Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lightroom - mały problem

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Lightroom - mały problem

Witam wszystkich,

tuż po zaimportowaniu zdjęć do Lightroom'a i próbie ich przeglądania program samoczynnie poprawia mi każde wyświetlone zdjęcie tzn. dodaje kontrastu i lekko przyciemnia całe zdjęcie oraz m.in. co zauważyłem zmienia temperaturę zdjęcia. Dzieje się tak po upływie ok. sekundy od kliknięcia na dane zdjęcie i włączeniu podglądu.

Orientujecie się jakie 'auto-ustawienie' w tym programie trzeba wyłączyć?

Pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

EDIT --> PREFERENCES --> PRESETS --> tam odznacz APPLY AUTO TONE ADJUSTMENTS

a co do reszty to LR "ubiera" zdjęcie wg tego co ma w camera profile. Tam domyślnie jest ustawione WB pod daną matrycę, redukcja szumu kolorowego i inne bajery zgodnie z danym modelem aparatu generalnie i tak ręcznie wszystko byś robił
    a jak to całkiem wyłączyć to nie wiem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki. Ta funkcja jest wyłączona (APPLY AUTO TONE ADJUSTMENTS).

Właśnie wg mnie te 'poprawki' nie do końca są korzystne, np. bardzo oziębia kolory i wyciąga nienaturalny niebieski w niektórych białych fragmentach zdjęć, a poza tym przyciemnia zdjęcie do tego stopnia, że przy np. zdjęciu portretowym wykonanym w nie do końca dobrych warunkach oświetleniowych z oczodołu robi czarną plamę.

Domyślnie

spróbuj ściągnąć nowe profile... podobno w niektórych modelach trochę pozmieniali korekcję ale szału bym się nie spodziewał...
    może to pomoże - stamtąd też można pobrać uaktualnione profile
    http://labs.adobe.com/wiki/index.php...d_Installation

Domyślnie

develop-> set default setting. Oczywiscie, wczesnij ustaw sobie tak jak chcesz, zeby bylo jeslni nie chcesz zeby cokolwiek zmienialo to wyzeruj. Pamietaj tez, zeby ustawic camera calibration

Domyślnie

mam problem z Lightroomem. Próbowałem wrzucic do niego SRAWa...... teraz wiem że go nie odczyta, ehh i wyskakuje mi błąd Opening Catalog : blabla.jpg.lrcat.
    Wyrzuciło mnie z programu i próbując go uruchomic jeszcze raz wyskakuje ten sam komunikat. nic nie pomoga. re-install, przywracanie systemu... proszę o pomoc.

Domyślnie

srawa z jakiej puszki? jaka wersja lightrooma? lightroom 3.2 spokojnie czyta srawy z 50d na ten przykład. może to kwestia aktualizacji LR?

Domyślnie

pucha 50D. lightroom 3.2. ściągnałem wlasnie 3.3 i błąd znów występuje. Nie idzie go nawet otworzyc. od razu zawias i koniec. Jakby dławił się jeszcze przy łądowaniu tego SRAW'a.

Początki nałogu

Domyślnie Lightroom 2

W czasie importowania fotki z karty (za pomocą czytnika) do softu j.w. pojawia mi się taki oto komunikat:

"Soubory nejsou podporovány nebo jsou poškozeny."

co w "Googlowym" tłumaczeniu brzmi:

"Pliki nie są obsługiwane lub uszkodzony."

Ciekawe bo DPP (v3.9.3) otwiera i obrabia go

Na tym, spolszczonym, Lightroomie jadę już od co najmniej 1/2 roku i jak dotąd żaden czech się nie odezwał

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    W czasie importowania fotki z karty (za pomocą czytnika) do softu j.w. pojawia mi się taki oto komunikat:

"Soubory nejsou podporovány nebo jsou poškozeny."

co w "Googlowym" tłumaczeniu brzmi:

"Pliki nie są obsługiwane lub uszkodzony."

Ciekawe bo DPP (v3.9.3) otwiera i obrabia go

Na tym, spolszczonym, Lightroomie jadę już od co najmniej 1/2 roku i jak dotąd żaden czech się nie odezwał
    A jest możliwe, że Lightroom 2.0 nie widzi (lub widzi jako uszkodzone) zdjęcia z matrycy 15mpx ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów