Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: zarysowany filtr LP przed sensorem w 5D II

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie zarysowany filtr LP przed sensorem w 5D II

W moim aparacie jest uszkodzony filtr LP. Może ktoś doświadczył tej usterki i potrafi pomóc. Proszę o powstrzymanie się od kąśliwych wypowiedzi, już wystarczająco zjadłem sobie nerwy. W Warszawie za 1500 można wymienić filtr, ale szukam autoryzowanego serwisu Canon, który wykonałby to taniej.

Znalazłem artykuł, w którym ktoś wymienia filtr IR. Chodzi oczywiście o inny aparat, ale zasada powinna być ta sama http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d4.html

Czy ktoś wie, jakie jest oznaczenie katalogowe filtra LP do Canona 5D Mark II ewentualnie gdzie można kupić?

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Na ebay spokojnie znajdziesz link. Chyba o taki chodzi. Jak niedokładnie o to, to szukaj na tych aukcjach.
    Marki trzy.

Coś już napisał

Domyślnie

Niestety nie ma na e-bayu (znalazłem tylko do IR) , a ja potrzebuje low pass filter 1 (Self Cleaning Sensor Unit
    http://www.memoryexpress.com/Product...22118(ME).aspx )

Coś już napisał

Domyślnie

Canon w swojej konstrukcji (5D Mark II) zabezpieczył sensor filtrem ze szkła fluorowego, który widać po podniesieniu lustra. Jest on prawdopodobnie lepiej dostępny dla serwisu niż we wcześniejszych modelach z uwagi na fakt, że to element zabezpieczenia więc sensowne jest wymienienie szkła zamiast matrycy. Sensor ma swój filtr LP, a przed nim jeszcze IR.
    Nikt naprawdę nie wie gdzie taki filtr można dostać?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    "Split Anti-Aliasing Filter

Rather than introducing a separate cover glass into the optical chain, Canon has split the Canon 5D Mark II'S anti-aliasing filter into two parts. One element sits right above the sensor, while the other is positioned further away. It's this outer element that's vibrated during the cleaning cycle.

In describing the technology, Canon notes that the outer anti-aliasing element is positioned further from the sensor surface (a millimeter or so) than is normally the case. This greater distance reduces the effect of any dust that does adhere, by making the shadow cast by each dust particle larger and softer-edged.

Anti-Static Coating

Previous models in Canon's SLR lineup used an anti-static coating on the anti-alias filter to make it harder for dust to gain a foothold in the first place. Canon developed a new fluorine-based coating for the 50D, which purportedly improves this dust resistance property, and this new coating has been used in the 5D Mark II as well. Dust particles frequently carry static charges, so the anti-static coating avoids one of the key mechanisms by which dust particles adhere."

http://www.imaging-resource.com/PRODS/E5D2/E5D2A4.HTM
    Ostatnio edytowane przez jeju ; 10-09-2010 o 15:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tu masz info http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=40 z tego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=65332

Jeżeli dobrze zrozumiałam o co chodzi oczywiście ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał

Domyślnie

Na Żytnej nie wymienią filtra, a w ftronik.pl za 1500 zł.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Niezła inflacja skoro jeszcze 2 miesiące temu było 930zł...
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał

Domyślnie

Nie będę bluzgał bo i tak są tylko dwa autoryzowane serwisy i bardzo liczę na ich pomoc ale jak dla mnie sprawa nadaje się do Rzecznika Praw Konsumnetów. To tak jakbym sprzedawał samochód i był jedynym dystrybutorem klocków hamulcowych za które żadałbym 1/5 wartości całego samochodu.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A ciekawe jest w ogóle to, że ja za wymianę analogicznego, trochę mniejszego filtra w 40d zapłaciłam poniżej 400zł bodajże. Na Żytniej.

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów