Bez przesady, to normalne dla tego obiektywu - w końcu to bardzo fajna optyka, tyle że z gównianym napędem.
Zauważyłeś Przemku, że wszystkie stałki jakoś magicznie zaczęły Ci ostrzyć na większych dystansach?
Pełna klatka nie ma z tym nic wspólnego, na staruszkach (10d, nawet 20d) też ostrzyły. Zaczynam upewniać się w swojej teorii, że obecnie skuteczność jasnego szkła z korpusem Canona mocno zależy od segmentu czy jak kto woli - dedykowanej aplikacji aparatu.
Entuzjastyczny Neofita
Dlaczego napisałem, że dostał nowe życie? Bo na 10D śmigał aż miło a na 50D było mydło i potrzeba korekty AF więc wylądował na półce. Teraz przy 5D odżył. Mariusz, musimy się kiedyś spotkać na dłuższe pogadanie![]()
ale bokeh jak brzydki byl - tak jest![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Ano jest jaki był. Tyle że teraz się bliżej do obiektu podchodzi niż na cropie więc i tło bardziej się rozmywa więc jest szansa, że będzie nieco lepiej, tak o pół działki zadowolenia lepiej![]()
Krazy mit ze szkla sa najwazniejsze.
Ale mam lepsze doswiadczenia z tanim szklem na FF niz na odwrot.
Od momentu przesiadki z 40D na 5dmkII wszystkie szkla dostaly kopa, 50/1.8 rowniez.
Bo to mit pokutujacy po analogach, gdzie faktycznie szkło miało decydujacy wplyw. W cyfrze równie ważna lub nawet ważniejsza jest matryca. Jak podpiąłem swoją 24-105 do pozyczonego 5D to szczęka mi opadła. Szkło cudownie zyskało na ostrości (szczególnie), kontraście i barwach, no miodek normalnie. Eh trza ciułać na 5DII:neutral:
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Ja jestem bardzo daleki od upatrywania w FF panaceum na wszystkie kłopoty, z trafianiem AF (co w końcu do tego prócz innego CoC ma FF?) czy kolorami, kontrastem (w końcu to tylko wycinek pola obrazowania obiektywu, nie ma w tym żadnej magii, w szczególności uzasadniającej cenę).
To są niestety problemy innej natury i tu popieram Tezmarka w jego sformułowanym gdzieś tu na forum zaleceniu, które streszczę tu po swojemu "znajdź ROZSĄDNE STOP w sprzężeniu swojej zakupofilii z marketingiem Canona"
To STOP może nastąpić na kilku poziomach, trzycyfrowym z zoomową ciemnicą, dwucyfrowym z top EF-s, 5d z zoomami f4 i nie-L stałkami i dla profesjonalistów/ekstremistów 1d z top notch. Przede wszystkim - "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych ..."
Entuzjastyczny Neofita