryca/. A nalezy o tym pamietac, bo rozne materialy nieprzezroczyste dla promieniowania widzialnego, sa calkowicie, albo mocno przezroczyste dla podczerwieni - jak np przeswietlona klisza fotograficzna - czarna w swietle widzialnym, i calkowicie przezroczysta dla podczerwieni.
tak, światło widzialne jest (tylko?) efektem ubocznym, ale jest!
dlatego to sterowanie będzie widoczne (widziane) i będzie - w niekorzystnych sytuacjach - rejestrować się na zdjęciach.
i nie można o tym zapominać.
a tak, właśnie, to inna inszość dyskusji o czerwonych szybkach: filtr IR jest czarny :wink:
pozdro.,
m.