Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Zdjęcia w USC bez lampy :( + ciemna restauracja z drewnianymi belkami na suficie

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Zdjęcia w USC bez lampy :( + ciemna restauracja z drewnianymi belkami na suficie

Witam

W następną sobotę będę robił zdjęcia na ślubie w USC + obiad w restauracji. Byłem zobaczyć jakie warunki do robienia zdjęć i okazało się, że w USC nie mogę robić z lampą bo jakieś obrazy , natomiast w restauracji małe ciemne okna i na białym suficie drewniane belki. W USC są dwa okna które wpuszczają trochę światła ale ISO 1600 a nawet 3200 (dla 2.8-4.0 i 1/80). Bez lampy to raczej nie mogę robić z oknem w kadrze bo albo przepalone albo reszta ciemna. Jaki obiektyw do tego USC założyć. Mam możliwość użycia poza 7D bardziej opanowanego 40D. Na dwa korpusy? Obiektywy jak w stopce. Sala w USC nie za mała - jakieś 12mx6m z dwoma dużymi żyrandolami w każdym po kilkadziesiąt żarówek żarowych.
    Co do restauracji to już może być lampa ale sufit ogranicza odbijanie światła. Mam rozpraszacz LIGHTSPHERE II i zwykły rozpraszacz na lampę. może użyć jeden z nich i nastawiać na światło zastane tzn ISO 3200 4.0 1/60 oraz kompensacja lampy -1. Będę wdzięczny za pomoc bo to moja pierwsza impreza i nie chciałbym sprawić znajomym przykrości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak nastawić parametry żeby żyrandole nie wyszły jak płonąca kula a reszta była dobrze naświetlona?
    Ostatnio edytowane przez piotrwzk ; 10-09-2010 o 00:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

pewno 50/1.8 na 40d, na 7d (lepsze wysokie iso) 17-55.. i powinieneś dać radę.. nie bój się wysokiego ISO - na odbitkach tego nie widać..
    i co do USC - rób od razu fotki praktycznie bez przerw - to nie kościół - całość to jakieś 20 minut i po zawodach.. nie ma kazania itp. więc czasu mało..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź!
    A jak z tymi żyrandolami? Zrobiłem próbne zdjęcia i niestety, żeby dobrze naświetlić salę przepaliło dosyć mocno na żyrandolu. Jaki WB ustawić - Auto czy dać jakieś inne ustawienie. Czy w USC są jakieś zasady robienia zdjęć? Szukałem jakiejś galerii z USC ale nie znalazłem. Jakieś standardy czy po prostu obserwować i łapać chwile.
    Lepszy ładny przepalony żyrandol czy jego brak w kadrze?
    Czy T 11-16 nie będzie dobre do USC? Mógłbym objąć prawie całą salę.
    Ostatnio edytowane przez piotrwzk ; 10-09-2010 o 00:20 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrwzk Zobacz posta
    Dzięki za szybką odpowiedź!
    A jak z tymi żyrandolami? Zrobiłem próbne zdjęcia i niestety, żeby dobrze naświetlić salę przepaliło dosyć mocno na żyrandolu. Jaki WB ustawić - Auto czy dać jakieś inne ustawienie. Czy w USC są jakieś zasady robienia zdjęć? Szukałem jakiejś galerii z USC ale nie znalazłem. Jakieś standardy czy po prostu obserwować i łapać chwile.
    rób w RAW to WB potem dobierzesz.. a co do żyrandoli itp. to trzeba starać się stanąć od strony okien i ich nie ujmować w kadrze. Jak przepalisz to trudno.. i ja bym robił na M - światło jest stałe i pomiar przy kontrastowym oświetleniu może głupieć..
    galerii z USC faktycznie mało widać.. ale masz tu jedną moją http://www.starz.pl/galerie/2010_04_04_justyna_pawel/
    jakiś wypas to może nie jest ale zorientujesz się co się dzieje wtedy i co możesz "złapać"

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Ok. Dzięki za linka, przyda się na pewno. A co do restauracji to także na dużym ISO + lampa w górę na -1 lub -2 + dyfuzor? Nie robiłem nigdy na dużych ISO poza koncertami gdzie jak wiadomo jest niewiele światła. Jednak nigdy nie robiłem odbitek przy dużym ISO i nie wiem jak to wyjdzie.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrwzk Zobacz posta
    Ok. Dzięki za linka, przyda się na pewno. A co do restauracji to także na dużym ISO + lampa w górę na -1 lub -2 + dyfuzor? Nie robiłem nigdy na dużych ISO poza koncertami gdzie jak wiadomo jest niewiele światła. Jednak nigdy nie robiłem odbitek przy dużym ISO i nie wiem jak to wyjdzie.
    Z 40d to bym ponad 1600 się nie wychylał, z 7d nie widziałem odbitek ale z tego co czytam i oglądam to spokojnie z iso3200 15x23 zrobisz bez szumu a myślę że i nawet 20x30cm więc aż nadto..
    a restauracja - tam masz czas na kombinacje.. większość najlepiej na zastanym robić czyli też iso wysokie, lampa z dyfuzorem pod kątem w górę na -1 i powinno hulać .. pochwal się efektami po wszystkim..

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Na pewno się pochwalę o ile wszystkie kadry nie będą białą lub czarną plamą

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Jednak będę mógł użyć lampy w USC. Uff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    pewno 50/1.8 na 40d, na 7d (lepsze wysokie iso) 17-55.. i powinieneś dać radę.. nie bój się wysokiego ISO - na odbitkach tego nie widać..
    i co do USC - rób od razu fotki praktycznie bez przerw - to nie kościół - całość to jakieś 20 minut i po zawodach.. nie ma kazania itp. więc czasu mało..
    w wawie to nawet mniej niż 20 minut, 15 raczej.....

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    w wawie to nawet mniej niż 20 minut, 15 raczej.....
    podejrzewam że od urzędnika zależy - w Kielcach terminy są co 30 minut wyznaczane więc niby zapas jest ale wiadomo - kawę trzeba pomiędzy ślubami walnąć,na fajkę wyskoczyć i z koleżanką pogadać wiec trzeba gonić
    Sprawdziłem w exifach - faktycznie - 30 minut to od wejścia na salę do wyjścia już po szampanie życzeniach tych co byli tylko w USC..

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów