Poniżej parę testowych fotek. AF działa bardzo sprawnie, na 4 zdjęcia zboczonego motyla jedno nietrafione, ale w ogóle punktem AF nie trafiłem, więc...
Co do winiety to rzeczywiście na jasnym tle jest wyraźnie zauważalna. Popróbowałem w LR, da się z nią co nieco zrobić, ale nie potrafiłem pozbyć się jej całkowicie, pewnie dlatego, że to nie jest typowa winieta

Dalej dwa strzały na styropianowe ocieplenie, oba w trybie Av, pierwszy bez kompensacji, drugi +1 EV.

Widać niepełne pokrycie, nie ma co tu dywagować. Jestem jednak dobrej myśli, w razie cropowania nie będzie ono pomniejszało znacząco zdjęcia, jeśli przedtem pozbędziemy się ciemnych rogów w LR lub PSie.
A tu obrazek z ciemnym tłem, jak widać rogi nie dają się aż tak we znaki.

Jak jest każdy widzi, jeśli komuś nie przeszkadza korygowanie w programie lub po prostu crop, to myślę, że warto poświecić pół godzinki i przystrzyc taki obiektyw. Ja osobiście (przynajmniej jak na razie) nie mam zamiaru kupować 70-200 L
Co do użytkowników FF, wiadomo, pewnie będzie gorzej, ale o ile gorzej - nie przekonam się dopóki nie wywołam filmu
Pozdrawiam!