tak, sprawdzałem u siebie na dwóch puszkach, na obu zacina się tak samo.
żytnia odpisała, że sprawdzała na 400D i 1000D i im nie zacinał się wcale
dzięki, jutro zadzwonię 8)
dziś zadzwoniłem do kilku serwisów w poznaniu:
- fotoserwis ul. galileusza - bardzo konkretny pan zapytał czy działa AF (tak) i czy problem z przysłoną występuje w różnym stopniu na różnych ogniskowych (też tak) - i wyrok był krótki: to na 100% taśma elektryczna od przysłony (tzw. flex) i nie ma tej części poza serwisami canona, a i nawet tam raczej nie występuje jako osobna część - trzeba wymieniać razem z całym zespołem migawki.
- csfot.pl - również miły pan mniej więcej potwierdził to co poprzednik, ale powiedział, żeby jednak przynieść szkło, może uda się coś znaleźć i dopiero wtedy określiłby koszty.
- fototechnik - skreśliłem z uwagi na fatalne opinie.
- foto naprawa - jeszcze się nie dodzwoniłem.
czyli generalnie chodzi zapewne o przerwany kawałek elastycznej taśmy z przewodzącymi ścieżkami - wymieniałem sobie to kiedyś w radiu w samochodzie (obrotowy panel), ale tam dało się to ładnie wylutować i można było kupić część bez problemu za 20 zł.
jak stwierdzili serwisanci, chiny owszem robią zamienniki flex'ów, ale tylko do bardziej popularnych modeli, np. 17-85 czy 18-55 (koszt części ~10-20$) - szkło 10-22 jest zbyt rzadkie i zbyt mało awaryjne, aby były podróbki tej części.