15-85 to najlepsza spacerówka Canona, myślę że nie musisz jej nawet przy możliwościach cropowania z matryc 15mpx i większych przedłużać.

Z tańszych a również sensownych rzeczy proponuję Ci Canona 18-200, którego z powyższym porównywałem w wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=58508.

Mając już obiektyw spacerowy/uniwersalny, pomyślisz o dalszym rozwoju, pewnie w kierunku jakiejś jasnej stałki.

24-105 to obiektyw o doskonałym zakresie spacerowym, ale na FF. Pod cropa go nie polecam, próba "rozszerzenia" go przez np. UWA 10-22 jest o tyle niesensowna, że tracisz podstawowy atut - brak konieczności przepinania obiektywów.

Odpowiednikiem pełnoklatkowego 24-105 jest cropowy 17-55. Ma nieco mniejszy zakres, światło działkę lepsze czyli biorąc pod uwagę przewagę FF w szumach i w szerokości GO daje pi razy oko tę samą aplikację. Dodatkową zaletą tego wariantu jest możliwość zastąpienia drogiego 17-55 przez odpowiednik Tamronowski, równie dobry a dużo tańszy.

70-200 na cropie też jest nijakim dość zakresem (subiektywnie oczywiście - na FF to się świetnie mi sprawuje). I za wąskim i krótkim. Jeżeli na cropa osobne tele to albo 55-250 albo xx-300.