Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Plastik fantastiq 50/1,8 dostał nowe życie w postaci 5D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Plastik fantastiq 50/1,8 dostał nowe życie w postaci 5D

Po podpięciu fantastiqa do 5D szczęka mi opadła, zobaczcie co ten obiektyw na pełnej klacie wyprawia, obydwie foty na f1.8 z AF, niewyostrzane, jedynie zmniejszone.

1.

2.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bez przesady, to normalne dla tego obiektywu - w końcu to bardzo fajna optyka, tyle że z gównianym napędem.

Zauważyłeś Przemku, że wszystkie stałki jakoś magicznie zaczęły Ci ostrzyć na większych dystansach?

Pełna klatka nie ma z tym nic wspólnego, na staruszkach (10d, nawet 20d) też ostrzyły. Zaczynam upewniać się w swojej teorii, że obecnie skuteczność jasnego szkła z korpusem Canona mocno zależy od segmentu czy jak kto woli - dedykowanej aplikacji aparatu.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlaczego napisałem, że dostał nowe życie? Bo na 10D śmigał aż miło a na 50D było mydło i potrzeba korekty AF więc wylądował na półce. Teraz przy 5D odżył. Mariusz, musimy się kiedyś spotkać na dłuższe pogadanie

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ale bokeh jak brzydki byl - tak jest
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ano jest jaki był. Tyle że teraz się bliżej do obiektu podchodzi niż na cropie więc i tło bardziej się rozmywa więc jest szansa, że będzie nieco lepiej, tak o pół działki zadowolenia lepiej

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    teraz się bliżej do obiektu podchodzi
    I GO jest mniejsza...
    Mnie się bokeh podoba, muszę sobie takiego plastika kupić
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ano jest jaki był. Tyle że teraz się bliżej do obiektu podchodzi niż na cropie więc i tło bardziej się rozmywa więc jest szansa, że będzie nieco lepiej, tak o pół działki zadowolenia lepiej
    Przede wszystkim 50 z FF wraca na swoje miejsce lekkiego szkła ogólnego zastosowania. Nie jest na siłę aplikowana jako portretówka (do tego masz przecież 85, 100, 135 czy 70-200, tam możemy się przekomarzać, który bokeh jest lepszy).
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony

Domyślnie

Krazy mit ze szkla sa najwazniejsze.
    Ale mam lepsze doswiadczenia z tanim szklem na FF niz na odwrot.
    Od momentu przesiadki z 40D na 5dmkII wszystkie szkla dostaly kopa, 50/1.8 rowniez.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Krazy mit ze szkla sa najwazniejsze.
    Ale mam lepsze doswiadczenia z tanim szklem na FF niz na odwrot.
    Od momentu przesiadki z 40D na 5dmkII wszystkie szkla dostaly kopa, 50/1.8 rowniez.
    Bo to mit pokutujacy po analogach, gdzie faktycznie szkło miało decydujacy wplyw. W cyfrze równie ważna lub nawet ważniejsza jest matryca. Jak podpiąłem swoją 24-105 do pozyczonego 5D to szczęka mi opadła. Szkło cudownie zyskało na ostrości (szczególnie), kontraście i barwach, no miodek normalnie. Eh trza ciułać na 5DII:neutral:
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja jestem bardzo daleki od upatrywania w FF panaceum na wszystkie kłopoty, z trafianiem AF (co w końcu do tego prócz innego CoC ma FF?) czy kolorami, kontrastem (w końcu to tylko wycinek pola obrazowania obiektywu, nie ma w tym żadnej magii, w szczególności uzasadniającej cenę ).

To są niestety problemy innej natury i tu popieram Tezmarka w jego sformułowanym gdzieś tu na forum zaleceniu, które streszczę tu po swojemu "znajdź ROZSĄDNE STOP w sprzężeniu swojej zakupofilii z marketingiem Canona"

To STOP może nastąpić na kilku poziomach, trzycyfrowym z zoomową ciemnicą, dwucyfrowym z top EF-s, 5d z zoomami f4 i nie-L stałkami i dla profesjonalistów/ekstremistów 1d z top notch. Przede wszystkim - "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych ..."
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów