Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Nowa lampa czy nie koniecznie ?

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Bardzo proszę - przeczytaj wszystko w tym poście który cytujesz.To o wyodrębnianiu podczerwieni z błysku - też. I odpowiedz przy okazji: czemu to służy? I czy ma sens.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Tia... za chwile mi udowodnisz, ze lampa Canon 270EX jest slabsza od Canona 580EX bo ma przednia szybke mniej przezroczysta
    no to to akurat Ty mi starasz się udowodnić

natomiast zgadzam się ze wszystkim co piszesz, bo piszesz akurat dokładnie to samo, co ja wcześniej, tylko z naciskiem na inne słowa (wiadomo jakie :wink.

tylko nie rozumiem celu Twego wywodu chcesz udowodnić, że światło widzialne nie bierze udziału w canonowym procesie sterowania lampami? że lampy master nie wykorzystują do sterowania głównych palników? że za czerwonymi szybkami są tajne nadajniki podczerwieni? no chyba nie...

a problem wątku (i wielu innych podobnych wątków) dotyczy właśnie tego, że np. "kupiłem 7D, steruję lampą wbudowaną z wyłączeniem jej błysku, a ona i tak błyska! czy mam zabić sprzedawcę? bo przecież sterowanie lampami odbywa się w podczerwieni!"

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    przyznam się ze nie wiem jak i po co inżynierowie wyodrębnili z widma błysku podczerwień, dali jej jakiś sygnał do przeniesienia, dołącli do reszty błysku i "wykopali" wszystko razem z palnika....czemu to służy?
    chmm, wiesz, to był zdaje się głęboki początek lat osiemdziesiątych, o cyfrówkach nikt jeszcze nie myślał tak masowo. infrared miał dać dyskrecję (w stosunku do błysku) i miał dać pewność, że nie będzie rejestrować się na analogowych negatywach.

no a co z tym, że obecne matryce CMOS i CCD są prawie tak czułe na podczerwień, jak na światło widzialne? cóż, chichot historii :wink:

na szczęście są filtry IR.

poza tym tak naprawdę near-infrared jest używane tylko w jednym urządzeniu: ST-E2.

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    I po co były te "kategoryczne krzyki sprzeciwu" w kwestii wykorzystania łącza podczerwieni do sterowania urządzeniami systemu SpeedLite?
    no tak, chyba jednak nie zrozumiałeś.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tylko nie rozumiem celu Twego wywodu chcesz udowodnić, że światło widzialne nie bierze udziału w canonowym procesie sterowania lampami?
    Tak, dokladnie. Swiatlo widzialne jest tylko efektem ubocznym, ktore nie jest wykorzystywane w zaden sposob przez odbiornik (lampe slave).

Tak samo, jak aparat (body) nie wykorzystuje faktu, ze KAZDY palnik lampy blyskowej emituje poza widmem widzialnym takze potezna dawke promieniowania podczerwonego /za to z kolei jest odpowiedzialny mocny filtr podczerwieni znajdujacy sie przed matryca/. A nalezy o tym pamietac, bo rozne materialy nieprzezroczyste dla promieniowania widzialnego, sa calkowicie, albo mocno przezroczyste dla podczerwieni - jak np przeswietlona klisza fotograficzna - czarna w swietle widzialnym, i calkowicie przezroczysta dla podczerwieni.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, dokladnie. Swiatlo widzialne jest tylko efektem ubocznym...
    tak, światło widzialne jest (tylko?) efektem ubocznym, ale jest!

dlatego to sterowanie będzie widoczne (widziane) i będzie - w niekorzystnych sytuacjach - rejestrować się na zdjęciach.

i nie można o tym zapominać.

np przeswietlona klisza fotograficzna - czarna w swietle widzialnym, i calkowicie przezroczysta dla podczerwieni.
    a tak, właśnie, to inna inszość dyskusji o czerwonych szybkach: filtr IR jest czarny :wink:
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

a tak, właśnie, to inna inszość dyskusji o czerwonych szybkach: filtr IR jest czarny :wink:
    Ale wlasnie taki filtr jest zastosowany w ST-E2. Ten czerwony, to jest tylko do ukladow wspomagania AF.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

...no tak, chyba jednak nie zrozumiałeś.
    Jak najbardziej zrozumiałem, za to Ty raczej nie za bardzo.
    EOS + Speedlite

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów