Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Cały system zarządzania barwą jest właśnie po to. W zasadzie warunek jest jeden. Program wyświetlający musi obsługiwać CMS.
Właśnie cały wic polega na tym, że chcę przygotować np. tapetę gdzie z góry wiem, że CMS nie działa

Niezupełnie tak jak piszesz. Profil i przestrzeń to dwie różne rzeczy. Profil to "interpretator", "tłumacz" z jednego języka na drugi. Przestrzeń to definicja co dany zestaw RGB (10,130,88) w ogóle oznacza - jaki to kolor został tak zakodowany. Zdjęcie zwykle jest zapisane z tagiem (znacznikiem) przestrzeni i dopiero profil zawarty w systemie "tłumaczy" to na język monitora - jak tenże monitor ma to wyświetlić. Profil nigdzie nie jest "nakładany" a jedynie odbywa się translacja na języki poszczególnych urządzeń. Zdjęcie nie ma profilu a jedynie deklarację przestrzeni - chyba, że ktoś bardzo błędnie zapisał je np. z profilem własnego monitora, co się niestety zdarza i co jest raczej bezsensowne.
To właśnie miałem na myśli pisząc o nakładaniu profilu - że odbędzie się translacja.
A czy wobec tego zdjęcie zapisane z profilem monitora będzie (przynajmniej na tym samym komputerze i monitorze) w programie bez CMSu wyświetlane tak jak w CR/PS?
Myślę tak: skoro PS znając profil mojego monitora dokonuje jakiejś translacji podczas wyświetlania, to gdyby dokonał tej samej translacji przy zapisywaniu jpg, powstały plik wyświetlany bez CMSu, czyli bez żadnych modyfikacji, powinien dać te same rezultaty...

Ten wątek juz przeczytałem, dziękuję, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na swoje wątpliwości :-(

A jeszcze jedna myśl mi się nasunęła: widziałem na tym forum zrzuty ekranu pokazujące właśnie różnice między np. PS a windowsową przeglądarką. zakładając, że zrzut robię przez zwykły PrintScreen np z Irfan View, w jakie przestrzeni jest on zapisany (domyślem się, że po prostu nie ma zadeklarowanej żadnej)? I taki zrzut wszyscy oglądacze forum, na różnych monitorach, mogą w miarę prawidłowo zinterpretować, tzn. widzą że w jednym programie kolory sa bardziej nasycone, jasność większa itd. Może najprościej byłoby robić printscreeny z PSa ?