Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Jak zrobic takie zdjęcie?

Domyślnie

Z reguły jak się robi takie foty to jest noc, czyli jest zimno, więc matrycy się nic nie stanie, choć się nagrzeje, ale z drugiej strony wymieni ciepło z otoczeniem. Prędzej matrycę uszkodzisz 1 sekundową ekspozycją na słońce niż 15 minutowym naświetlaniem w nocy. Szumy najbardziej pojawiają się jeśli matryca dostaje więcej prądu - czyli wysokie ISO - wtedy ładunki w pikselach "interferują" co powoduje powstawanie szumu. W sumie może ktoś wie z fizycznego podejścia - czy wyższa temperatura matrycy powoduje większe interferowanie ładunków przy niskim poborze prądu i szum?
    pkt. 8. regulaminu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

najdłużej naświetlałem pół godziny, potem drugie tyle aparat zapisywał zdjęcie.
    negatywnych wpływów na matrycę nie zauważyłem, choć dla mnie to już było przeżycie extermalne...
    pozdr,
    od Smieny przez Zenitha do Canona

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    A jak mają się takie zdjęcia do awaryjności sprzętu? Można spalić matrycę przy ekspozycji np 15 minutowej czy to tylko "urban legend" ? ;]
    Zależy co fotografujesz -jeśli np. tarczę słoneczną to na pewno jest ogromne ryzyko. Jeśli jednak mowa o "normalnych" obiektach w nocy to aparat na tyle długo zapisuje później takie zdjęcie, że jest to wystarczający czas żeby matryca ochłonęła z wrażenia :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zależy co fotografujesz -jeśli np. tarczę słoneczną to na pewno jest ogromne ryzyko. Jeśli jednak mowa o "normalnych" obiektach w nocy to aparat na tyle długo zapisuje później takie zdjęcie, że jest to wystarczający czas żeby matryca ochłonęła z wrażenia :wink:.
    Aparat zapisuje takie zdjęcie od razu, chyba, że masz włączone odszumianie na długich czasach, wtedy aparat robi dwa zdjęcia, drugie służy do zmniejszania zaszumienia. (tak niegdyś wyczytałem, jeśli chodzi o to, mogę się mylić, bo wyłączyłem tą funkcję jakieś 2 lata temu )
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Podepnę się pod temat.
    Chciałbym zapytać jakie suwaczki w LR pozwalają uzyskać taką kolorystykę jak na zdjęciu z linku?
    http://www.audiostereo.pl/fotografia...page__st__2300
    Ostatni post na stronie #2350.
    Ostatnio edytowane przez niechcemisie ; 23-08-2011 o 22:52
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Możesz wstawić zdjęcie? Nie wiem jak inni, ale u mnie "Nie masz uprawnień do przeglądania tego forum. "
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

olek.tbg -> u mnie to samo.

Co do spalenia matrycy - to chyba niemożliwe. Jak kupiłem wężyk to męczyłem matryce przez ponad 40min (jedno zdjęcie) na bulbie. Nic się nie stało.
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Możesz wstawić zdjęcie? Nie wiem jak inni, ale u mnie "Nie masz uprawnień do przeglądania tego forum. "
    Cytat Zamieszczone przez Paviarotti Zobacz posta
    olek.tbg -> u mnie to samo....
    Zdjęcia "wstawiamy" na inny serwer np. imageshacka a na forum umieszczamy jedynie adres zdjęcia:

w imageshacku jest na to gotowy link.
    Zdjęcia mają ograniczenia - polecam lekturę regulaminu. Duże, wielgachne też można tylko wtedy nie "wklejamy" a podajemy [xxURLxx] zakonczony [xx/URLxx] ( wszystkie xx wyrzucic - musiałem dodac bo inaczej skrypt traktuje to jak adres strony). Mile widziane jest podanie rozmiaru takich dużych plików. 10 Mb zassane z komórki może kosztować parę złotych.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-08-2011 o 10:13

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zdjęcia "wstawiamy" na inny serwer np. imageshacka a na forum umieszczamy jedynie adres zdjęcia:
    Kolegom chodzi o forum do którego link podano wyżej (audiostereo.pl).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Podepnę się pod temat.
    Chciałbym zapytać jakie suwaczki w LR pozwalają uzyskać taką kolorystykę jak na zdjęciu z linku?
    http://www.audiostereo.pl/fotografia...page__st__2300
    Ostatni post na stronie #2350.
    Może pomogę:

Wg mnie to tu głównie suwaki od WB, podbite czernie, kontrast i zabawa z nasyceniem w HSL. Przede wszystkim to zdjęcie jest dobrze naświetlone na ludzi.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 25-08-2011 o 11:02
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów