Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: technika cross

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a mnie cos takiego wychodzi: http://www.bodzioch.pl/galeria.php?pokaz=1148

Dopiero zaczyna Awatar MorF

Domyślnie

Ja sie nie znam ale mnie z crossa wychodzi cos takiego
    moj sposob to wywolanie rawa (urfaw) z troche bardziej kontrastowa krzywa saturation +(gimp) potem krzywe kolorow- to raczej dopasowywane do konkretnego zdjecia + ew potem na krzywej wartosci/poziomach mozna troche rozjasnic/przyciemnic.

wydaje mi sie ze nikt nie poda Ci gotowej recepty bo trzeba to "dopasowac" to zdjecia, z moich obserwacji wynika, ze nie "gra" z kazdym.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy jest ktoś, kto robił prawdziwe crossy z kliszy? Bo tylko wtedy można mówić o porównaniach...
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Robiłem, tylko odwrotnie niż większość. Wołałem zwykły negatyw w procesie E6. Wychodził owszem, pozytyw, ale na każdym filmie inaczej. Agfa XRG dała wszystko czerwone ale dosyć przejrzyste, Fuji xtra 400 - wszystko mocno granatowe i całość bardzo gęsta. Ale skaner się przebijał i zaskakująco duża rozpiętość była. Oba niedoświetlone o działkę i potem o tyleż przewołane (według tego jak się slajdy wołać powinno nominalnie). O ile pamiętam, to robiłem w końcówce chemii i temperatury za bardzo nie pilnowałem. Mogła być nawet o pół stopnia za niska. Jak znajdę skany to coś wrzucę, ale nie sądzę by było coś ładnego, bo to pstryki imprezowe były.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

O, nie wiedziałem, że to też działa w drugą stronę. Spotkałeś się z jakąś kombinacją negatyw + E6 dającą sensowne kolory skóry ?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    O, nie wiedziałem, że to też działa w drugą stronę. Spotkałeś się z jakąś kombinacją negatyw + E6 dającą sensowne kolory skóry ?
    Nie. I nie spodziewał bym się. E6 to E6 i dobre wyniki da tu tylko porządny slajd (w przypadku skóry czyt. Astia :P ) A wołałem tak tylko raz i tylko te dwa filmy, ale na tej podstawie widzę, że działa to zależnie od marki / filmu. Wcześniej słyszałem o próbie (kolega oddał do labu z prośbą o zrobienie negatywu w E6), ale to też był fuji superia, tyle że 200, i też było wszystko błękitno - granatowe.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Właśnie taki cross najbardziej mi się podoba. Z pewnością nie do każdej fotki pasuje, ale ma ktoś pomysł jak takie cosik osiągnąć?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    A czy jest ktoś, kto robił prawdziwe crossy z kliszy? Bo tylko wtedy można mówić o porównaniach...
    Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta

Dane z exifa: eos 600, tamron 28-75, sensia 200, +1,5 EV

I nie ma zadnych akcji w PS-ie. Bo tego jak barwnie zachowa sie cross, nikt nie jest w stanie przewidziec. Mozna to dodatkowo zachwiac, nakladajac na lampe blyskowa kolorowe bibulki etc etc.

Kochajcie analogi panowie, kochajcie do jasnej ch...ry!
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    Kochajcie analogi panowie, kochajcie do jasnej ch...ry!
    bo tak szybko odchodzą...

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    Właśnie taki cross najbardziej mi się podoba. Z pewnością nie do każdej fotki pasuje, ale ma ktoś pomysł jak takie cosik osiągnąć?
    Ja bym pokombinował wtyczkami Nik Color Efex, mieszając w nich kilka funkcji + trochę fantazji i można bez problemu podobny efekt uzyskać

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów