Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: zarysowany filtr LP przed sensorem w 5D II

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Jeśli się znajdzie chętny to oczywiście sprzedam. Jestem zbyt pedantyczny i już kilka dni walczę z emocjami po tym jak się dowiedziałem, że aparat kupiony 20.07.2010 za kupę kasy ma coś na filtrze.

Coś już napisał

Domyślnie

Myślicie, że tą rysę można wypolerować tlenkiem ceru? :neutral:

"CEROX 1650 - proszek ceru opracowany specjalnie do polerowania soczewek oraz wszelkiego rodzaju elementów optyki. Doskonale nadaje się zarówno do polerowania mechanicznego jak i ręcznego. Jest on szczególnie polecany do stosowania w przypadku szkła twardego."

http://kom-pakt.pl/proszki-polerskie

Domyślnie

A co by sie stało jakbyś ściągną ten filtr???
    Zdjęcia stałyby się ostrzejsze???
    Piksele bardziej kanciaste???

Coś już napisał

Domyślnie

Fluoryt
    "W optyce jest stosowany do wyrobu soczewek o niskiej dyspersji (współczynnik załamania n=1.4), które w połączeniu z soczewkami ze szkła o większej dyspersji, tworzą obiektywy apochromatyczne, czyli skorygowane pod względem aberracji chromatycznej w trzech barwach podstawowych, a także dodatkowo pod względem aberracji sferycznej.

Szkła fluorytowe są dość kruche i wrażliwe na szybkie i duże zmiany temperatury. Poniższy rysunek pokazuje rozrzut ogniska światła o różnej długości fali dla zwykłego szkła Bk7, szkła ED i fluorytu."

Można więc przypuszczać że mogło by się coś stać.

Ostatni mój pomysł to folia polerska 0.5 um używana do polerowania światłowodów.

Domyślnie

Musiałbyś matrycę wyciągnąć na zewnątrz i próbować różnych metod, ale wydaje mi się że ręcznie to można sobie jeszcze więcej szkody zrobi, no ale tak czy owak jak wszystko zawiedzie ostatecznie możesz oddać do serwisu i niestety zapłacić swoje.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Ta warstwa antystatyczna to nie jest fluoryt.

Filtr dolnoprzepustowy to nie jest szkło, tylko pewnie niobian litu.

http://www.ntt-electronics.com/en/ne...aterial01.html

Wchodzisz tu w jakieś egzotyczne procesy (polerowanie niobianu litu tlenkiem ceru) może będzie z tego Nobel albo co najmniej jakiś patent.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wiedziałem, że piezoelektryk jest właśnie z tego materiału.

Domyślnie

Przepraszam że wtrące coś takiego ale...
    Obejrzałem fotki Twojego problemu i powiem, że syf na matrycy robi gorszy bałagan na zdjęciach, niż ta ryska która jest prosta do usunięcia. Napisałeś że jesteś pedantyczny, no spoko. Ale przejmujesz się małą ryską (prawie jej nie widzę), a nie przeszkadza Ci pół worka kurzu na matrycy?
    Mam EOSa i jeszcze D...

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez helldust Zobacz posta
    Przepraszam że wtrące coś takiego ale...
    Obejrzałem fotki Twojego problemu i powiem, że syf na matrycy robi gorszy bałagan na zdjęciach, niż ta ryska która jest prosta do usunięcia. Napisałeś że jesteś pedantyczny, no spoko. Ale przejmujesz się małą ryską (prawie jej nie widzę), a nie przeszkadza Ci pół worka kurzu na matrycy?
    Właśnie miałem napisać to samo
    Ja bym albo to zostawił albo wysłał do serwisu, zacisnął zęby i zapłacił.
    Do do napraw we własnym zakresie to raczej bym odpuścił bo za chwilę będziesz szukał farby w sprayu do malowania obudowy (bo ją też zniszczysz)
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Coś już napisał

Domyślnie

Rozmawiałem z serwisem Foto i Video CSI na Żytniej w Warszawie. Naprawią uszkodzoną część z czego bardzo się cieszę. Pozostaje mi tylko teraz trochę poczekać.

Wszytskim niezdecydowanym sugeruję wysłanie do serwisu aparatu zamiasta własnych prób naprawy (jeśli zacząłbym wdrażać te swoje pomysły z pastami polerskimi to pewnie body byłoby całkowicie zniszczone).

Jeszcze czeka mnie kalibracja obiektywów i będę mógł znowu wrócić do fotografii.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów