Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Canon 60 F/2.8 makro

Mieszany widok

Domyślnie Canon 60 F/2.8 makro

Witam,

dotarł do mnie dziś obiektyw jak w tytule, zrobiłem nim pierwsze fotki, by się przekonać o technicznej sprawności i ...

Mam wrażenie, że na minimalnej przysłonie jest lekkie mydełko. Zdjęcia zamieszczam po wstępnej obróbce w LR, bez wyostrzania, jedynie wprowadzona korekta obiektywu oraz pomniejszone do wielkości dopuszczalnej na tym forum.

Oto pierwsze zdjęcie na przesłonie F/2.8 :

Uploaded with ImageShack.us

I kolejne na F/5.6 :

Uploaded with ImageShack.us

W obu jest EXIF, więc wszystko jasne.

Moje pytanie do posiadaczy ww szkła brzmi : czy "ten typ tak ma", czy raczej jest to feler i mam reklamować u sprzedawcy ?

Będę wdzięczny za uwagi i komentarze.

Pozdrawiam,

Jacek

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

na f/2,8 masz lekkie mydełko. Moj egzemplarz jest trochę ostrzejszy.
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Bawiłem się tym obiektywem dość krótko i dość dawno , ale z tego co zapamiętałem to był ostry od pełnej dziury. Przymykanie nie wpływało na ostrość w zauważalny sposób.
    Faktem jest że nie robiłem zdjęć pudełek czy jakichś plansz może dlatego nie widziałem różnicy.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Wow,

błyskawiczny odzew, ledwie 8 minut minęło - dzięki.

No dobrze, skoro jest jak jest, to powiedz mi z łaski swojej, jak Ty go używasz, chodzi mi o przesłonę. Wiadomo, że przy makro jest płyciutka głębia ostrości, czasami wystarcza na F/2.8 i efekt jest OK, ale czasami i tak przymykamy ...

W końcu rozpiętość przesłon jest olbrzymia, od 2.8 do 32 ...

Pozdrawiam,

Jacek

Uzależniony

Domyślnie

Jak dla mnie pudełko jest OK. Przy F/2.8 "zakąska" jest poza GO, więc jest rozmyta. Sprawdź sobie jeszcze, czy rzeczywiście obiektyw ostrzy tam gdzie trzeba, a nie trochę przed pudełkiem, bo wtedy domknięcie przysłony da sporą różnicę w ostrości.
    Ja używam EF-S 60 od ponad roku i jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu, z tym, że praktycznie zupełnie nie fotografuję nim macro . Dla mnie to szybki, ostrzy, dobrze skorygowany obiektyw do zdjęć na wolnym powietrzu.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Jak dla mnie pudełko jest OK. Przy F/2.8 "zakąska" jest poza GO, więc jest rozmyta. Sprawdź sobie jeszcze, czy rzeczywiście obiektyw ostrzy tam gdzie trzeba, a nie trochę przed pudełkiem, bo wtedy domknięcie przysłony da sporą różnicę w ostrości.
    Ja używam EF-S 60 od ponad roku i jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu, z tym, że praktycznie zupełnie nie fotografuję nim macro . Dla mnie to szybki, ostrzy, dobrze skorygowany obiektyw do zdjęć na wolnym powietrzu.
    Zakąska jest faktycznie poza głębią ostrości, natomiast literki na pudełku są lekko rozmyte (za mała skala żeby stwierdzić czy obiektyw ma FF lub BF).
    Obiektyu tego uzywa do różnych zastosowań czasami makro, czasami jakiś portret , od czasu do czasu jakiś landszaft. I jak mój przdmówca jestem z niego bardzo zadowolony. Ostry od pełnego otworu. ostrzy w punkt. w sumie jedno z lepszych moich szkieł.
    pozdrawiam

Domyślnie

Jutro zrobię teścik na FF/BF i wtedy wyjdzie więcej o nim ... Na zdjęci ana wolnym powietrzu na razie nie mam co liczyć, rozpadało się dziś na dobre i zapowiadają tak do końca tygodnia ...

Dzięki za szybki odzew,

Pozdrawiam,

J.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Makro robi się najczęściej od f8 do f16 , ale zdarzało mi się robić nawet na f2,8 czy f22 .
    Teraz do makro mam 100/2,8 bo jest bardziej makro :-D , ale 60/2,8 bardzo mi się podobała i nie wiem czy kiedyś sobie nie sprawię do zastosowań nie całkiem makro jak tezmarek właśnie :-D
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

No to mogę podesłać RAWa, jeżeli ktoś ma z kolegów ochotę popatrzeć na to "sote"

Proszę o maila na PW, albo lepiej na GG od razu, to pójdzie natychmiast ...

Pozdrówka,

J.

Domyślnie

No dobra

żeby mieć spokojne sumienie zrobiłem test od F/2.8 do F/32

Oto on : http://img801.imageshack.us/g/img5582a.jpg/

Stworzyłem album, by nie zamęczać fotkami testowymi (szt.7) wszystkich czytających.

Na moje amatorskie oko jest chyba dobrze, by nie powiedzieć poprawnie

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję raz jeszcze za szybki odzew.

J.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów