Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jakie 24-70 2.8?

Domyślnie Jakie 24-70 2.8?

Drodzy forumowicze,

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałem na wstępie pozdrowić wszystkich
    Nieuchronnie zbliża się moment zakupu obiektywu 24-70 oczywiście ze światłem 2.8 jednak kilka ostatnich posunięć konkurencji Canona powoduje, że zastanawiam sie czy L jest najlepszym zakupem.

C EF 24-70 mm f/2.8L USM
    C EF 28-70 mm f/2.8L USM
    S 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM (najnowsza)
    ...
    Czy w tym zestawianiu jest sens brać pod uwagę Tokiny i innych?

Dodatkowe informacje
    Body 50d, przynajmniej jeszcze przez rok.
    24 na szerokim końcu jest mniej istotne niż światło i ostrość.
    Autofokus.
    Pomijamy w decyzji cenę.

Wiem że 24-70L to szkoło na lata, ale zastanawiam, się czy zakup Sigmy w oczekiwaniu na 24-70L II nie będzie lepszym rozwiązaniem

Sigmę wypożyczoną z Pro Center razem z Canonem będę testował w najbliższy weekend. Chciałem zasięgnąć wcześniej opinii praktyków.

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Miałem przez chwilę w rękach te nową sigmę na moim body 5dmk2. w sklepie testowałem, front focus na 14mm. ale to wciąż do regulacji w body. ty w 50D tez masz taką mozliwosc więc na wszelki wypadek warto o tym pamiętać. co do pozostałych cech tego obiektywu....ja bym brał sigmę. zalety.... optyka na poziomie L (nie tylko moim zdaniem), ostra, szybka, tańsza i trochę mniejsza.a... eLę też miałem podpiętą....poza ciężarem fizycznym (i finansowym) nie widzialem specjalnej róznicy. no chyba że lubisz szpan ;-) z czerwonym paskiem ;-). ja sam się zbieram do sigmy, ale ciśnienia nie mam.
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym wolał 28-70 zamiast Sigmy, ale to tylko ja

Sigma to sigma, a te canony są pancerne i dają świetny obrazek
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja bym wolał 28-70 zamiast Sigmy, ale to tylko ja
    Nie tylko Ty
    Posiadam 28-70 L i szczerze to szkło polecam.

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Tamron 28-75. Tylko że trzeba potestować przed zakupem, żeby wybrać ostrą sztukę.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    no chyba że lubisz szpan ;-) z czerwonym paskiem ;-).
    Można szpanować z L już za 2,5k. Jeśli dla Ciebie 4mm to nie jest duża różnica to bierz 28-70
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Domyślnie

Bardzo lubię szpanować czerwonym paskiem. To taki fajny szpan, który jak podpasuje w danej wersji to i 3 body przeżyje Osobiście zawsze wole dopłacić i mieć sprzęt, który będę wykorzystywał przez wiele następnych lat i nie zawiedzie mnie w skrajnych sytuacjach, których w tej chwili nie mogę przewidzieć.

Dlatego właśnie szukam odpowiedników szkieł, które tak dobre bądź lepsze od L-kami. Tylko dlatego się zastanawiam nad Sigmą. Jeśli Canon jest wyraźnie lepszy tak jak w wypadku 70-200 IS II to staram się kupić L

Szkoda, że Canon nie ma w Warszawie wypożyczalni szkieł tak jak Sigma, to by ułatwiło sprawę, a tak muszę jeszcze znaleźć wśród znajomych 28-70 bo przyznam, że nie miałem jej w rękach.

Tamrona obczaję w jakiś sklepie i postaram się z nim trochę pochodzić, zupełnie nie brałem go pod uwagę, z takim zakupem nie warto się spieszyć.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

1. Jeśli wybór pomiędzy Sigmą a Tamronem, zdecydowanie Tamron!
    2. Jeśli jednak znajdziesz 28-70L - bierz ją bez zastanowienia.
    3. Jeśli możesz wyłożyć więcej kasy, najlepszy obiektyw tego typu to mimo wszystko 24-70L.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Dopiero zaczyna Awatar argar
    Miasto
    USA

Domyślnie

Każdy ma swojego faworyta.... i pewnie co ludzi tyle opini... i ja dodam swoją.... miałem Canona 24-70mm i Sigmę 24-70mm tyle że wersję bez HSM.... oczywiście Canon 24-70mm świetny obiektyw.... ale dochodzi tutaj sprawa braku IS... jeżeli Tobie nie zależy na IS to Canon jest najlepszym wyborem.... ja z powyższych dwóch obiektywów wybrałem 17-55mm f/2.8 IS USM... i wkońcu to było to czego szukałem.. świetna jakość, f/2.8, IS, USM i szeroki kąt. Obiektywu używam z 50D i ta kombinacja śmiga jak trzeba.... Jedyne co musisz pamiętać to że 17-55mm jest E-FS obektywem więc w przyszłości jakbyś zmieniał puszkę na pełną klatkę to niestety i obiektyw też.....

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Mam Sigmę 24-70HSM. Myślałem o L-ce 24-70 (28-70 nie, bo te 4mm robi mi różnicę), ale ciężar i gabaryty Sigmy to chyba max. który zgadzam się nosić. Szkło jest genialne, kupiłem je używane z gwarancją i po kalibracji. Z poprzednikiem Sigmy (bez HSM) nie ma go co porównywać, to inna liga. B. ostre od 2,8, z ostrzeniem nie ma problemów na żadnej ogniskowej. Af działa szybko i pewnie. Jedyne, do czego mogę się przyczepić, to taki sobie bokeh, no ale to nie stałka. Bardzo polecam, jeśli komuś pasuje złoty zamiast czerwonego pasek . Swoją drogą Tamron 28-75 to też b. zacne szkło, dużo tańsze, optycznie moim zdaniem niewiele odstające od wyżej wymienionych - mi przeszkadzał w nim jedynie niezbyt pewny i głośny AF.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów