a mnie cos takiego wychodzi: http://www.bodzioch.pl/galeria.php?pokaz=1148
a mnie cos takiego wychodzi: http://www.bodzioch.pl/galeria.php?pokaz=1148
Ja sie nie znam ale mnie z crossa wychodzi cos takiego
moj sposob to wywolanie rawa (urfaw) z troche bardziej kontrastowa krzywa saturation +(gimp) potem krzywe kolorow- to raczej dopasowywane do konkretnego zdjecia + ew potem na krzywej wartosci/poziomach mozna troche rozjasnic/przyciemnic.
wydaje mi sie ze nikt nie poda Ci gotowej recepty bo trzeba to "dopasowac" to zdjecia, z moich obserwacji wynika, ze nie "gra" z kazdym.
A czy jest ktoś, kto robił prawdziwe crossy z kliszy? Bo tylko wtedy można mówić o porównaniach...
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Robiłem, tylko odwrotnie niż większość. Wołałem zwykły negatyw w procesie E6. Wychodził owszem, pozytyw, ale na każdym filmie inaczej. Agfa XRG dała wszystko czerwone ale dosyć przejrzyste, Fuji xtra 400 - wszystko mocno granatowe i całość bardzo gęsta. Ale skaner się przebijał i zaskakująco duża rozpiętość była. Oba niedoświetlone o działkę i potem o tyleż przewołane (według tego jak się slajdy wołać powinno nominalnie). O ile pamiętam, to robiłem w końcówce chemii i temperatury za bardzo nie pilnowałem. Mogła być nawet o pół stopnia za niska. Jak znajdę skany to coś wrzucę, ale nie sądzę by było coś ładnego, bo to pstryki imprezowe były.
O, nie wiedziałem, że to też działa w drugą stronę. Spotkałeś się z jakąś kombinacją negatyw + E6 dającą sensowne kolory skóry ?
Nie. I nie spodziewał bym się. E6 to E6 i dobre wyniki da tu tylko porządny slajd (w przypadku skóry czyt. Astia :P ) A wołałem tak tylko raz i tylko te dwa filmy, ale na tej podstawie widzę, że działa to zależnie od marki / filmu. Wcześniej słyszałem o próbie (kolega oddał do labu z prośbą o zrobienie negatywu w E6), ale to też był fuji superia, tyle że 200, i też było wszystko błękitno - granatowe.
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.