Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Sigma-wewnetrzne ogniskowanie i MF

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Sigma-wewnetrzne ogniskowanie i MF

Zakupiłem używany obiektyw Sigmy z wewn ogniskowaniem. Przed zakupem sprawdziłem przede wszystkim dzialanie AF(FF BF itd). Zupełnie nie zainteresowałem się działaniem pierscienia do MF. Dzisiaj próbowałem przestawic obiektyw w tryb MF. Nie wiem czy to moja niewiedza czy jednak cos nie tak z tym szkłem ale po przełączeniu w MF kręcenie przednim pierscieniem nie powoduje żadnych zmian focusa. Nie zmienia się również wartość na skali odległosci. Podczas pracy w trybie AF - pierścień przedni w ogóle się nie kręci ale widac że szkło ogniskuje-przednia czesc wysuwa się i zmieniają sie wartosci na skali odległosci. W związku z tym pytania:
    - czy pierscień przedni (chyba ten do focusa) w obiektywnie z IF ma się nie obracać w trybie AF (w sumie przy AF jest to wygodne gdyż kręcenie przednim pierścieniem przeszkadzało by w uchwycue-jest dość duzy)
    - czy jest jakiś sposób na ręczne ostrzenie po przęłączeniu na MF-na obiektywie nie ma żadnych innych przełączników niz AF-MF a kręcenie przednim pierścieniem nie powoduje żadnych zmian ogniskowania.

Dopiero zaczyna Awatar woland
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A czy to przypadkiem nie jest obiektyw typu dual manual, czy jakos tak Pierscien ostrosci nalezy ruszyc prostopadle do osi obrotu, czyli przod tyl.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woland
    A czy to przypadkiem nie jest obiektyw typu dual manual, czy jakos tak Pierscien ostrosci nalezy ruszyc prostopadle do osi obrotu, czyli przod tyl.
    IMO nie - pierścień się kręci przesuwać się nie daje. Żeby wyjaśnić wątpliwosci ten obiektyw to 24-70 DG Macro

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    IMO nie - pierścień się kręci przesuwać się nie daje. Żeby wyjaśnić wątpliwosci ten obiektyw to 24-70 DG Macro

Mam ten sam obiektyw. U mnie sie rusza Pierscieniem ostrosci- przod- tyl i przelacznik na MF. Musi dzialac.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woland
    Mam ten sam obiektyw. U mnie sie rusza Pierscieniem ostrosci- przod- tyl i przelacznik na MF. Musi dzialac.
    No tak eureka! Jasne że działa Nie przeczytałem ze zrozumieniem Twojej pierwszej odpowiedzi. ehh poźno już Dzięki wielkie. Jestem też z Poznania więc trza będzie to przy piwku obgadać-ja stawiam oczywiscie.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Jestem też z Poznania więc trza będzie to przy piwku obgadać.
    Nie widze przeszkod

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To jest wlasnie Sigmy bonus ze ma dziwny dual fokus

Instrukcje trzeba bylo przeczytac...
    ...

Uprawnienia umieszczania postów