Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: speedlite 580 ex II tryb ETTL

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie speedlite 580 ex II tryb ETTL

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie trybu ETTL w lampie Speedlite 580 exII. Wyczytałem w instrukcji, że lampa generuje dwa błyski, pomiarowy i główny. Ja robie zdjęcie czas 1/150, przesłona np 5,6 to nie widze żadnego błysku pomiarowego tylko lampa generuje jeden błysk. Może coś źle przeczytałem? W instrukcji napisano: "lampa generuje dwa błyski-pomiarowy i główny(przy uruchomionej migawce).
    Canon 5D MKII, 17-40 f/4.0 L, 50 f/1.4, 70-200 f/4.0 L, Speedlite 580EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

widzisz błysk pomiarowy w wizjerze - przed otwarciem lustra, jest on na ułamki sekundy przed glownym, wiec nie rozroznisz ich
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luki.doki3 Zobacz posta
    Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie trybu ETTL w lampie Speedlite 580 exII. Wyczytałem w instrukcji, że lampa generuje dwa błyski, pomiarowy i główny. Ja robie zdjęcie czas 1/150, przesłona np 5,6 to nie widze żadnego błysku pomiarowego tylko lampa generuje jeden błysk. Może coś źle przeczytałem? W instrukcji napisano: "lampa generuje dwa błyski-pomiarowy i główny(przy uruchomionej migawce).
    Lampa w ettl-u powinna błyskać dwa razy i na pewno błyska, problem jest w tym, że trudno je rozróżnić. Najlepiej ustaw synchronizację na drugą kurtynę migawki, tryb Tv, czas 1/2 s i w wizjerze przed podniesieniem lustra powinieneś zauważyć błysk pomiarowy. Najlepiej jak zrobisz to w miarę ciemnym miejscu.
    EOS

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A jeszcze lepiej zacząć fotki robić zamiast błysków pomiarowych się doszukiwać
    regulamin pkt 8

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

serdecznie dziękuję za wyjasnienia
    Canon 5D MKII, 17-40 f/4.0 L, 50 f/1.4, 70-200 f/4.0 L, Speedlite 580EXII

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Niech ktoś Tobie zrobi zdjęcie (np. samowyzwalacz), zauważysz na pewno dwa błyski.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Uprawnienia umieszczania postów