Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: co lepiej wybrac - konkretny zestaw do wyboru

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Ja od młodości też miałem do czynienia z pełną klatką, nawet miałem identyczne aparaty jak Przemek_PC (i mam do dziś). Dziś mam cropa 7D i wcale nie tęsknię za pełną klatką. Zamiast 50tki zakładam po prostu 30tkę i przyzwyczaiłem się, że mam inne ogniskowe. Ale za to 120-400 mam sporo dłuższe i to mnie cieszy. A krótkiej głębi ostrości raczej rzadko potrzebuję. Jeśli tylko cropów nie przestaną produkować to przy nich pozostanę.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i dochodzimy do ciekawej konkluzji, potrzebujesz długich ogniskowych i dużej głębi ostrości to crop jest do tego stworzony, potrzebujesz małej GO i nie potrzebujesz długich ogniskowych rozważ FF. Potrzebujesz małej GO i długich ogniskowych kup crop i FF

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą w pełnej rozciągłości. Tylko, że najczęściej ludzie nie wiedzą sami czego potrzebują. Nie mam tu absolutnie nikogo konkretnie na myśli, uogólniam. Tyle, że koszt FF jak na razie jest na tyle wysoki, że wielu jest skazanych na cropa. Dlatego merida, dobrze się zastanów czego potrzebujesz a potem wiesz już co wybrać. Dla mnie pod cropa idealny zestaw szkieł to 30ka, spacerzoom 18-125/135 i 70-200. Do tego coś pod 400 i coś pod 10 mm ale to jak komu potrzeba. Jasności szkieł i stabilizacje oraz firmy i jakość optyczna - kompromis cena/jakość/parcie na lepsze. I najważniejsze - nie napalać się. Jak kupujesz szkło to poszukaj, przegrzeb, wybierz. Sigmy kupowane z takim podejściem też są wysokiej jakości.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

wiem ,wiem. 7D bralem jeszcze kiedys pod uwage,ogolnie wiele ludzi korzysta z niego za oceanem i bardzo zadowoleni sa,napewno wielka zaleta jest porzadny AF i wysokie uzywalne iso,filmow nie biore pod uwage,wiec z opcji cropa napewno 50d,mysle,ze wystarczy,ale pełna klatka do mnie przemawia jak patrze na wszystkie sample jakie generuje .Chodzi rowniez o to,by kupic sprzet z "pewnego źródła",z 5d jest tak,ze przebieg jest kasowany co 9999klatek jak sie nie myle i wydaje mi się ,ze wiele osob podaje zaniżony przebieg przy zakupie,bo wiedza,że mało kto pojedzie lub wyśle ten aparat by sprawdzić faktyczny stan migawki.To taka moja mała obawa...Reasumując wszystko zaczełem dzis patrzyć nawet na 1D mkII...ale raczej nie jestem na tyle zaawansowanym uzytkownikiem bym mógł wykorzystać potencjał puszki.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów