Z tamronem jest duża loteria.... jak znajdziesz naprawdę dobrą wersję to owszem jest to dobry obiektyw.... no i musisz się przyzwyczaić do dość wolnej, i jak dla mnie, za głośnej pracy.... Miałem Tamrona 17-50mm f/2.8 świetny obiektyw.... jeżeli chodzi o jakoś fotek... tylko trochę wolno i głośno.... wszystko zależy do czego posłuży.... Jeżeli prędkość nie jest istotnym elementem oraz głośność pracy... to jak najbardziej b. dobry wybór. Tamron 28-75mm też przeszedł przez moje ręce.... niestety miałem wersję nie zbyt ostrą przy f/2.8. Dopiero jak przymknąłem go do co najmniej f/3.5-4 zaczynał ostro strzelać.
Wszystko się rozchodzi... ile pieniędzy kto chce włożyć w sprzęt... ale i tak najważniejszym elementem w całej fotografii jest ten kto stoi za aparatem... a nie tylko sprzęt. 20 lat temu nie było takiej technologi jak teraz a ludzie robili naprawdę dobre zdjęcia...
Poniżej jedno ze zdjęć które było zrobione Canonem 50D + nie najwyższych lotów i dość wolna Sigma 70-300mm DG APO... (miałem ten obiektyw przez 3 lata...)